Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Sfeerverslag van de HR Innovation Day 2013 #hrid13

Op 18 juni 2013 was ik te gast op de HR Innovation Day met als thema Employee Engagement. Deze dag was inspirerend dankzij de goede organisatie en vooral de bevlogenheid en de inhoudelijke voordrachten van de sprekers. Alle afwezigen hadden ongelijk en diegene die er bij waren zullen zich herkennen in onderstaand sfeerverslag.

HR Innovation Day 2013

Een compliment aan de organisatie

De HR Innovation Day 2013 vond ik tot in de puntjes goed georganiseerd waarvoor mijn complimenten aan het hele team dat hier achter heeft gezeten. De sprekers waren inhoudelijk sterk, de world cafés droegen bij aan onderlinge verbondenheid en discussies op niveau en de lunch was overheerlijk. Dit laatste is ook niet onbelangrijk om ons gedurende een hele dag geanimeerd, betrokken en bevlogen te houden.

Betrokken- en bevlogenheid van medewerkers

De vraag is hoe laat Employee Engagement zicht het beste vertalen? In het Nederlands bestaat er niet één krachtig woord dat hetzelfde uitdrukt met evenveel waarde. Daarom haal ik bewust de woorden betrokken en bevlogen aan. Dit – betrokkenheid en bevlogenheid – waren de hoofdonderwerpen van deze dag in het kader van Employee Engagement. De organisatoren wilden niet langer ‘lullen’ over het onderwerp (om bewustzijn te creëren) maar zij wilde praktische handvaten generen waarmee u en ik aan de slag konden gaan bij ons bedrijf en/of klanten. Een loodzware taak voor de sprekers van de HR Innovation Day 2013.

De sprekers van de HR Innovation Day 2013

Elke spreker sprak vanuit zijn of haar eigen ervaring evenals context. Dit leidde door een groot en divers inzicht van hoe deze professionals dagelijks bezig zijn met het vergroten en verhogen van de bevlogenheid alsook de betrokkenheid. De sprekers in chronologische volgorde waren: Wim Davidse (hoe ontketent u sprankelende energie?), Suzanne JungJohann (in Nederland zijn er 16 miljoen HR managers!), Dorien van Drunen (hoe maak ik cateringmedewerkers betrokken?), Guido Heezen (wat kunt u van een Beste Werkgever leren?), Annalies Zwart (duurzaam verbinden in netwerken en communities) en tot slot Jessica Pryce-Jones (Het verschil tussen Employee Engagment en Happiness at Work).

De world cafés lieten ons netwerken

Tussen de sprekers door vonden de world cafés plaats. Deze momenten gaven de aanwezigen de mogelijkheid om verder te discussiëren rond een inhoudelijk probleem, de voordracht van de spreker en/of een eigen aangebracht onderwerp. Het gaf de aanwezigen eveneens de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen en te netwerken.

De ludieke intermezzo’s

Een andere vorm van intermezzo werd verzorgd door de host van de dag Ad Bastiaanse. Hij droeg op een interactieve manier vol ludieke oefeningen en onderzoeken bij aan onze betrokken- en bevlogenheid. De openingssketch is me het meest is bijgebleven. Hij vertelde het verhaal van zijn vader dat tegen hem had gezegd dat hij later zijn stempel op het bedrijf moest drukken. Ad nam dit letterlijk en toverde dankzij zijn stempel een vijf euro briefje om in een tien euro briefje. Toen hij dat later met een briefje van vijftig euro probeerde verdween deze in zijn zak. De boodschap was dat het niet uit maakt waarom en hoeveel je investeert, maar vooral wanneer je investeert. En dat bracht ons bij het inhoudelijke stuk van de dag: wat heb je nodig om betrokken en bevlogen te zijn? Of hoe maakt u uw medewerkers betrokken en/of bevlogen?

Inhoudelijke punten van het HR Innovation Day 2013

Uiteraard draaide deze dag om de inhoud. Door middel van de sprekers was het de bedoeling praktische handvaten te bediscussiëren waarmee u in uw organisatie aan de slag kan. Doordat één blog nooit een volledig representatief en inhoudelijk beeld kan geven van de zaken besproken heb ik er voor gekozen om de komende weken (elke week één) een inhoudelijk verslag neer te pennen. Via deze blog kunt u dus te zijner tijd deze verslagen terugvinden door op de hyperlink te klikken van de spreker van uw keuze.

