Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Personeelsverloop in de privésector (whitepaper 2010)

Personeelsverloop in de privésector is een whitepaper van een benchmarkstudie uitgevoerd Securex. Het geeft inzicht in de evolutie die personeelsverloop heeft gekend tussen 2003 en 2010. Daarnaast vraagt het zich af of we een nieuwe war for talent periode in het vooruitzicht hebben (is die ooit gestopt dan?). Tot slot geeft de whitepaper aan welke groepen een hoger risico kennen voor vrijwillig verloop. Is het echt zo erg gesteld met de betrokkenheid van Belgische werknemers dat zij de organisatie willen verlaten? 

Personeelsverloop in de privésector 2010 (retentie-management.com)

De evolutie van personeelsverloop: 2003 – 2010

Laat ik beginnen met een aantal cijfers waar we dan verderop over kunnen discussiëren. Het onderzoek toont een percentage totaal verloop van 19,33% aan in de privésector in 2010. Ten opzichte van 2009 is dit een status quo. De resultaten wijzen verder uit dat 7,83% van de Belgische werknemers uit de privésector zijn organisatie in 2010 op vrijwillige basis heeft verlaten. Dat is een significante stijging ten opzichte van 2009. Tussen 2003 en 2007 bleef het totaal verloop redelijk stabiel, waarna er in 2008 en 2009 sprake was van enorme stijgingen. De evolutie van het vrijwillig versus het onvrijwillige verloop toont een ander beeld. Het percentage vrijwillig verloop is tussen 2003 en 2007 significant gestegen. Het onvrijwillige verloop kende een omgekeerde evolutie.

Crisis zorgt voor daling vrijwillig personeelsverloop

Sinds eind 2008 viel het vrijwillig verloop dus beduidend terug. De start van de crisis was voor vele werknemers het sein om de stap van verloopintentie naar effectie verloop even uit te stellen. Mijn inziens kwam dit voort uit risicovermijdend gedrag in plaats van geluk- en passiezoekers in hun baan. Maar het blijft een feit dat het vrijwillige verloop sindsdien op een lager pitje staat. Het onderzoek (dat in 2010 werd uitgevoerd) vroeg zich daarop af of het jaar 2011 verandering zou brengen in de verloopintentie van vele werknemers en of er een nieuwe war for talent zou ontstaan. Ik hink hier op twee benen. Ik heb nooit het idee gehad dat de (eerste) war for talent was afgelopen. Ook niet toen de economie even wat minder ging. Organisaties die het menselijk kapitaal als hoogste goed zien zijn namelijk altijd op zoek gegaan naar de meest talentvolle werknemers.

Uitstel van executie: personeelsverloop zal nog meer stijgen

Anno 2013 weten we dat 2011 niet het jaar van de omkering was. De verwachte stijging van personeelsverloop bleef dus uit, maar de vraag is voor hoelang? Tot nu toe heeft de economie namelijk nooit herstellende intenties gehad. In feite is het omgekeerde gebeurd en ging het van kwaad naar erger. Momenteel zitten we in een soort stabiele negatieve fase wat impliceert dat een stijging van personeelsverloop uitstel van executie voor veel organisaties is. Want personeel dat inmiddels 4 jaar lang hun verloopintentie hebben uitgesteld kunnen dat niet blijven dragen.

Risicogroepen voor vrijwillig verloop

Het is dus wachten op het moment dat de economie weer beter gaat voordat we een stijging in het totale personeelsverloop mogen waarnemen. Organisaties die dit weten en geen actie ondernemen (ook in tijden van crisis) zijn organisaties die het menselijk kapitaal niet als het hoogste goed beschouwen. Het is namelijk niet zo dat organisaties niet weten welke de risicogroepen voor vrijwillig verloop zijn. Uit het onderzoek blijkt dat dit de jongeren, hooggeschoolden, werknemers in kleine organisaties (tip om te lezen: retentiemanagement in KMO’s) en werknemers in de tertaire sector zijn. Organisaties kunnen in hun strategisch retentiebeleid dus maar beter rekening houden met deze groepen.

Dit waren de belangrijkste conclusies in het rapport personeelsverloop in de privésector. Al uw vragen en opmerkingen kunt u hieronder in de comments kwijt.

[box type=”info” style=”rounded”]Binnenkort wordt er een Ronde Tafel georganiseerd tussen een aantal partijen. Hopelijk zal Securex ook mee aanschuiven. De Ronde Tafel zal gaan over de situatie anno 2013 en hoe organisaties personeelsverloop kunnen tegengaan. Wilt u op de hoogte blijven? Stuur mij dan een mail![/box]

 

Deze whitepaper kunt u net als alle anderen downloaden op de site van Securex. Deze samenvatting is met toestemming van Securex gepubliceerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.