Categorie Trends (retentie-management.com)
Ontevreden werknemers zijn een hot item

De laatste tijd passeren er veel nieuwsberichten over ontevreden werknemers. Zo zou 6 op 10 werknemers ontevreden zijn met zijn eigen manager en daarnaast vertrekken veel werknemers na een conflict.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ongemotiveerd personeel jaarlijks zo’n 15 miljard euro zou kosten. Dat is een hoop geld dat op een andere manier beter is besteed. Het laatste bericht dat ik hierover las was dat bedrijven niet verder kunnen groeien door hun ontevreden werknemers. Met andere woorden: de ontevredenheid wordt nu actief omgezet naar iets groters zijnde de groei van verschillende organisaties.

Organisaties ten tijde van de economische crisis

Het gros van de bedrijven wil in 2011 de groeiplannen voortzetten die eerder in de ijskast zijn gezet. De groei wordt echter geremd door medewerkers die ontevreden zijn en kijken of een concurrerende werkgever meer te bieden heeft.

Deze ontevredenheid is het resultaat van ‘foute’ beslissingen en/of maatregelen ten tijde van de economische recessie. Destijds hebben organisaties keuzes gemaakt die de tevredenheid van de werknemers hebben aangetast. Misschien niet meteen op dat ogenblik, maar nu de recessie bijna volledig achter ons ligt beginnen werknemers weer om zich heen te kijken. Zo zou 180% van de werknemers in 2010 al naar een nieuwe baan hebben gezocht.

Talentvolle werknemers zijn schaars anno 2011

Bijna halverwege 2011 is de situatie niet veel anders. Uit het artikel blijkt dat onder 1413 mensen, maar liefst 74 procent van hen, nieuwe baanaanbiedingen verkent nu de economie herstelt.

Bedrijven moeten beseffen dat er meer kapers op de kust zijn die interesse hebben in hun talentvolle medewerkers. 56 procent van de werknemers met een managementfunctie of hoger is al benaderd door een concurrent om baankansen te bespreken. Nog niet al die mensen gaan meteen weg. Maar wanneer je benaderd wordt, ga je wel de balans opmaken en kijken wat er nog meer is. Wat je bijvoorbeeld ook ziet is dat de connecties op LinkedIn momenteel exponentieel toenemen.

Organisaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen

Als het hoge percentage van 74 maatschappelijk representatief is, dan hebben vele organisaties een zeer groot probleem. In dat geval moet retentiemangement zeer hoog op elke directieagenda worden geplaatst en zullen de ‘foute’ beslissingen van toen moeten worden rechtgezet. Organisaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen zeker als zij in de toekomst willen groeien.

Leg werknemers uit hoe zij kunnen bijdragen aan het succes

Het is van het grootste belang om mensen weer perspectief te bieden wanneer de economie aantrekt

Dit perspectief kan worden aangeboden door het grotere plaatje te laten zien van een organisatie. Welke is de richting die we uitgaan? En indien mogelijk betrek je jouw werknemers hierbij! Tegelijkertijd moeten organisaties de rol van deze werknemers duidelijk vaststellen. Hoe kunnen zij bijdragen aan het succes van een organisatie? Van zodra deze missing link wordt uitgelegd, is de kans groter dat het vertrouwen van de teleurgestelde werknemers word terug gewonnen. En heel misschien raken zij weer verbonden met de organisatie, zodat de geremde groei kan hervatten.

Verbeter de relatie met alle werknemers

Daarnaast moeten organisaties ook de relatie verbeteren met hun werknemers. Deze is ten tijde van de economische crisis onder druk te komen staan en is zich daardoor gaan vervormen/misvormen.

De investering begint bij de ontwikkeling van het zittende personeel. Met loopbaanontwikkelinginitiatieven geven bedrijven een krachtig signaal af naar hun medewerkers. Ze laten zien dat ze hun personeel waarderen voor hun inzet tijdens te crisis en nu weer bereid zijn om in ze te investeren. Bovendien kunnen managers de relatie met hun medewerkers verbeteren door gewoon in gesprek te gaan over de twijfels en loopbaanwensen van de medewerkers.

Het te weinig aanbieden van groei- en carrièremogelijkheden verslapt de retentiemaatregelen van een organisatie. Het niet hebben van carrièrepaden is niet voor niets één van de zeven grootste redenen om een organisatie te verlaten.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben organisaties aan jullie uitgelegd welke richting de organisatie wilt opgaan nu de economische recessie achter ons ligt? En in welke mate zien jullie als werknemers de noodzaak in van een carrièrepad binnenin een organisatie?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de motivatie van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over motivatie?[/box]

(Ik heb mijn hernieuwde inspiratie hier vandaan gehaald, nadat ik hier al eens eerder over had geblogd)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.