Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Paars HRM en retentiemanagement

Vanmorgen was ik samen met een twintigtal anderen te gast op het retentiemanagement ontbijt van Quintessence. Lou Van Beirendonck was de host en presentator. Hij wilde de link tussen Paars HRM en retentiemanagement uitleggen. Natuurlijk begon Lou met een basiskader te schetsen.

Nieuwe tendensen rond retentiemanagement

Lou erkende dat er een heleboel maatschappelijke tendensen op de organisatie en werknemer afkomen. Tegelijkertijd noemde hij “kennis als constructie” (Het Nieuwe Werken en Cocreatie) en de vernieuwde “arbeidsethos” (hoe kan ik mij ontwikkelen?) specifiek. Voor mij versterkt dit mijn visie op hetgeen ik retentiemanagement 2.0 noem.

Wie is er nu verantwoordelijk voor retentiemanagement?

Over de verantwoordelijkheid rond retentie heb ik ook al geschreven, maar ik kreeg vandaag veel nieuwe inzichten. Hoewel ik de verantwoordelijkheid van de werknemer nooit heb ontkent, heb ik deze wel geminimaliseerd. Heb jij je wel eens afgevraagd wat je zelf doet aan je eigen ‘retentie’? Ik toevallig wel, maar ik weet zeker dat er een heleboel mensen enkel met de vinger wijzen.

Luc Galoppin één van de MedeMerkers zei me onlangs in een tweet: het is 100% de verantwoordelijkheid van de werknemer en het is 100% de verantwoordelijkheid van de organisatie.

Een Paars HRM?

Het Paarse HRM van Lou Van Beirendonck is rond deze dualiteit opgebouwd. Hoe kan HR de verantwoordelijkheden van de werknemer en de organisatie zo op mekaar afstemmen zodat er een congruent retentiebeleid ontstaat? Een belangrijke bijkomende trend die hierbij in het achterhoofd moet worden bewaard is de individualisering (alles op maat) van de werknemer. Deze tendens is belangrijk omdat het ofwel structuur ofwel chaos met zich meebrengt!

En wat is de link met retentiemanagement?

Dat zijn de twee belangrijkste vraagstukken waar een Paars HRM zich over buigt. Maar wat is de link met retentiemanagement? Retentiemanagement is natuurlijk iets dat al bestaat en meermaals is gedefinieerd.  Maar een Paars HRM is Lou zijn uitvinding. In deze video legt Lou het allemaal haarfijn uit.

Wat doen we nu en kunnen we nog meer doen m.b.t. de retentie van werknemers?

Dit was de afsluitende vraag van Lou waarna er een openlijke en leuke discussie ontstond. Als het goed is zullen de notulen van deze discussie nog volgen.

 

Offtopic: ik heb ooit nog les gehad van Lou op de Ehsal Management School.  Het ging toen over het Assessment Center.  Dit vertelde hij destijds eveneens zeer enthousiast.

 

5 antwoorden
 1. Info
  Info zegt:

  Mooi om te kezen en zien hie kleur ook hier werkt .
  Rood en blauw samen vormen immers paars , een spirituele en zeer creatieve kleur .
  Gr. Ingeborg v Meggelen

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] rond deze inzet, maar blijkt de uitvoering hiervan veel moeilijker dan gedacht. Gisteren tijdens het retentiemanagement ontbijt werd het nog maar eens pijnlijk bevestigd dat het in de praktijk vaak veel moeilijker is dan in […]

 2. […] Er is de laatste tijd weer veel te doen rond de rol van de manager. In de literatuurstudie die ik in 2010 heb gedaan voor mijn thesis aan de Ehsal Management School kwam ik tot de conclusie dat de manager zowel de oplossing als het probleem kon zijn. Daarnaast bleek uit de blog tips om werknemers te binden en boeien dat er ook een grote rol voor de manager weggelegd evenals in de blog over het Paarse HRM. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.