Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Rapport van Integron: hoe behoud je jongere werknemers? (6)

Over het rapport werkbeleving van Nederland van Integron schreef ik al eerder een blog. In die blog beschreef ik 5 tips om de betrokkenheid van werknemers te vergroten.

Op de website van Integron las ik echter een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek die niet direct verband hielden met de gegeven tips. Daarom dat ik elke tip mijn mening geef op elk van deze resultaten met deze week: hoe behoud je jongere werknemers? 

Hoe behoud je jongere werknemers?

Een zeer belangrijke vraag met het oog op de (nabije) toekomst. Jongeren zijn de toekomst van onze welvaartstaat, zijn van levensbelang voor de arbeidsmarkt en zij zullen de toekomst mede bepalen.

De komst van de hybride arbeidsmarkt

Het binden en boeien in een hybride arbeidsmarkt werkt heel anders dan in een traditionele arbeidsmarkt. Vroeger wilde men werken bij slechts 1 werkgever zowel in goede als slechte tijden. Dit is al lang niet meer het geval, maar stilaan groeien we naar exact het omgekeerde. Er zal een tijd komen waarin je kunt opscheppen over het aantal werkgevers dat je hebt. De eerste tekenen doen zich al voor: jobcrafting, de opkomst van de zelfstandige, allerlei maatschappelijke tendensen, enzovoorts.

Generatie Z: de digitale generatie

Naast het feit dat we ons moeten klaarmaken voor een hybride arbeidsmarkt is daar ook de onstuitbare opkomst van de digitale generatie Z. Deze generatie wenst op een compleet andere manier te werken dan de meeste organisaties nu zijn georganiseerd. Dit impliceert dat organisaties het steeds moeilijker zullen krijgen om het prikklok systeem te hanteren. Het empoweren van werknemers, het geven van vrijheid en het vertrouwen op goede resultaten op gemaakte afspraken zullen een cruciale rol gaan spelen.

Zijn de verwachtingen reëel?

Deze – de hybride arbeidsmarkt en generatie Z – ontwikkelingen zijn eerder toekomstgericht. Het rapport van Integron toont aan dat organisaties het nu ook al moeilijker hebben om de jongste werkende generatie aan zich te binden.

“Tevredenheid en betrokkenheid zijn het laagst bij medewerkers jonger dan 30. Hoe raak je deze medewerkers?”

Wellicht heeft dit te maken met een bepaalde discrepantie tussen verwachtingen en eisen? Onlangs schreef ik nog: Vlaamse organisaties noemen eisen jongeren onrealistisch die deze gedachte versterkt.

Wat kunnen organisaties doen?

In de blog over de onrealistische eisen van de jongere werknemers staan ook een aantal zaken die organisaties kunnen doen om (deels) tegemoet te komen aan hun wensen. De tips uit dat artikel op een rijtje:

 • niet beknibbelen op het basissalaris;
 • introduceer de filosofie van het Nieuwe Werken;
 • streef een juiste worklife balans na;
 • laat hen samenwerken;

Welke andere tips heb jij om jongere werknemers te behouden? Geloof jij dat de betrokkenheid van de jongere werknemers lager ligt dan bij de oudere werknemers? Ik ben benieuwd naar jullie best pratices. Laat zeker je reactie na!

Dit was de laatste blog uit de Integron reeks. Blogs die eerder zijn verschenen zijn: Hoe houd je werknemers trots?, Hoe motiveer je ondersteunend personeel?, Hoe verklaar je een hogere motivatie bij ouderen?, Hoe behoud je hoger opgeleiden langer dan 2 jaar? en Hoe toekomstgericht is jouw organisatie?. Voldoende leesvoer lijkt me zo!

2 antwoorden
 1. Freek
  Freek zegt:

  Hoe willen de kinderen werken? Als je ziet hoeveel er dronken en onervaren achter het stuur kruipen elk weekend, kan het mij eigenlijk niet veel schelen. Om dan nog maar te zwijgen over de ‘interessante gesprekken’ ……

  Toch denk ik dat veel afhangt van het type bedrijf waar je gaat werken.

  Ik heb met mijn internet opstart geprobeerd om ‘het nieuwe werken’ en een deftige ‘work-life’ in te voeren.
  Volgende stap (geef een hand…) was de eis om nóg flexibeler werken…. à la arbeiderszelfbestuur.

  Uitkomst : 7 maanden verder zijn er nog steeds “enkele lijntjes code” te doen, voor een basis website.

  Ligt dit aan mij? Blijkbaar niet vermits ook KMO’s en Multi-Nationals zijn aan het klagen. Ook heb ik van 2 vrienden vernomen dat hun ‘zelfstandig werkend fotograaf’ 8+ maanden doet over huwelijks foto’s. Ik heb ’t dan ook niet over Generatie Z, ik heb ’t over Generatie WOW.

