Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Sophie De Winne – een wetenschappelijke kijk op arbeidsmotivatie (WMP)

Helaas was Sophie ziek, maar Creando heeft dat creatief opgelost. Op deze manier leren we toch de conclusies van de wetenschappelijke kijk op arbeidsmarktmotivatie.

1/ Wat is het academische equivalent van werken met plezier?
– jobtevredenheid
– arbeidsmotivatie
– organisatiebetrokkenheid
– engagement en bevlogenheid

2/ Moeten we werken met plezier nastreven?
Onderzoek o.b.v. 2 perspectieven:

1) individueel perspectief. Goed voor individueel welzijn, want geeft minder kans op stress, burn-out en zoveel meer. De adder is: hoe groter de kans op overwerk, hoe groter de kans op conflict tussen werk en privéleven.

2) organisatieperspectief. Organisaties moeten het juiste perspectief geven en dat leidt tot de derde vraag.

3/ Hoe kunnen we organisaties met plezier laten werken?
Onderzoek bewijst dat vertrouwen, saamhorigheid, autonomie, etc. belangrijk zijn en dat organisaties op deze gevoelens moet inspelen. Er zijn 2 belangrijke actoren: de HR medewerkers en de leidinggevende. Zij moeten streven naar het partnership en dat blijkt lastig in de praktijk. De zogenaamde adder omdat ze elkaar de schuld geven van het mislukken.

De HR afdeling heeft de belangrijke taak om de rol in de grote ruimte te bepalen. Denk hierbij aan functieomschrijving in combinatie met het loonbeleid. De rol van de leidinggevende is hier niet te onderschatten en dat maakt het net zo lastig.

Aandacht voor het individu is het ook belangrijk. Lees ook de blog van David Ducheyne. Dit zorgt er voor dat werknemers met plezier gaan werken. Dit geldt ook voor de leidinggevende, want ook zij zijn werknemers. Daarnaast moeten leidinggevende hun medewerkers ook echt autonomie geven.

Kortom er is nood aan een sterk HRM systeem met de nadruk op de interactie tussen HR en de leidinggevende. Een typisch van geval van mislukte communicatie?

[box type=”tick” style=”rounded”]Download de integrale en volledige presentatie[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] een korte pauze zou Sophie De Winne ons komen vertellen over de wetenschappelijke kijk op arbeidsmotivatie, maar zij was geveld door een mysterieuze bacterie. Gelukkig werden de conclusies verteld op een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.