Categorie Lectuur (retentie-management.com)
rapport van Integron: hoe motiveer je ondersteunend personeel? (2)

Over het rapport werkbeleving van Nederland van Integron schreef ik al eerder een blog. In die blog beschreef ik 5 tips om de betrokkenheid van werknemers te vergroten.

Op de website van Integron las ik echter een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek die niet direct verband hielden met de gegeven tips. Daarom dat ik elke week een punt behandel door mijn mening te geven met deze week: hoe motiveer je ondersteunend personeel?

“53% van het ondersteunend personeel is betrokken bij de organisatie, ten opzichte van 64% gemiddeld. Hoe raak en motiveer je deze medewerkers?”

onderzoek de mate van betrokkenheid

Deze percentages komen naar voren uit onderzoek van Integron en gelden niet noodzakelijker ook voor jouw organisatie. Elke organisatie moet daarom in eerste plaats in welke mate het (ondersteunend) personeel gemotiveerd en betrokken is. In andere woorden wat drijft deze werknemers? Iedereen blijft tenslotte bij een organisatie om iets wat alleen die organisatie kan aanbieden. Van zodra dit iets wegvalt daalt de betrokkenheid en kan het disengagement proces starten.

5 manieren om het engagement te onderzoeken

Een organisatie moet dus op zoek gaan naar dat iets bij deze groep van werknemers. Een organisatie kan dit op meerdere manieren onderzoeken. Ik beschreef al eerder 5 manieren om engagement te onderzoeken die de start kunnen vormen van een gericht offensief om het ondersteunende personeel meer betrokken te maken.

een continue herhalend proces

Voor elke organisatie zullen er andere actiepunten op tafel komen. Dat maakt het ook zo lastig om eenduidige richtlijnen op te schrijven. Daar komt nog bij dat het ontwikkelen van een strategisch retentiebeleid geen wiskunde is. Een retentiebeleid is mensenwerk en dat vraagt nu eenmaal continue inspanningen. Dus zelfs wanneer de organisatie de graad van betrokkenheid heeft gevonden en daarvoor acties heeft vastgelegd, dan blijft dit een herhalend proces.

7 meest voorkomende reden van verloop

Natuurlijk zijn er wel een aantal algemene punten die elke organisatie in acht moet nemen als het gaat over het binden en boeien van personeel. Branham (2005) heeft het over de 7 meest voorkomende redenen van verloop. In feite komt het er op neer dat een organisatie aan vier fundamentele noden moet voldoen, namelijk: nood aan vertrouwen, hoop, waardegevoel, competent willen voelen. Ik veronderstel dat ondersteunend personeel ook deze noden heeft.

Denk jij dat ondersteunend personeel speciale wensen heeft om hun Engagement te verhogen? Zo ja, waar heeft deze doelgroep dan speciale nood aan? Ik ben benieuwd naar jullie meningen en inzichten. Laat daarom een reactie na!

 

 

(Een blog die eerder in deze reeks verscheen was: hoe houd je werknemers trots?)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.