Categorie Lectuur (retentie-management.com)
rapport van Integron: hoe houd je werknemers trots? (1)

Over het rapport werkbeleving van Nederland van Integron schreef ik al eerder een blog. In die blog beschreef ik 5 tips om de betrokkenheid van werknemers te vergroten.

Op de website van Integron las ik echter een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek die niet direct verband hielden met de gegeven tips. Daarom dat ik elke tip mijn mening geef op elk van deze resultaten met deze week:

hoe houd je werknemers trots?

“Als een organisatie groeit neemt de trots om voor een werkgever te werken af, hoe houd je medewerkers trots?”

Ik weet niet wat de grootte van een organisatie te maken heeft met het gevoel van trots zijn, maar ik weet wel dat werknemers niet blijven voor het loon. Werknemers blijven wel trouw aan een organisatie vanwege een zekere trots. Zou het omgekeerde dan ook waar zijn? Ik denk van niet. Ik denk niet dat je trots zijn kunt kopen. Dus de vraag “hoe houd je werknemers trots?” is een zeer terechte vraag.

wanneer ben jij trots op jouw organisatie?

Er zijn verschillende en meerdere correcte antwoorden op de vraag waarom werknemers worden trots zijn op een organisatie. Ik noem er twee.

  • wanneer deze acties onderneemt waar de werknemer achter staat bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • wanneer deze een bewonderenswaardige prijs wint bijvoorbeeld de titel Beste Werkgever 2011.

Wanneer ben jij trots op jouw organisatie? Welke elementen zorgen voor die trotsheid? En hoe zit het met je eigen trots zijn?

wie of wat is er verantwoordelijk voor trots?

Vanuit mijn beleving ligt de grootste verantwoordelijk bij het trots doen voelen bij de organisatie en niet bij de werknemer. Natuurlijk heeft elke werknemer een gevoel van eigenwaarde en gebeurtenissen waar hij of zij zich trots bij voelt, maar het is aan de organisatie om deze gebeurtenissen te laten plaatsvinden. Ik kan me bijvoorbeeld zeer trots voelen als ik een volledig evenement heb uitgewerkt, maar het is dankzij IKKI dat ik de mogelijkheid had om dit uit te werken.

ieder zijn/haar trots is anders

Het voorbeeld dat ik geef, stelt meteen een tweede moeilijkheid namelijk mijn interpretatie van trots zijn. Dat ik trots ben op het uitwerken van een evenement wil niet zeggen dat iedereen mijn trotsheid deelt. Elk individu heeft dus te maken met zijn of haar eigen gevoel van trots zijn. Dit maakt het voor organisaties moeilijker in die zin dat het geen standaard hoe-maak-ik-mijn-werknemers-trots programma kunnen starten.

trots zijn komt tot stand door een persoonlijke relatie

Tegelijkertijd impliceert het dat de trots van iemand pas naar voren kan komen door middel van een persoonlijke relatie. Bijvoorbeeld met je manager, maar deze relatie komt niet meteen tot stand. Niet elke organisatie / manager kan onmiddellijk volledige verantwoordelijkheid aan een werknemer geven om in zijn of haar gevoel van trots tegemoet te komen. Hier gaat een proces tussen werknemer en de manager aan vooraf dat voortbouwt op vertrouwen. Ik kon dankzij het vertrouwen van mijn manager laten zien hoe goed ik evenementen kon organiseren waardoor ik trots ben op mijn werk.

trots op jezelf versus trots op de organisatie

Juist omdat iedereen een ander gevoel van trots heeft en dat op een andere manier kan worden bereikt is de persoonlijke toets eveneens zeer belangrijk. Waarop was jij voor het laatst echt trots? Daarnaast is trots zijn op iets wat jijzelf hebt gedaan, afgerond of wat dan ook, iets heel anders dan trots zijn op de organisatie. Niettemin zijn beide vormen van trots zeer belangrijk bij het (ver)binden van een werknemer aan een organisatie.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] goede percentages, maar dit kan natuurlijk beter. In het rapport van Integron wordt er uitgelegd hoe je werknemers trots kunt houden waar de onderzoekers wellicht als oplossing naar kunnen […]

  2. […] (Een blog die eerder in deze reeks verscheen was: hoe houd je werknemers trots?) […]

  3. […] blog gaat dus niet over hoe je werknemers trots houd maar over het begeleiden van dit trots gevoel. 31% procent van de trotse werknemers (in Nederland) […]

  4. […] eerder in deze reeks verschenen zijn: Hoe houd je werknemers trots? & Hoe motiveer je ondersteunend […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.