Praktijkcase: Stayinterviews bij Synergics

Syngergics is een ICT managed services provider. In tijden van arbeidskrapte en de war for talent willen zij hun beste mensen niet kwijtraken. Daarom voert Sovanna Hem regelmatig stayinterviews met hun medewerkers. Het resultaat is bewonderenswaardig. Lees verder hoe stayinterviews bij Synergics in de praktijk worden toegepast.

Voorbeeld 1: De Project Manager

In juni 2013 heeft onze Project Manager laten weten dat hij na 2,5 jaar graag een andere uitdaging wenst binnen Synergics. Indien we hem dit niet konden aanbieden, dan was dat jammer en zou hij waarschijnlijk beginnen solliciteren. Ik heb dan een gesprek met hem gehad om te horen wat hij wilt doen en waarvoor hij open staat. Hij is een goede medewerker en we zouden het zelf jammer gevonden hebben als we niets geprobeerd hebben om hem hier te houden.

Verbreding van een takenpakket

Hij sprak over zijn rol en dat hij daar nog steeds van geniet. Hij krijgt enkel zijn dagen niet meer volledig gevuld met enkel Project Management. Dan hebben we wat aan brainstorming gedaan; hoe sta je tegenover Sales, welke verantwoordelijkheden wil je erbij/kwijt, met wie wens je meer samen te werken, … Zo hebben we hem dan laten proeven van Sales en beetje bij beetje hem deel laten uitmaken van het Sales team. Hij mocht zaken proberen en uittesten, wij gaven hem bepaalde verantwoordelijkheden en vroegen hem steeds of hij bepaalde zaken aankan.

Resultaat is een nieuwe rol

Sales begon meer vorm te krijgen en we kregen meer klanten, dan was er een nieuwe opportuniteit voor hem. Wij hadden een Service Delivery Manager (= Account Manager) nodig voor die nieuwe klanten en hij nam die uitdaging met plezier aan.

Voorbeeld 2: De Service Desk Engineer

In januari 2013 heeft er een Service Desk Engineer intern gesolliciteerd voor een andere functie die technisch zwaarder ligt. Hij heeft zoals elke kandidaat een technische test afgelegd maar hij was niet geslaagd. Uiteraard was hij teleurgesteld en wat gedemotiveerd, dus hebben we samen naar een oplossing gezocht. Wij hebben met verschillende mensen (mezelf, de Operations Manager, zelfs de General Manager) gesprekken gehad om zo een besluit te maken. Hij kreeg de mogelijkheid om de rol van Information Manager op te nemen, gecombineerd met andere technische taken. Hij heeft die uitdaging met beide handen aanvaard!

Verandering vraagt tijd

Over een periode van anderhalf jaar zijn we jammer genoeg nog steeds niet waar we moeten zijn met die rol, dus zijn er tijdens dit traject al verschillende gesprekken geweest met hem om meer duidelijkheid te scheppen en doelen te definiëren. Er is een nauwe begeleiding zodat hij weet dat wij achter hem staan.

Voorbeeld 3: De HR Officer

Als ik naar mezelf kijk, in december 2011 wilde ik de organisatie verlaten omdat ik niet meer tevreden was met mijn takenpakket. Mijn verantwoordelijke wilde me niet laten gaan en stelde me een functie voor waarvan je niet zou denken dat ik die zou uitvoeren, nl. Team Leader van een bepaalde departement. Ik heb erover nagedacht en wilde de uitdaging aangaan.

Het is een proces van trial and error

Maar na 5 maanden hebben we samen vastgesteld dat het niet mijn ding was en hebben we opnieuw bekeken wat we konden doen. Ik heb toen opnieuw gevraagd om full time met HR bezig te zijn (ik deed al HR bij Synergics sinds 2009, maar nooit full time) en ik heb dan eindelijk een go gekregen. Sindsdien ben ik alleen maar meer en meer open gebloeid als medewerker en ben ik nu een trotse ambassadeur van Synergics.

Wat zijn cruciale factoren bij het stayinterview

Bovenstaande voorbeelden geven reeds duidelijk weer hoe Synergics omgaat met stayinterviews. Sovanna vat de 2 belangrijkste factoren hieronder voor ons samen.

1. Voer een open communicatie beleid

Wij hechten heel veel belang aan communicatie, omdat dit enerzijds gewoon heel belangrijk is, en anderzijds zijn er nog steeds situaties waar de communicatie beter kon. Het is een kwestie van duidelijk afspreken met je verantwoordelijke wat je wilt, wat kan in de organisatie en duidelijke doelen definiëren.

2. Voer regelmatig gesprekken met je medewerkers

Ik volg elke nieuwe medewerker nauw op door gesprekken te houden en om te polsen naar hun gevoel: klopt de invulling van de job met de voorgestelde vacature, hoe voelen ze zich na x-aantal maanden, zijn ze nog tevreden, waar loopt het spaak, wat hebben ze nog nodig, … Er wordt altijd een verslag gemaakt van die gesprekken en indien nodig worden er actiepunten gekoppeld. Wij proberen zo veel mogelijk te doen om er voor te zorgen dat de medewerker zich goed voelt bij Synergics en de organisatie dus niet wilt verlaten.

 

Voor meer informatie over stayinterviews kunt u terecht op: www.stayinterviews.eu

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.