Categorie Trends (retentie-management.com)

Retentiemanagement in België: wat is de huidige stand van zaken?

Het begrip retentiemanagement wint stilaan aan belang in België. Steeds meer organisaties trekken de kaart van employee engagement. Maar wat is nu echt de stand van zaken betreffende retentiemanagement in België?

België is het beste land ter wereld voor vrouwen

België is onlangs uitgeroepen tot het meest vrouwvriendelijke land. Dat is een mooie prestatie. Maar wat betekent dit concreet en vooral hoe komt het dat België deze titel heeft gewonnen? Volgens het onderzoek van OESO ligt het succes van België in het sterke juridische stelsel alsook de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek.

Nu voelen we ons gelukkiger, of niet?

Het verkrijgen van een dergelijke titel doet wat met een land. Of niet? Voelen wij, mannen en vrouwen, ons nu gelukkiger door het winnen van deze titel? Waarschijnlijk verandert er zeer weinig is ons geluksgevoel. Velen van ons nemen het juridisch stelsel voor lief, kennen de vrouwelijke leefwereld niet in een land als Jemen en de politiek laat ons koud. Kortom we weten niet beter.

Geluk speelt een rol bij retentiemanagement

Wat we beter kunnen inschatten is ons eigen geluksniveau. Dit gevoel is grotendeels gebaseerd op iemands werk en hier komt retentiemanagement om de hoek kijken. Het binden en boeien van personeel (retentiemanagement) is het strategisch inzetten van middelen om mensen gelukkig te maken zodat zij efficiënter en effectiever kunnen werken.

Human Capital moet weer belangrijk worden

Of België nu het beste land ter wereld voor vrouwen is of niet. Het gaat erom hoe één persoon zich binnen de organisatie voelt. De afgelopen dagen, weken, maanden en jaren is dat gevoel op de achtergrond geschoven. De mens wordt niet (meer) als het belangrijkste kapitaal aanzien. Alles draait om het verhogen van omzet en het verlagen van kosten getuige ook de recente stakingen.

Retentiemanagement in België

Waar bedrijven en vakbonden nog een lange weg hebben te gaan, staan er steeds meer tussenpartijen op. In België zijn het voornamelijk grote en bekende HR organisaties of leveranciers die in hun dienstenpakket een tak (employee) engagement hebben toegevoegd. In vergelijking met Nederland doen deze partijen het voornamelijk erbij.

De markt voor retentiemanagement groeit

Tussenpartijen zijn bedrijven die producten en/of diensten aanbieden om personeel in de breedste zin te binden en boeien. Het stemt me gelukkig dat er steeds meer bedrijven de kaart van employee engagement trekken. Ik hoop oprecht dat zij dat doen om de juiste, niet-commerciële, redenen. Maar zelfs dan zwengelt het de discussie rond Human Capital aan en dat is nodig met onze toekomstvooruitzichten.

Wilt u aan de slag met retentiemanagement? Bekijk dan eerst de 8 stappen van het vliegwielmodel. Nadien kunt u altijd aankloppen bij de aanbieders in België.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in Nederland kent een haatliefde verhouding. Hoewel het in vergelijking met België veel beter scoort is ook hier nog veel werk aan de winkel. Laten we eens kijken naar de actuele […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.