Het pleidooi voor een hybride arbeidsmarkt
Werkenden moeten zonder hindernissen van de ene baan naar de andere kunnen overstappen. Ook moeten de grenzen tussen sectoren worden geslecht. Werkgevers, werknemers en overheid moeten daarvoor investeren in scholing en inzetbaarheid van medewerkers.
Dat is nog eens boodschap van de SER die aankomt en sluit naadloos aan bij de ontwikkelingen retentiemanagement 2.0 die momenteel steeds meer op de voorgrond komen. Volgens de SER profiteert iedereen van jobhoppen.
Werknemers vergroten door de verschillende ervaringen hun kennis en kunnen zich verder ontwikkelen, zodat zij langer, productiever en gezonder aan het werk kunnen blijven. Werkgevers profiteren ervan doordat de doorstroming van de juiste mensen naar de juiste plek wordt versoepeld en de dynamiek en de kennisuitwisseling in de organisatie toeneemt. Dat is volgens de SER goed voor sociale innovatie en het voorkomt knelpunten op de arbeidsmarkt.
Wat kunnen/moeten organisaties doen om de hybride arbeidsmarkt te bewerkstelligen?
Amen! Om dit te bereiken heeft de SER zelfs drie hoofdlijnen geformuleerd die ik zal toelichten.
1. Creëer een’ mobiliteitscultuur’ (mentaliteitsomslag)
De SER zegt dat organisaties en werknemers zich meer bewust moeten worden van de voordelen van het vaker veranderen van baan. Een mobiliteitscultuur. Het voorbeeld dat zij geven is het aanbieden van groei- en carrièremogelijkheden. Dit is echter niets nieuws. Hetgeen organisaties mijn inziens gaan moeten voorzien is baanmobiliteit buiten de eigen organisatie. Een zogenaamde hybride arbeidsmarkt. Help jouw werknemers, ongeacht de leeftijd, aan een project bij een klant of eventuele concurrent. Als organisaties dit proces voorzien en begeleiden zullen deze werknemers enerzijds een veel gelukkiger beeld van jou als organisatie hebben en heb je anderzijds nog het psychologische contract om hem/haar terug te halen als je een meer passend project hebt. Dit zal natuurlijk niet voor alle organisaties werken.
2. Investeer in scholing en inzetbaarheid van werknemers
Het tweede dat de SER aangeeft is dat er in (bij)scholing en inzetbaarheid van de werknemers moet worden geinvesteerd. Dit lijkt mij essentieel gezien het feit dat er voor verandering wordt gepleit. Niet iedereen kan zomaar van sector, beroep of organisatie veranderen. Daar is (bij)scholing voor nodig. Als organisatie heeft het hierbij geen zin om opleidingen te pushen, maar is het veel beter om na te gaan welke richting de werknemer uit wil en daar een opleiding voor te voorzien. Dit is mijn inziens de tweede grote les die organisaties moeten trekken. Wat ook een oplossing zou kunnen zijn is een soort van cofinanciering tussen verschillende organisaties en/of overheid en/of sector. Zo kan een werknemer doen wat hij/zij wilt doen en de organisaties/overheden/sectoren profiteren van een gemotiveerde werkkracht o.a. in knelpuntberoepen.
3. Versterk faciliteiten die mensen ondersteunen: goede informatie- en netwerkstructuur
De derde en laatste richtlijn die de SER wenst mee te geven is dat de informatie en netwerkstructuur moeten worden versterkt met faciliteiten. In feite wordt hier gepleit voor organisaties die Het Nieuwe Werken omarmen. Op een slimmere manier meer werken. Dit is perfect mogelijk dankzij de technologische vooruitgang. Vanuit een andere optiek, die van SER, betekent dit ook dat er meer en betere samenwerkingsverbanden tussen belangenpartijen moet worden afgesproken. In Nederland spreekt met over het UWV Werkbedrijf in samenwerking met de uitzendbureaus. In België zou dit neerkomen op het VDAB in samenwerking met de uitzendbureaus en andere belangenpartijen.
Ik zelf geloof wel in Het Nieuwe Werken en hoe deze stroming kan leiden tot een meer hybride arbeidsmarkt. Maar wat vinden jullie? Hoe zien jullie dergelijke ontwikkelingen in Nederland? Worden zij ooit de realiteit voor België?
(ik heb mijn inspiratie uit dit artikel gehaald)
Bedankt voor dit blog Lodi, het heeft me weer verder op weg geholpen.
Ik ben benieuwd. Ga je het verwerken in een blogartikel of op een andere manier?
Ben bezig met een voorstel voor een proeftuin met de lokale ondernemers in het dorp. Het is een gemeentelijk initiatief waar men wil inspelen op de veranderingen in de toekomstige arbeidsmarkt.
Klinkt goed! Ben benieuwd!