Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Retentiemanagement van Luc Derijcke (boekreview)

Het boek retentiemanagement van Luc Derijcke en Nicholas Thoelen bestaat uit 2 delen. Het eerste deel vertelt wat organisaties kunnen doen om hun personeel te binden aan de organisaties.

Of in elk geval om hen te ontraden om te vertrekken. Het tweede deel onderzoekt hoe organisaties het medewerkers naar hun zin kunnen maken zodat zij niet willen vertrekken. Is dit niet twee keer hetzelfde? Volgens de auteurs betreft het hier een keuze die organisaties moeten maken. Wens jij je personeel te binden of te boeien?

Retentiemanagement: binden of boeien

Retentiemanagement: binden of boeien

 Deel 1: Binden van medewerkers

Derijcke erkent dat er meerdere soorten personeelsverloop bestaan. Elk in hun eigen gradatie en elk met hun eigen motief al dan niet gevormd door een crisismoment. Dit wil zeggen dat Derijcke ook erkent dat personeelsverloop niet per definitie slecht is. Volgens hem moeten organisatie een vorm van continuïteit en vernieuwing nastreven en dit wordt gerealiseerd door het gebruik van zijn voornamelijk van financieel en juridische technieken.

Financiële binding en juridische retentietechnieken

Derijcke en Thoelen hebben verschillende vormen van financiële binding onderscheden die de medewerkers aan de organisatie doen binden. Zij geloven er immers in dat geld een bindmiddel is getuige ook de vele voorbeelden: loonopbod, retentietoeslagen, getrouwheidspremies en anciënniteit. Zelf geloof ik daar veel minder in. Ik denk dat deze vormen van financiële binding een leuke extra bijkomstigheid is in plaats van een motiverende factor. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er veel mensen zijn die denken: “als ik hier 10 jaar blijf dan krijg ik zoveel keer extra loon, toeslagen of andere voordelen”. Blijf jij werken bij een organisatie waar je het niet naar je zin hebt omdat je een bepaalde bonus voor ogen hebt? Mijn inziens geldt hetzelfde voor de juridische retentietechnieken of het scholingsbeding aangehaald in het boek. Wat betekent het concurrentiebeding nog dezer tijden?

Deel 2: Boeien van medewerkers

In het tweede deel krijgt het personeel een meer menselijke kant. In dit deel wordt ook de rol van HR kenbaar duidelijk.

Technieken voor het binden van medewerkers

Vanuit deze perceptie draait het veel meer om het boeien van medewerkers in plaats van hen te binden. Gezien het arsenaal van mogelijkheden, of retentietechnieken zoals Derijcke ze noemt, is dit de winkel van HR. De aangehaalde technieken zijn namelijk: het nieuwe psychologisch contract dat moeten worden bewerkstelligd, FUN@WORK, emotionele beloningen, groeimogelijkheden, boeiend belonen, combinatievriendelijk beleid (lees: nastreven van een goede worklife balans) en het zijn van een boeiende werkgever.

De mening van Lodi Planting

Derijcke en Thoelen benaderen retentiemanagement vanuit een aantal juridische technieken en/of oplossingen en ook het begrip Employer Branding komt kort aan bod. Persoonlijk vind ik dat zij te lang hebben stilgestaan bij de financiële en juridische technieken om het personeel aan de organisatie te binden. Wellicht heeft dit met mijn overtuiging te maken dat geld geen bindende factor is omdat het binden en boeien van personeel een menselijke gebeurtenis is. In dat opzicht geloof ik dus veel meer in het boeien van medewerkers, maar ik zie het ook niet als keuze.

Binden of boeien is geen keuze

Ik denk niet dat organisaties moeten kiezen tussen binden of boeien. Integendeel. Organisaties moeten hun personeel binden en boeien. Het is immers geen keuze. Personeel binden aan een organisatie komt voort uit de technieken die een organisatie gebruikt om het personeel te binden. Dus organisaties die kiezen voor binden maken een lege keuze. Organisaties die voor boeien kiezen maken mijn inziens maar een halve keus.

Retentiemanagement sinds 2001?

Waar Derijcke en ikzelf het wel 100% over eens zijn is dat het hebben van een strategisch retentiebeleid begint bij de permanente aandacht voor en opvolging van het verloop. Daar het boek retentiemanagement van Luc Derijcke dateert uit 2001 zou je denken dat veel organisaties hier de nodige aandacht aan hebben geschonken. Maar mijn inziens lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. In 2001 schreven Luc Derijcke en Nicholas Thoelen dat retentiemanagement in die tijd al lang was opgenomen in het retentiebeleid. Ruim 10 jaar later merk ik daar eerlijk gezegd weinig van. Heeft jou organisatie een retentiebeleid waarin het bewust is van het onvrijwillige en vermijdbare personeelsverloop?

Wil je het boek Retentiemanagement van Luc Derijcke ook lezen?

Wil jij weten hoe je personeel financieel en juridisch kan binden aan de organisatie? Dan is retentiemanagement van Luc Derijcke een ideaal boek. Dit boek kun je bestellen op de website van Kluwer. Veel leesplezier.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Nieuwsbrief Boekreview door Lodi Planting BufferIk attendeer je graag op een boekreview door Lodi Planting op: Retentiemanagement van Luc Derijcke (boekreview). […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.