Categorie Trends (retentie-management.com)

Ooit al gedacht om een buitenlander aan te werven?

Een belangrijke vraag is dat: heb jij er ooit aan gedacht om een buitenlander aan te werven? Een vraag die bedrijven zichzelf ongetwijfeld al eens hebben gesteld in het huidige economische klimaat. Wellicht hebben zij een lijstje met voor- en nadelen gemaakt en op basis daarvan een buitenlander aangenomen. Feit is dat Belgische bedrijven op zoek moeten gaan naar alternatieve manieren om hun eigen continuïteit te waarborgen. Een probleem waar zelfs de overheid zich over buigt.

Maatschappelijke tendensen als structurele problemen

Er zijn een heleboel maatschappelijke tendensen die als structurele problemen mogen worden beschouwd. Het grootste, en meeste bekende, probleem is het chronisch tekort aan talentvolle mensen. Dit tekort ontstaat door de ontgroening en vergrijzing van de actieve arbeidsbevolking die de Belgische welvaartstaat in levende houden. De ontgroening en vergrijzing zorgen dus voor een war on talent waardoor Belgische bedrijven enerzijds moeite hebben om nieuw talenvol personeel te vinden en anderzijds om hen te behouden. Niet gek dus dat bedrijven naarstig op zoek zijn naar oplossingen al dan niet met de hulp van de overheid.

De war on talent & haar oplossingen

Er rouleren dan ook tal van mogelijke oplossingen. Een aantal van deze oplossingen zijn vanzelfsprekend. Andere zijn vernieuwend en verontrustend.

Flexibele arbeidsmarkt als oplossing

Een veelgehoorde oplossing is de arbeidsmarkt meer flexibiliseren. Een doorgevoerde flexibilisering van de bedrijfspolitiek zorgt zowel voor het aantrekken van talent als voor meer mensen die werken. In Nederland is dit nu een zeer actueel thema met onder andere Minister Kamp die zich hier hard voor maakt.

Overheidsoplossingen

In Nederland bestaan dus ministers die zich dat lot aantrekken. Ook in België worden er verschillende wetsvoorstellen geopperd. De meeste van deze voorstellen bevatten de boodschap langer doorwerken om de welvaarstaat in leven te kunnen houden. Alleen over de manier waarop dit moet worden gerealiseerd bestaat veel meer discussie en ophef dan in Nederland. Fons Leroy van het VDAB spreekt daarom liever over anders werken. Maar of men nu langer of anders werkt: er blijven te weinig werkende mensen om al het werk op te vangen.

De vraag blijft dus: hoe kunnen bedrijven het tekort aan talentvolle mensen opvangen? Een mogelijke oplossing die ik met jullie wil aftoetsen is het aantrekken van buitenlands talent.

Diversiteit als oplossing

Het aantrekken van buitenlands talent heeft als voordeel dat het tekort aan personeel daadwerkelijk wordt opgelost. Het aantal FTE’s stijgt namelijk, maar is het aanwerven van een buitenlander de oplossing? De oplossing die er in de jaren ’60 is gebruikt voor een soortgelijke situatie, is tot op de dag van vandaag voer voor discussies. De komst, en vooral het blijven, van buitenlands talent staat sindsdien zwaar onder druk. Dit geld ook vanuit politiek oogpunt.

De voordelen van meer diversiteit

Een van de grootste voordelen, uit onderzoek van Mercer en Centraal Beheer Achmea, van meer diversiteit binnen het bedrijf is de verhoging aan creativiteit, betere sfeer op de werkvloer, nieuwe kansen, beter imago, nieuwe markten en meer innovatie. Een ander voordeel, dat niet wordt genoemd, is de winstgevendheid die organisaties met een divers personeelsbeleid boeken. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven ziet diversiteit dus als een meerwaarde, een creatieve oplossing op een structureel probleem, toch heeft maar 30% een beleid rond diversiteit.

Waar knelt het schoentje? Waarom laten bedrijven zich niet in met buitenlands talent? Heb jij met buitenlands talent gewerkt? Dan wil ik graag jouw mening! Alle tips en tricks zijn welkom. Waarom moeten bedrijven wel of juist niet buitenlands talent aanwerven?

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] personeel is een structureel probleem. Een oplossing die wij hiervoor samen hebben afgetoetst was het aanwerven van buitenlands talent. Het aanwerven van buitenlands talent zorgt er namelijk voor dat er geen tekort meer is. Als klap […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.