Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Rapport van Integron: hoe toekomstgericht is jouw organisatie? (5)

Over het rapport werkbeleving van Nederland van Integron schreef ik al eerder een blog. In die blog beschreef ik 5 tips om de betrokkenheid van werknemers te vergroten.

Op de website van Integron las ik echter een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek die niet direct verband hielden met de gegeven tips. Daarom dat ik elke tip mijn mening geef op elk van deze resultaten met deze week: hoe toekomstgericht is jouw organisatie?

Hoe toekomstgericht is jouw organisatie?

“Nederland toekomstgericht? Werkenden in de sector Overheid & Non-profit vinden hun organisaties het minst toekomstgericht”

Er bestaan natuurlijk allerlei belangrijke maatschappelijke tendensen die de werking van een organisatie de komende jaren in hun greep gaan houden. Deze tendensen gelden voor zowel non-profit organisaties als voor de andere organisaties. Toch blijkt uit de quote dat er een verschil bestaat tussen profit en non-profit organisaties. De vraag in dezen is dus niet op welke manier jouw organisatie om gaat met de tendensen, maar op welke manier non-profit organisaties anders functioneren dan profit organisaties.

Is kijken naar de toekomst wel belangrijk?

Het laatste rapport medewerkerbeleving in Nederland van Integron is ook al eerder besproken op deze site. In dit rapport werd echter niet gesproken over de toekomstgerichtheid van de organisatie. Hiermee zeg ik niet dat ik noch Integron vinden dan het kijken naar de toekomst onbelangrijk is. Integendeel. Ik denk dat het kijken naar de toekomst zeer belangrijk is. Wel denk ik dat er een nuance bestaat tussen organisaties met een winstbejag en organisaties in de non-profit sector of de overheid.

Verschil tussen profit en non-profit

Nog nooit eerder heb ik in mijn blogs een verschil moeten maken tussen organisaties in de profit en in de non-profit sector. De theorieën en modellen die ik verklaarde om het engagement, de loyaliteit en/of de betrokkenheid van het personeel te vergroten kunnen altijd worden gebruikt. Maar nu moet ik dat verschil wel maken omdat ik denk dat er een verschil bestaat tussen deze sectoren.

Typerend aan een non-profit organisatie

In de volksmond zijn er een aantal typerende eigenschappen toegeschreven aan een non-profit organisatie. Eigenschappen als log, bureaucratisch, administratief, 9 to 5, en zo verder zijn vaak gehoord. Het woord visie of synoniemen komen zelden naar voren. Ik ben me bewust dat ik het woord toekomstgerichtheid heb vertaald naar visie. Toch zijn deze non-profit organisaties vanuit een zekere visie ontstaan. Een visie die vaak niet eens slecht is bedacht noch uitgewerkt. Het voordeel van deze organisaties is, wat eveneens het grote nadeel is, dat zij vaak in leven worden gehouden door (subsidies van) de overheid.

Non-profit organisaties moeten hun visie beter formuleren

Als ik deze informatie terugkoppel aan de quote, dan zullen non-profit organisaties beter hun best moeten doen om de visie kraakhelder boven tafel te krijgen. Wellicht kunnen zij voor een aantal tips en tricks eens kijken bij hun collega’s in een profit organisatie. Dergelijke organisaties weten immers als geen ander hoe ze een visie moeten formuleren. Het probleem wat zij echter hebben is alle neuzen dezelfde kant op laten wijzen. Daar scoort een non-profit dan weer beter in.

Laat profit en non-profit organisaties samenwerken

Uit de laatste zin van de vorige alinea blijkt dat profit organisaties van non-profit organisaties kunnen leren en andersom. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld. Geloven jullie in het verschil tussen de verschillende sectoren? Of vindt je dat reinste onzin? En op welke manier kunnen organisaties uit beide sectoren van elkaar leren? Ik ben benieuwd in welke mate jullie de toekomstvisie van een organisatie belangrijk vinden. Laat je reactie na!

Wil je verder blogs lezen die eerder zijn verschenen in deze reeks? Lees dan:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.