Categorie Tips (retentie-management.com)
Retentiemanagement in KMO’s

Retentiemanagement in KMO’s is een wat oudere whitepaper (februari 2011) uitgegeven door Securex. De insteek van deze whitepaper is antwoord geven op de volgende vragen: waarom retentiemanagement zo belangrijk is binnen KMO’s, hoe u werknemers bindt aan een KMO, belang van effectief leiderschap binnen het retentiebeleid en positieve neveneffecten van retentiemanagement. Om tot onderstaande conclusies te komen onderzocht Securex werk- en organisatiekenmerken, effectief leiderschap, performance en excellence, verloopintentie, aantal verzuimdagen en aantal ziektevermeldingen bij meer dan 1500 Belgische werknemers werkzaam binnen een KMO.

Waarom retentiemanagement zo belangrijk is in KMO’s

Uit de jaarlijkse studies van Securex blijkt dat personeelsverloop in KMO’s hoog is. Sterker nog deze is hoger dan in grote organisaties. En dan spreken ze over vrijwillig verloop. De oorzaken die hier aan de grondslag liggen zijn verschillend. In eerste instantie hebben KMO’s minder reserves. Daarnaast werken er in KMO’s meer mensen met tijdelijke contracten op de piekmomenten op te vangen. Tot slot hebben KMO’s ook niet dezelfde mogelijkheden op het gebied van carrière- en doorgroeimogelijkheden die belangrijk kunnen zijn. Dit is echter niet de enige reden waarom zij de KMO zouden kunnen verlaten. Grote organisaties azen namelijk ook op de vaak talentvolle medewerkers in een KMO.

Hoe de verloopintentie beperken binnen een KMO?

KMO’s kunnen de verloopintentie beperken door enerzijds de organisatiebetrokkenheid te vergroten. Hoe meer betrokken (cfr. betrokkenheid) een medewerker is bij een organisatie hoe lager zijn/haar verloopintentie zal zijn. Anderzijds kunnen organisaties actie ondernemen op cruciale werk- en organisatiekenmerken. Denk hierbij aan: empowerment, waarden en cultuur, de loopbaan, jobinhoud, veranderingsbeleid en de niet-verplichte loonsverhogingen. Veel van deze elementen komen overeen met de meest voorkomende mogelijke vertrekredenen. Een derde manier is te zorgen voor effectief leiderschap. De rol van een manager laat zich samenvatten in de oplossing of het probleem van een strategisch retentiebeleid waarbij we het antwoord eigenlijk wel weten. Daarnaast kunnen organisaties ook profiteren van bijkomende gevolgen. Personeel dat meer betrokken is zal ook meer ondernemend zijn en meer veranderingsbereidheid tonen, maar ook minder verzuim hebben en minder lange afwezigheid op het werk zijn. Tot slot doen KMO’s er ook goed aan het proces dat voor een vertrek plaatsvindt te bestuderen. Van zodra zij de tekenen kunnen herkennen kunnen de KMO’s daarop anticiperen.

Lessons learned voor KMO’s

De conclusie is dat KMO’s alle troeven in handen hebben om personeel te binden en boeien. Het vraagt echter wel een zekere proactiviteit en het ontwikkelen of verfijnen van een strategisch retentiebeleid. In het rapport vindt u een volledige lijst met concreet uitgelegde stappen die een KMO kan uitvoeren inzake retentiemanagement.

Deze samenvatting is met toestemming gepubliceerd op www.retentie-management.com. Wilt u dit rapport zelf lezen?  Klik dan op de hyperlink en vraag jouw exemplaar aan.

Dit was een blog van Lodi Planting voor het onafhankelijke kennisplatform retentiemanagementWilt u automatisch op de hoogte blijven van de meest recente blogs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief en u ontvangt elke woensdag het complete overzicht. Ongeveer 1 keer per maand verschijnt er ook een thema-nieuwsbrief. Er bestaat ook een e-book: retentiemanagement – een ROI benadering dat u kunt kopen. Benieuwd wat ik zeg op Twitter of LinkedIn? Voeg me dan toe! 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] blijkt dat dit de jongeren, hooggeschoolden, werknemers in kleine organisaties (tip om te lezen: retentiemanagement in KMO’s) en werknemers in de tertaire sector zijn. Organisaties kunnen in hun strategisch retentiebeleid […]

  2. […] Enerzijds om talent aan te trekken. Anderzijds om het talent te behouden. Daarom zou elke KMO aan retentiemanagement moeten doen. De achterliggende reden is logisch: de krapte op de arbeidsmarkt is een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.