Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Hoe verklaar je een hogere motivatie bij ouderen?

Over het rapport werkbeleving van Nederland van Integron schreef ik al eerder een blog. In die blog beschreef ik 5 tips om de betrokkenheid van werknemers te vergroten.

Op de website van Integron las ik echter een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek die niet direct verband hielden met de gegeven tips. Daarom dat ik elke week een punt behandel door mijn mening te geven met deze week: hoe verklaar je een hogere motivatie bij ouderen?

“Medewerkertevredenheid neemt toe naar mate de leeftijd van de medewerker toeneemt: 84% van de 60+’ers is tevreden”

Hoe komt het dat 60+ers meer tevreden zijn dan hun jongere collega’s? Wat bieden deze organisaties? en wordt er nog geïnvesteerd in oudere generaties?

Het zijn de jongere generaties die de klok slaan. Hoe word je een aantrekkelijke werkgever voor generatie Y? Of waarmee moet je als organisatie rekening houden met de opkomst van generatie Z? Hiermee bedoel ik dat organisaties zich continue focussen op het talent dat de arbeidsmarkt nog moet betreden of talent dat de organisatie (nog) niet bezit. Dat terwijl de oudere generaties X en de babyboomers mijn inziens een beetje links worden gelaten. Ja af en toe komt er een organisatie met een mentorship op de proppen, maar in welke mate investeert de organisatie nog wel in oudere werknemers?

Jongere generaties hebben noten op hun zang

Het is dankzij deze aandacht dat de jongere generaties veel meer noten op hun zang kunnen hebben. Een andere belangrijke reden is hun onderhandelingspositie want ten opzichten van de oudere generaties is deze veranderd evenals hun waarden trouwens. Vroeger had men 1 werkgever die tot aan het pensioen of de dood voor de werknemers zorgde, maar dat is er al lang niet meer bij. Mijn inziens heeft dat ook met de onderhandelingspositie van de werknemer te maken. Vroeger moest men blij zijn als men werk had. Dat maakt de 60+er een loyale werknemer die eveneens zeer betrokken kon zijn. Maar tegenwoordig met het nakende tekort aan talentvol personeel weten de jongere talentvolle werknemers dat zij schaars zijn en een algemene wet in de economie zegt dat schaarse dingen duurder zijn dan dingen die in overvloed zijn. Dit nakende tekort betekent ook dat organisaties (ver)nieuwe(nde) oplossingen moeten bedenken om met deze <war on talent>> om te gaan.

Mogelijkheid 1: diversiteit binnen de organisatie

Een mogelijkheid hierbij is een diverser personeelsbeleid voeren. In die zin dat er meer vrouwen, gehandicapten en allochtonen een kans krijgen binnen de organisatie. Hier bestaat echter nogal wat taboe rond bewijzen ook de aanmoedigingspremies van de overheid of het vaststellen van quota’s. Het is jammer en triestig tegelijkertijd dat dergelijke maatregelen nodig zijn om organisaties te laten inzien dat diversiteit binnen de organisatie een meerwaarde is.

Mogelijkheid 2: ouderen langer aan het werk

Een andere mogelijkheid is om ouderen langer aan het werk houden. Ik begrijp echter ook dat deze mogelijkheid net zoveel discussies uitlokt of uit zal lokken. Er zijn immers veel ouderen zijn die nog willen en kunnen werken, maar nergens meer werk vinden of juist worden ontslagen vanwege … vanwege wat eigenlijk? Een tip die ik oudere werknemers kan geven op basis van een ander onderzoek is: zorg ervoor dat je kennis en competenties up-to-date blijft door middel van trainingen en opleidingen. Getrainde ouderen worden namelijk minder vaak ontslagen.

Welke mogelijkheden of verklaring zie jij? Waarom zijn de oudere generaties loyaler ten op zichten van de jongere generaties

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de motivatie van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over motivatie?[/box] 

Blogs eerder in deze reeks verschenen zijn: Hoe houd je werknemers trots? & Hoe motiveer je ondersteunend personeel?

4 antwoorden
 1. Jan_denys
  Jan_denys zegt:

  Lode, jouw verbazing verbaast me. Dat 50 en 60 plussers meer tevreden zijn op werkvloer is oude bevinding. Belangrijke reden is dat alle ontevreden 50 en 60 plussers al uitgestroomd zijn.

  Beantwoorden
  • De Wereld van Ikki
   De Wereld van Ikki zegt:

   Dag Jan,

   Fijn dat je weer reageert. Ik ben niet verbaasd over het feit dat 60+ers meer tevreden zijn. Dat is inderdaad een oude bevinding. Waar ik verbaasd over ben is dat organisaties enerzijds spreken over de war on talent en anderzijds de oudere werknemers ontslaan. En volgens mij zijn dat niet altijd de ontevreden oudere werknemers.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Jef Staes zijn dit oplossingen die het probleem voorbij gaan. Want hoe verklaar je een hogere motivatie bij ouderen? Op het moment dat ik die blog schreef had ik boek “Ik was een schaap” van Jef Staes nog niet […]

 2. […] zijn. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen leeftijden zoals dat in een andere studie, gepubliceerd door Integron, wel het geval […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.