  Hoe motiveer je iemand onder de (mentale leeftijd van) 30? Niet!
  * Niet gemotiveerd op dag 1? Buiten
  * Niet meer gemotiveerd in maand 2? Buiten
  * Niet correct werken, degoutant met elkaar omgaan en eisen (type computer) eisen (verlof) eisen (aandacht) eisen (vriendschap) ? Buiten
  * Werkgever na 12 maanden nog steeds content, dan zal deze je met alle plezier extraatjes aanbieden, want geschikte medewerkers zijn verre van makkelijk te vinden.

  Er zijn genoeg Marokkanen , Indiërs, Pakistani en Inuit die het werk sneller, beter en goedkoper doen!

  Vooral Blanke Europeanen denken blijkbaar dat, omdat ze eens iets hebben gelezen over bedrijven in Amerika, dit alles ook mogelijk is in onze contreien. Wel, dat is niet zo, en zelfs daar is niet alles de volgende dag zoals JIJ het wil. Een groot bakkes opzetten kunnen Dewinter, Genez, Wilders & Peeters ook ….

  “Waarom ga je dan niet naar daar?” Krijg je dan te horen….
  Wel, beste pubers, omdat ik mij niet graag schaam voor m’n afkomst.
  Bol het zelf af en tiré-votre-plan. Als je daar gaat werken als hier, zien we elkander spoedig terug, zonder werkloosheidsuitkering ;)

  “Quiters never win, winners never quit” Bullshit! Vraag maar aan Apple, Google, Domino’s Pizza. Losers zonder zelfrespect en zelfkennis dienen nooit hun ontslag in/stoppen nooit een project uit zichzelve!!!

  “Je wordt niet rijk door voor een ander te werken!” Bullshit!! Je word niet rijk door NIET voor een ander te werken!!!

  Ook Sony & Ford voerden onlangs ontslagen door…. en wééral zijn het dezelfden die met de vuist in de lucht staan te zwaaien. Een honderd jaren geleden was er ook zo’n bende intelligentia, die vonden dat ze -omdat ze smid waren- tegen de eerste auto’s moesten vechten….. hoe ’n goeie smid ben je dan????

  PS : “ze willen ervaring én een diploma *bleit bleit* Oe kandanu?!?” Inderdaad. Dit wil zeggen dat we liever iemand hebben die enkele jaren werkervaring heeft opgedaan als kelner/kok/winkelverkoper (óók knelpuntberoepen), vakkennis heeft opgedaan in een VZW en matuur genoeg is om te werken, zonder eerst voor 6 concurrenten ’te hebben gewerkt’. Oh, en vakbondsafgevaardigden hebben hun eigen plekjes op de arbeidsmarkt ;) Voor de overigen, een mooie afsluiter, me dunkt (link).

  Ik zag collega’s de kassa leegroven. Ik deed ’t niet.
  Ik zag ‘medewerkers’ eisen, bleiten, roepen en tieren. Ik deed ’t niet.
  Ik zag onkundige kl*j*kes dagelijks komen werken. Ik diende mijn ontslag in.

  “Ik werk om te leven, ik leef niet om te werken” … Ik werk omdat ’t nodig is… en vermits de robotica/nanotechnologie nog niet zover is, zal dat nog wel effe duren, ladies en gentlemen.

  Veel Succes

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Zoals gezegd, ZIJ WILLEN anders werken. Hét probleem is 80% niet meer werkt.

  Ik heb de nieuwe methode geprobeerd, en ze is goed! Om erachter te komen wie werk ziet en wie niet. Om te zien wie gemotiveerd is (om iets voor een ander te betekenen). Om te zien wie de definitie van werk kent. Etc etc

  Hoe raak je medewerkers onder de dertig? Niet doen wat er van je verwacht wordt, ontslag binnen de maand.
  Uithangen alsof je de nieuwe Wozniak bent, maar enkel serieus met WordPress kan werken, onstlag binnen de week.

  Niet gemotiveerd, correct en deftig op dag 1, buiten.
  Niet gemotiveerd, correct en deftig in maand 2, buiten.
  Niet trots op je werk? Aan wie ligt dat?

  Goed gewerkt na maand 7, dán zullen we eens praten over voordeeltjes.

  De Sint bestaat niet…. Bende verwende pubers… (om het woord kleuters niet te gebruiken)
  In verband met (mensen)kennis en kunde : ze vegeten wel snel, niet? 5 jaren geleden voelde de gemiddelde 20er zich nog zo slim, teug kijkend op die 12-18 jarigen in het middelbaar. En dat waren ze ook, in vergelijking. Dus vraag ik mij af waar het ondetussen is misgelopen. Opvoedkunde, drugs of gewoon het betweterige, onaangename karakter van de snotapen.

  Dat ze eens bij Google of de staat gaan solliciteren!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.