Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Slimmer werken als werken met plezier (WMP). Het verhaal van Creando!

Creando is ontstaan omdat ze elke dag wilde werken met plezier. Tijd en ruimte moest worden vergeten. Elke morgen moest iedereen vrolijk uit bed komen. Dat was de doelstelling. Hiermee is de definitie werkplezier is in flow gaan werken ontstaan.

Andere idealen vertalen zich in het steentje bijdragen aan het de maatschappij. Oftewel iets terug te geven aan de samenleving met echte toegevoegde waarde. Ook naar klanten toe, zodat het kan blijven bestaan.

Dit bepaalt de richting van Creando en vertaalt zich in kleuren. Rood is de kleur van de passie. Groen is het engagement voor een betere wereld gebaseerd op de idealen van Creando.

Behalve onze idealen hebben ze ook waarden: integriteit, teamwerk, enthousiasme, durf en openheid. Dit geheel vertaalt zich in een aantal ondernemende peilers.

“Kennis is macht, maar macht delen en beleven”

Op basis van feedback meet Creando hun resultaten, maar dit kunnen ze niet met hun tweeën. Er moest een team komen en zij hebben ook hun eigen idealen en een ruimte nodig om deze te ontwikkelen. Het moesten dus passende of dezelfde idealen zijn.

Groei betekent nieuwe medewerkers aantrekken

Om de passende medewerkers aan te trekken moest het Creando verhaal worden verspreid via een website, sociale media, reclame op auto’s en dergelijke meer. Alleen zo konden ze juiste mensen aantrekken. Maar hoe houdt je hun dag na dag gemotiveerd?

Tegelijkertijd met het ontstaan van Creando werd het boek “Het Nieuwe Werken van Dik Bijl” gepubliceerd. Dit boek besprak dezelfde idealen als die wij hadden. De mens moest centraal komen te staan en dit koppelde Creando aan het 4R model en zo ontstond het Werken Met Plezier werkwijze (cfr. slimmer werken).

Welke werkmiddelen kunnen hier worden gebruikt?

Daarna moest Creando werkmiddelen bepalen. De eerste was een correcte verloning.

‘If you pay peanuts, you get monkeys’

Maar al het werk is digitaal dus alle medewerkers moesten over alle gegevens ten alle tijden kunnen beschikken. Andere middelen waren ergonomie en het milieu. In die zin wij bieden alle middellen aan die de werknemer kiest. Dit versterkt het flexwerken en tegelijkertijd hun motivatie.

Creando is begonnen in een virtual office, maar door hun expansie van werknemers is er een echt kantoor ontstaan. Maar ook dit kantoor is ergonomische, maatschappelijk verantwoord en op de toekomst gericht d.m.v. hun eigen kantoorconcepten. Bijvoorbeeld, door veel werkplekken te hebben waarbij de werknemers kunnen switchen tussen werkplekken op één dag.

Deze manier van werken versterkt ook de feedbackprocedure. Iedereen mag continu feedback geven. Deze manier van werken is cruciaal bij kenniswerkers, maar is tegelijkertijd ook wennen.

Een moeilijkheid hierbij is: hoe maak je iemand verantwoordelijk met zoveel vrijheden.

‘Iedereen is geniaal, alleen niet altijd op het zelfde moment’

Het antwoord is de bosschoolfilosofie. Zoek daar maar eens meer over op!

Deze blog heeft het werkplezier als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vereecke opende het seminarie met een persoonlijk verhaal over Creando. Zij legde uit dat werken met plezier vooral slimmer werken is. Hierbij heeft Creando zich laten inspireren door het Nieuwe Werken of […]

  2. […] Soms zijn er ook kleine simpele aanpassingen nodig om de 55+ met plezier te laten werken. Voorbeeld is het aanpassen van werkuren. Dit ligt dan weer mooi in lijn met het verhaal van Creando. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.