Categorie Trends (retentie-management.com)

Opiniestuk: de valse belofte van de media

Het onderzoek van de Stichting Innovatie & Arbeid neemt een stijging, van werkbare jobs waar: van 52,4% in 2004 naar 54,6% in 2013. Maar om de welvaartsstaat in stand te houden moeten mensen langer werken en zou het percentage werkbare jobs in 2020 op 60% moeten staan. Is dit een haalbare kaart of een schijnbaar moeilijke uitdaging?

Slechts een stijging van 2,3%

In de periode van 2004 tot 2007 werd een stijging van 1,8% ‘leefbare jobs’ waargenomen. In de jaren daarna is er slechts 0,5% bijgekomen. Dat de oorzaak ligt bij de economische crisis lijkt mij evident. De economische crisis, die eind 2007 is ontstaan, heeft dus voor een stagnering van het aantal leefbare jobs gezorgd.

Wat maakt een job leefbaar?

Ten tijden van een economische crisis staan de factoren die bepalen of een job werkbaar is immers onder druk. Zo mag een job met dat label, volgens de Stichting Innovatie & Arbeid, niet voor (problematische) veel werkstress zorgen, schaadt de job het evenwicht tussen werk en privéleven, biedt hij voldoende leerkansen en blijft hij motiverend.

Positieve conclusie: jongeren zien het anders

Het onderzoek van Stichting Innovatie & Arbeid ziet een positieve trend op het gebied van leerkansen en de balans tussen werk en privé. Een logisch gegeven vind ik gezien de jongste generaties die de arbeidsmarkt betreden. Zij houden er een ander arbeidsethos op na dan hun ouders en hechten veel waarde aan leren en hun privéleven. Zij leven niet langer om te werken, maar zij werken om te leven. Continu bijleren maakt hier onderdeel van uit.

Negatieve conclusies: stress blijft knelpunt

De stress op de werkvloer blijft het grootste knelpunt. Dit percentage blijft schommelen op 30%. Ik vraag me af of men anders had verwacht? Door een continue stroom aan negatieve berichtgeving blijft iedereen angstvallig zitten waar hij zit, raakt gedemotiveerd en klaagt over de werkdruk, de weinige variatie en de emotionele belasting van zijn job. Dat zou mij ook stress geven.

De factoren die bepalen of een job leefbaar is, zijn vrijwel identiek aan de meest voorkomende redenen van verloop. Ook deze cijfers stagneren. Hieruit concludeer ik dat mensen een job tegen hun goesting doen, maar deze blijven uitoefenen uit schrik om zonder job te vallen en dat geeft (ook) stress.

De valse belofte van de media

Als ik zeg ‘denk niet aan een roze olifant’, dan denk jij aan een roze olifant. Wanneer de media continu bericht geven over een slechte economie en ander negatief gespuis, dan wordt dit door de overgrote meerderheid klakkeloos overgenomen. Het grootste gevaar, voor zowel organisaties als medewerkers, schuilt mijn inziens niet in de stress op de werkvloer, maar ligt bij de media. Zij maken de valse belofte dat alles weer beter zal gaan. Men lijkt te vergeten dat de huidige economische situatie de nieuwe realiteit is.

Hoe moeten we dan verder?

Doorgaan op hetzelfde elan is zoals vechten tegen de bierkaai. Niemand zal gelukkiger worden. Integendeel. Telkens weer hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten is de definitie van zot zijn.

Beide partijen – medewerkers en organisatie – moeten hun verantwoordelijk weer opnemen. Dit impliceert dat organisaties opnieuw tijd, geld en energie moeten stoppen in hun medewerkers. Zij moeten gaan voor goed werkgeverschap. Voor medewerkers betekent dit dat zij opnieuw moeten gaan voor hun dromen en passies. Gooi de gêne overboord en durf te gaan voor hetgeen je het liefste doet.

Wanneer wij dit consequent durven doen zul je zien dat mensen bereid zijn langer te gaan werken, dat het percentage leefbare jobs zal worden gehaald en dat we niet langer zullen spreken van een economische crisis. Het geluk is aan ons!

En nu is het aan jouw! Wat ga jij als medewerker om je weer gelukkig te voelen? Wat ga jij doen als organisatie om medewerkers gelukkig te doen voelen? Laat jouw mening achter in de comments!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft gelukkige medewerkers als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] > Werkbaarwerk een gezonde voedingsbodem voor langer werk. Het aandeel van de jobs in Vlaanderen met het kwaliteitslabel ‘werkbaar werk’ steeg van 52,3% in 2004 tot 54,6% in 2013. Het onderzoek van de Stichting Innovatie & Arbeid neemt een stijging, van werkbare jobs waar: van 52,4% in 2004 naar 54,6% in 2013. Maar om de welvaartsstaat in stand te houden moeten mensen langer werken en zou het percentage werkbare jobs in 2020 op 60% moeten staan. Is dit een haalbare kaart of een schijnbaar moeilijke uitdaging? Dit is de inleiding van mijn opiniestuk: de valse belofte van de media. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.