Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Ontevreden werknemer houdt groei tegen

Werknemers zijn ontevreden blijkt uit onderzoek

Ontevreden werknemer houdt groei tegen dat is de kop van een artikel die eind vorige maand op intermediarpw.nl verscheen.

74 procent van de werknemers zou nieuwe baanaanbiedingen verkennen nu de economie herstelt.

Ik dacht onmiddellijk aan andere cijfers die ik in een soortgelijke context heb gepubliceerd op mijn website. Bijvoorbeeld het artikel 180% van de werknemers zocht nieuwe baan in 2010 of weinig werkemers voelen zich geengageerd. In elk geval mag ik uit al deze cijfers concluderen dat werknemers zich meer dan ooit ontevreden en ongelukkig voelen in hun job. En dan is de link met een groeinastrevende organisatie snel gemaakt. Ontevredenheid werkt stagnerend voor de groei. Dit verklaart de conclusie van het onderzoek uitgevoerd door Right Management.

Het gros van de bedrijven wil in 2011 de groeiplannen voortzetten die eerder in de ijskast zijn gezet. De groei wordt echter geremd door medewerkers die na de crisis in de markt zijn voor een andere baan. Alleen bedrijven die erin slagen om de huidige medewerkers te engageren, zijn in staat om hun groeiambities waar te maken.

De oplossing is engageer je huidige werknemers

Gelukkig voor organisaties is de oplossing gegeven: engageer je huidige werknemers en je zult je groeiambities kunnen realiseren. Uiteraard is groei één voordeel. Een ander voordeel, dat ook uit het onderzoek blijkt, is dat organisaties de strijd om talent dan kunnen winnen. Dat is o.a. nodig vanwege de maatschappelijke tendensen.

Hoe engageer je jouw werknemers?

De laatste weken schrijf ik regelmatig over de meest voorkomende redenen van vertrek. Als organisaties deze blogs lezen dan krijgen zij sowieso de best practices rond deze specifieke vertreksredenen. Lees o.a. mijn blog van gisteren de manager het probleem of de oplossing? maar eens. Dit wordt beaamt door de onderzoeksresultaten, maar het artikel gooit het vooral op loopbaanontwikkelinginitiatieven.

Om de prille groeiplannen van bedrijven niet in de war te brengen, moet het vertrouwen van de medewerker worden hersteld

Met loopbaanontwikkelinginitiatieven geven bedrijven een krachtig signaal af naar hun medewerkers. Ze laten zien dat ze hun personeel waarderen voor hun inzet tijdens te crisis en nu weer bereid zijn om in ze te investeren.

Het niet aanbieden van groei- en carrièremogelijkheden zou één van de meest voorkomende redenen van vertrek bevorderen. En dat is iets wat organisaties niet zouden moeten willen.


(Hier vind je het originele artikel terug waar ik mijn inspiratie vandaan heb)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Ontevreden werknemers zijn een hot item | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] heb mijn hernieuwde inspiratie hier vandaan gehaald, nadat ik hier al eens eerder over had geblogd) /* Printen? Category: Retentie StrateegTags: Economishe crisis > Groei > […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.