De belangrijkste punten: de intentieverklaring

Graag licht ik u alvast een tipje van de sluier door de belangrijkste conclusies met een praktische insteek mede te delen. Deze conclusies zijn tips, een intentieverklaring, waarmee u vandaag mee aan de slag kunt om uw eigen en/of andermans betrokken- en/of bevlogenheid te vergroten.

 • Tip 1: Durf je eigen bevlogenheid in te zetten en onderzoeken.
 • Tip 2: Inspireer (elke dag) één medewerker door hem/haar een vraag te stellen, actief en empatisch te luisteren en met hem/haar te spreken. Het oogcontact is hierbij belangrijk.
 • Tip 3: maak van Human Resources Management Humour Resources Management en ga voor ludieke acties en schouderklopjes.

Oja, wie heeft nu uiteindelijk die personal assessment ter waarde van 350 EUR gekregen voor het aanreiken van het beste idee?

Elke week zal er één inhoudelijk blogartikel verschijnen dat de inhoud van spreker vertelt, bekijkt, vergelijkt en in perspectief plaatst. Noem dit artikel dan het aperitief van de ‘maand van de bevlogenheid’ die ons voor in december van dit jaar of januari van volgend jaar is beloofd. Laat uw mening horen!

10 antwoorden
 1. Daphne Schelkers
  Daphne Schelkers zegt:

  Dag Lodi, het was zeker een mooie en interessante dag. Zowel de sprekers als de gesprekken tijdens de world cafe rondes hebben weer veel opgeleverd. Het was een “hot” day!

  Ter aanvulling op je verhaal: Annalies Zwart sprak over de uitkomsten van een onderzoek dat ze uitvoert vanuit de Universiteit Groningen/AOG over Leiderschap in Communities. Voor een ieder die daar nog een bijdrage aan wil leveren, dat kan op http://www.HRZone.nl.
  Vanwege mijn betrokkenheid bij Talent de Ruimte ben ik erg benieuwd naar de volledige resultaten van het onderzoek.

  Groet
  Daphne

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dat was het zeker! Bedankt voor je aanvulling? Het zijn die conclusies die ik niet goed heb begrepen en waarnaar ik zelf ook erg benieuwd naar ben. Dus als iemand die heeft: laat deze zeker na in de comments of op HRZone.

   Beantwoorden
 2. Alexander Crépin
  Alexander Crépin zegt:

  Lodi,
  dankjewel voor dit verslag.
  Dag was prima qua opbouw en inhoudelijk prikkelend.
  De “Catering Case” vond ik zelf meest interessant, met name omdat het een voorbeeld was van hoe het paradigma leidend is bij de oplossing die gezocht wordt.
  Daarnaast was het leuk om te zien hoe de moderator Guido op zijn praatstoel kreeg en Guido los kwam.
  Groeten,
  Alexander

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Zwart kwam op HR Innovation Day uitleggen hoe succesvolle communities ontstaan. De nadruk hierbij lag op het duurzaam verbinden en […]

 2. […] Heezen is oprichter van Effectory en mocht na de lunch aftrappen op de HR Innovation Day 2013. Effectory organiseert eveneens de wedstrijden rond Beste Werkgever. Daarom is Heezen de meeste […]

 3. […] Pryce-Jones had de loodzware taak om als laatste spreker, op de HR Innovation Day, het verschil uit te leggen tussen Employee Engagement en Happiness at Work (HaW). Pryce-Jones […]

 4. […] van Drunen is HR directrice bij Albron en gaf een inspiratiesessie op de HR Innovation Day 2013. Van Drunen vertelde over de huidige (probleem)situatie bij Albron en legde het publiek de volgende […]

 5. […] Jungjohann van Tempo-Team was de tweede spreekster op de HR Innovation Day 2013. Jungjohann gelooft dat iedereen zijn/haar eigen HR manager zou moeten zijn omdat u zelf het best […]

 6. […] Davidse van Dzjeng mocht aftrappen op de HR Innovation Day 2013. Davidse wil dat bedrijven meer gaan sprankelen, omdat sprankelende energie bijdraagt aan het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.