Categorie Trends (retentie-management.com)
Retentiemanagement in een kenniseconomie

De kennis van een werknemer is belangrijk in onze kenniseconomie. De kennis van sommige werknemers is zelfs cruciaal en biedt de organisatie het concurrentiële voordeel. De meeste organisaties in de Benelux zijn kennisorganisaties ook al omdat fabrieken in het buitenland (bijvoorbeeld Oost-Europa) goedkoper kunnen produceren.

kennis als concurrentiële factor

Dit verklaart waarom organisaties constant op zoek zijn naar de meest getalenteerde werknemers. Dit verklaart eveneens waarom het binden en boeien van deze groep werknemers zo belangrijk is, want een vertrekkende werknemer met cruciale kennis kan zeer grote gevolgen hebben. Organisaties die Human Capital als het belangrijkste onderscheidende vermogen zien begrijpen dit.

Maar de berichten zijn niet gunstig. Zo investeerden organisaties aanzienlijk minder in kennis vorig jaar. Tegelijkertijd moeten organisaties wel weten welke kennis cruciaal is en die geborgd moet worden. Nu las ik vandaag een bijzonder conclusie uit een onderzoek van Marketresponse in opdracht van Yacht.

Bedrijven worden verrast wanneer een medewerker met cruciale kennis vertrekt: slechts een derde van de organisaties heeft een plan klaar liggen om cruciale kennis te behouden bij het vertrek van deze medewerkers.

verbazingwekkende conclusies

De eerste reden dat ik verbaasd ben, is omdat ik niet goed begrijp dat organisaties verrast zijn wanneer een werknemer de organisatie verlaten. Het is namelijk bekend dat niemand plotsklaps de organisatie verlaat en dat daar een proces aan vooraf gaat.

De tweede reden voor mijn verbazing is er één van grotere orde.  Er zijn dus organisaties die een plan hebben klaarliggen om de cruciale kennis te behouden bij het vertrek van een werknemer, maar zij hebben geen strategisch retentiebeleid. Dit blijkt ook het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel organisatie moeite hebben met het aantrekken (40 procent) en behouden van talent (24 procent).

verloop hangt samen met het kennisniveau

Uit ander onderzoek blijkt ook dat het verloop van werknemers samen hangt met de kennis die zij hebben. Hoe langer iemand in dienst is en dus meer kennis heeft, hoe minder deze persoon geneigd is om de organisatie te verlaten. In feite is dit een positief causaal verband als het om retentiemanagement gaat.

een strategisch retentiebeleid als oplossing

Wanneer organisaties een consequent en strategisch retentiebeleid invoeren slaan zij twee vliegen in één klap. Want de verrassing van een vroegtijdig vertrek kan hiermee al voor een groot deel worden weggenomen. Sterker nog met een dergelijk beleid kan zelfs een vroegtijdig vertrekkende werknemer worden voorkomen. Hierdoor stelt de organisatie zich proactief in plaats van reactief op.

Behalve het verlies van de kennis is er natuurlijk ook het verlies van het netwerk van een werknemer van zodra hij/zij vertrekt. Nog een belangrijke reden om een strategisch retentiebeleid op poten te hebben staan lijkt mij. Wat vinden jullie?

 

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] niet eeuwig duren? Ik denk dat het behoud van talent een trend is dat zich op korte termijn dankzij de kenniseconomie meer zal en meer zal moeten doorzetten. Er staat mijn inziens geen houdbaarheidsdatum op […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.