Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Ongemotiveerd personeel kost jaarlijks 15 miljard euro

Ongemotiveerd personeel kost jaarlijks 15 miljard euro las ik vandaag.

Uit het onderzoek is gebleken dat de werknemers die met tegenzin naar hun werk gaan, zich vaker ziek melden. Deze werknemers zorgen voor minder geld in het laatje, dit scheelt belastinginkomsten. Dit verlies kan jaarlijks oplopen tot 15 miljard euro.

Dat is een hoop weggegooid geld, dat iedereen ongetwijfeld op een betere manier had kunnen besteden!

Volgens Achmea en Samhoud kan

het bedrijfsresultaat kan stijgen met 40 procent als er 10 procent wordt geïnvesteerd in medewerkertevredenheid.

Dat lijkt mij persoonlijk een zeer mooi, maar hoog ratio. Nu ben ik zeer benieuwd met welke oplossingen en maatregelen de onderzoekers komen. In andere woorden wat verstaat Achmea onder medewerkertevredenheid?

“Als iemand het niet naar zijn zin heeft, beïnvloedt dat de arbeidsproductiviteit. Met als gevolg een dalende winst en lagere belastinginkomsten,” aldus Salem Samhoud, directeur van het adviesbureau.

Ok, dat begrijp ik, maar welke maatregelen moet een organisatie dan nemen? Ik blijf hier op mijn honger zitten. Ik denk dat dit onderzoek een goede aanleiding is om het motivatievraagstuk te onderzoeken binnen jouw organisatie. Dit om de kosten te drukken, maar volgens de onderzoekers ook om een hogere omzet. Wat denken jullie?

Deze blog heeft de motivatie van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over motivatie?

8 antwoorden
 1. Katrin Van de Water
  Katrin Van de Water zegt:

  Ik merk dat meer en meer bedrijven ervoor open staan om er ‘iets aan te doen’. Gemotiveerde medewerkers zijn enthousiaster, productiever… Bovendien heeft dit een positief effect op het privéleven van de medewerker: de gezondheid, relatie/gezin.. Win-win dus!
  Wij gaan met mensen op zoek naar hun carrièrepaspoort. We brengen letterlijk ‘in kaart’ wat voor hen belangrijk is, wat ze goed kunnen én graag doen en wat ze willen ontwikkelen. Als al deze ingrediënten aanwezig zijn, weten ze wat er nodig is om gemotiveerd te zijn. Dit is een heel persoonlijk verhaal en is voor iedereen anders. wat voor de één een droombaan is, is voor de andere een dramabaan Dit kan ook veranderen met de tijd. Wat je 5 jaar geleden belangrijk vond en/of graag deed is misschien nu veranderd.
  Meer info over onze programma’s voor professioinals, ondernemers en bedrijven vind je op http://www.passionforwork.be. Je vindt er ook het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt als je je naam en mailadres invult.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Bedrijven moeten er ook wel ‘iets aan gaan doen’ want anders zou het wel eens slecht voor hun kunnen aflopen. De ‘crisis’ gaat niet blijven duren en van zodra men dat beseft hebben die organisaties die hun personeel niet als het hoogste goed achten en een probleem. Maar zoals gezegd zijn het de bedrijven die iets moeten gaan doen. Ik geloof in de meeste vormen van coaching en personal branding; maar ik als individu kan perfect weten wat mijn droombaan is, maar dan moet een bedrijf me wel de kans geven, toch?

   Beantwoorden
   • Katrin Van de Water
    Katrin Van de Water zegt:

    Dag Lodi, inderdaad. It takes two to tango. Het is aan de medewerker om heel helder te hebben wat hij wil en wat voor hem belangrijk is, en dit te communiceren. Het is aan de werkgever om hier in de mate van het mogelijke rekening mee te houden. Als het niet lukt binnen de eigen functie intern, is het interessant om intern te kijken naar een andere functie. Blijkt dat ook niet te werken, dan raden we aan om extern te kijken.

    Beantwoorden
 2. Marianne Smit
  Marianne Smit zegt:

  Motiverend coachen (motivatie 3.0) is een manier om managers te helpen om hun medewerkers te begeleiden in de richting van (duurzame) gedragsverandering. Het is erop gericht om de intrinsieke motivatie van medewerkers aan te boren en te vergroten zodat ze uiteindelijk uit eigen beweging kiezen voor het veranderen van gedrag, leefstijl of andere gewoontes die voorkomen dat ze optimaal functioneren. Op http://www.oudstanding.nl is meer informatie te vinden en kunt u de pocket Motivatie 3.0- motiverend coachen van medewerkers gratis downloaden met veel informatie en handvatten om hier als organisatie mee aan de slag te gaan.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] heeft uitgewezen dat ongemotiveerd personeel jaarlijks zo’n 15 miljard euro zou kosten. Dat is een hoop geld dat op een andere manier beter is besteed. Het laatste bericht dat ik hierover […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.