Categorie Lectuur (retentie-management.com)
resultaten uit het rapport Employer Branding Insights (rapport)

Het is naief om anders te denken maar in Zweden doen ze ook aan Employer Branding. Zo heb ik onlangs het Employer Branding Insights 2011 spring edition gelezen. De grootste conclusie uit dit rapport was dat het toptalent meer en meer gedisengageerd raakt van de organisaties waarvoor zij werken. De vraag is dan ook of organisaties falen om het personeel betrokken te maken/houden of dat het talent daadwerkelijk klaar is om te vertrekken?

pijnpunten uit het rapport Employer Branding Insights 2011

Uit het Employer Branding Insights rapport komen er een aantal pijnpunten naar voren. Zo denkt 66% van de organisaties dat hun personeel de organisatie zal verlaten (red. hier wordt geen tijdsspanne bijgegeven) om een nieuwe challenge aan te gaan. Daarnaast ervaart 51% van de organisaties een verlies in business wegens het ontbreken van de juiste talenten. Daarbovenop ondervind 81% van de organisaties hinder bij het vinden van het juiste talent. Volgens de onderzoekers ligt dit o.a. het ontbreken van de Y-mindset die het personeel wel heeft en de organisaties die dat dus niet hebben.

hoogtepunten uit het rapport Employer Branding Insights 2011

Behalve de pijnpunten geven de onderzoekers ook een aantal hoogtepunten weer. Zo zegt 64% van de organisaties dat ‘slechts’ 43% van het vertrokken personeel weg is gegaan omwille van het geld. Los hiervan ziet 82% van de organisaties de noodzaak in om actief te gaan werken aan hun employer brand.

de mening van Lodi Planting

De vraag die de onderzoekers hebben gesteld – of de schuld bij de organisatie of het personeel ligt – vind ik een ontrechte vraag. Een talent vertrekt omdat de organisatie ‘iets’ niet meer kan bieden wat het talent wel wenst. Het is dus logisch dat iemand vertrekt wanneer hij/zij daar hoegenaamd klaar voor is. Het is dus eerlijker om te zeggen dat de organisatie tekort heeft geschoten in het aanbieden van dat ‘iets’ wat voor dat talent noodzakelijk was. Hiermee wil ik niet zeggen dat het personeel nooit schuldig kan zijn, maar wel dat de vraag die de onderzoekers vooraf hebben gesteld incorrect was.

Hetgeen de onderzoekers als hoogtepunten noemen zie ik zeker niet zo. Ik vind 43% een zeer hoog percentage, en dus inschatting van de ondervraagde organisaties, voor personeel dat vertrekt omwille van het salaris. De vraag of het salaris een vertrekreden is laait hiermee weer op.

Ik vermoed dat de onderzoekers hun eigen producten en diensten in het licht wilden stellen. Het rapport heeft Employer Branding in de titel, dat is ook hetgeen waar de onderzoekers hun geld mee verdienen, en dat wordt als oplossing aangedragen voor alle werving- en selectieprocessen en verloopproblemen. Begrijp me niet verkeerd ik geloof ook dat employer branding belangrijk is omdat het de werknemer centraal zet, maar het is niet het ultieme reddingsmiddel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.