Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Retentiemanagement is meer dan het managen van uitstroom

de war on talent opent deuren voor retentiemanagement

De computerhype in 2000 zorgde voor een enorme jacht op talent. Organisaties gingen excessief te werk om het talent aan zich te binden totdat de internetbubbel in 2001 barstte. Dit was één van de eerste concrete indicaties van de war on talent.

Met de huidige economische crisis is de war on talent discussie vanuit een ander economisch perspectief weer verder aangescherpt. Centraal in beide discussies staat telkens het menselijk kapitaal. Organisaties begrijpen stilaan dat het menselijk kapitaal de enige concurrenteerbare factor voor hen is. Dat is goed nieuws voor retentiemanagement, maar helaas is dit nog te vaak gekoppeld aan een economische context. Het komt er op neer dat organisaties altijd en ongeacht de economische conjunctuur aan retentie moeten doen. In dat opzicht heeft retentiemanagement nog een lange weg af te leggen.

het vliegwielmodel biedt HR kansen

Tegelijkertijd merk ik dat er steeds meer realiteitszin bij organisaties is, maar dat het hun nog ontbreekt aan daadkracht. Retentiemanagement is nog niet ingebed in de organisatie, laat staan dat het op strategisch niveau wordt uitgevoerd. Dit is niet per definitie slecht, want dit geeft eveneens een enorme opportuniteit aan Human Resources. Zij hebben dankzij het vliegwielmodel van Phillips een tool in handen, dat hun in staat stelt, om als volwaardig en strategisch partner te worden erkend (onder andere door het return on investment model). Hiervoor zal Human Resources zich wel leergierig moeten openstellen. Er worden immers nieuwe competenties verwacht.

retentiemanagement is meer dan het managen van de uitstroom

Naast opportuniteiten voor Human Resources blijft het hoofddoel, en tevens grootste uitdaging, voor organisaties om het talent zo lang mogelijk aan zich weten te binden. De literatuur toont aan dat als organisaties hierbij in dialoog met de werknemers gaan, dan zal het een hogere slaagkans hebben om de onvrede weg te nemen en het voorspelbare vertrek uit te stellen. Hoewel retentiemanagement in eerste instantie lijkt op het managen van de uitstroom, gaat retentiemanagement veel verder. Een goed retentiebeleid begint immers aan de voorkant met werving- en selectieprincipes geijkt op het beleid. Als de werknemers eenmaal aan boord zijn, komen ook alle andere Human Resources facetten erbij kijken. Vanuit deze optiek kan retentiemanagement als de rode draad doorheen de Human Resources activiteiten worden aanzien. Het bindmiddel dat de saus bindt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.