Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Rethinking Retention van Richard Finnegan (boekreview)

Rethinking Retention in Good times and Bad heeft de fantastische maar zeer lange ondertitel: breakthrough ideas for keeping your best workers. Aangezien ik deze titel te lang vind kort ik het af tot Rethinking Retention. Rethinking Retention is geschreven door Richard Finnegan. In de wereld van employee engagement is een zeer bekend Amerikaans figuur met soms wat een aparte kijk op zaken.

Rethinking Retention van Richard Finnegan

Rethinking Retention van Richard Finnegan

3 P’s: People, Products en Processes

Finnegan begint zijn boek met een verhaal rond drie P’s. De drie P’s zijn People, Products en Processes en Finnegan vraagt zich af welke het meest cruciale is om een organisatie te veranderen. Mijn eerste instinct als HR blogger roept de mensen, maar het blijken de processen te zijn. De werking van een organisatie is rond processen en niet rond mensen gemaakt. De uitspraak: niemand is onvervangbaar maakt het juiste antwoord meer vatbaar of rationeler. Ik vertel dit omdat Rethinking Retention rond de processen in plaats van de mensen werkt.

Het Rethinking Retention Model

Om de processen binnen een organisatie zodanig te optimaliseren heeft Finnegan het boek Rethinking Retention onderverdeeld in 2 delen en 12 hoofdstukken. Het eerste deel is volledig toegespitst op het uitleggen van het Rethinking Retention Model van Finnegan.

Rethinking Retention Model van Finnegan

Rethinking Retention Model van Finnegan


Bij dit model gelden een drietal principes.

 1. employees quit jobs because they can
 2. employees stay for things they get uniquely from you
 3. supervisors build unique relationships that retention … or turnover

Strategieën bij het Rethinking Retention Model

De principes in combinatie met het Rethinking Retention Model leiden tot een aantal strategieën of tactieken. Finnegan legt deze tactieken telkens mooi uit in een apart hoofdstuk, maar ik beperk ik me hier tot een opsomming.

 1. hold supervisors accountable for achieving retention goals
 2. develop supervisors to built trust with their teams
 3. narrow the front door to close the back door
 4. script employees first 90 days
 5. challenge policies to ensure they drive retention
 6. calculate turnover’s cost to galvanize retention as a business issue
 7. drive retention from the top

Rethinking Retention benadert de problematieken van personeelsverloop dus vanuit top-to-bottom. Vanuit de top kunnen de aangehaalde retentietechnieken over de gehele organisatie uitgerold worden. Deze verhouding impliceert dat de board of het topmanagement moet instemmen en hun akkoord moeten geven. Dit is een moeilijke en belangrijke hindernis die Finnegan beschrijft. Maar tegelijkertijd is het geen onmogelijke hindernis. Sterker nog ik ben zelf ook wel te vinden voor dit betreffende punt. Het management van een organisatie moet in eerste plaats het probleem erkennen vooraleer zij met oplossingen kunnen komen.

De mening van Lodi Planting

Finnegan maakt op de achterflap het verwijt naar andere auteurs dat zij hun boeken over het engagement van personeel hebben gebaseerd op gevoel in plaats van onderzoek. Mijn inziens een zeer discutabel punt aangezien veel van de door mij gelezen boeken zijn gebaseerd op surveyresultaten van onder andere het Sarogate Institute of Gallup. Niet de minste partijen die zijn betrokken bij het binden en boeien van personeel, maar op diezelfde achterflap las ik ook dat Finnegan praktische tips en adviezen geeft, vervlochten in strategieën and tactieken, gebaseerd op zijn eigen onderzoeksresultaten en ervaringen. Is dat niet een klein beetje tegenstrijdig?

Het zou echter oneerlijk zijn om Finnegan hierop af te straffen aangezien ik zijn boek Rethinking Retention met veel plezier heb gelezen. Finnegan stelt dat personeelsverloop nog altijd een groot probleem is dezer dagen voor organisaties. Hierbij maakt het hem niet uit in welke sector en/of branche jouw organisatie is gevestigd, want de manier die Finnegan beschrijf in zijn boek Rethinking Retention werkt in elke situatie. De adviezen en tips die hij geeft zijn bruikbaar en dat is waar het mijn inziens om gaat.

Tot slot nog een punt dat bij mij tot veel verwarring heeft geleid. In het boek staat dat de voornaam van Finnegan Richard is, maar op het wereldwijde web vind ik alleen Dick Finnegan terug (ook als auteur van het boek). Ik weet daarom niet wat de juiste voornaam van Finnegan is.

Wil je het boek Rethinking Retention ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je Rethinking Retention van Richard Finnegan wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affiliate link) te klikken: Rethinking Retention In Good Times and Bad: Breakthrough Ideas for Keeping Your Best Workers.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] heb het boek Rethinking Retention In Good Times and Bad met veel plezier heb gelezen. Finnegan stelt dat personeelsverloop nog altijd een groot probleem […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.