Offshore team management: buitenkans in het buitenland

Er was een tijd dat de K in KMO – of in mkb, voor de lezers met Nederlands bloed – stond voor kerktoren. Of voor klei, van het solide Vlaamse soort waarin je je stevig verankert.

Van klei naar cloud

Die tijd is al lang voorbij. Internationalisering wordt steeds meer de norm. Dan gaat het niet alleen om import en export van goederen, maar ook over offshoren. Offshoring is de uitbesteding van bepaalde diensten en opdrachten, bijvoorbeeld IT-processen, aan buitenlandse professionals – het is dus nog wat anders dan outsourcing. Vaak beschouwde men dit als het terrein van multinationals, maar in een altijd verder globaliserende economie lonken ook steeds meer KMO’s naar een voordelig buitenland, ook voor offshoring. Anno 2016 heeft een kleine 40% van de KMO’s ervaring met personeel in het buitenland. Uit onderzoek van Vlerick Business School (2010) bleek dat KMO’s die zich internationaal profileren, beter bestand zijn tegen crises. Vooroordelen en vrees gaan dus beter aan de kant.

10.000 kilometer

Waarom offshoren? Heel eenvoudig: het kost steeds meer tijd om binnen de landsgrenzen geschikte mensen te vinden. De spoeling is dun geworden. In Vlaanderen heeft 98% van de 25- tot 40-jarigen met een diploma hoger onderwijs een job. In dat segment van de arbeidsmarkt is er nog nauwelijks speling. Nochtans staan er in de Vlaamse IT-sector 14000 vacatures open. Die geraken onmogelijk allemaal ingevuld. Tenminste, als je enkel in je onmiddellijke omgeving gaat zoeken. Geschikte dienstverleners bevinden zich natuurlijk niet alleen in een straal van 25 of zelfs 250 kilometer. Dat verliezen KMO’s gemakkelijk uit het oog. Niet alleen vindt men 10000 kilometer verderop veel sneller de juiste dienstverleners, men kan ook rekenen op gespecialiseerde teams met hoogopgeleide werkkrachten. Talent aan redelijke prijs, dat ruikt naar een buitenkans. En dat is het ook. KMO’s die daarop inzetten, hebben een competitief voordeel.

Geld, tijd, energie

Hoewel voor talrijke KMO’s de ‘giant leap’ naar het buitenland een succesverhaal is geworden, loopt offshoring niet vanzelf van een leien dakje. Dat is een spijtige zaak, maar vooral een verlies van geld, tijd en energie – drie zaken die iedere zaakvoerder toch liever te veel dan te weinig heeft.

Wie zich zonder degelijke voorbereiding aan offshoring waagt, wordt geconfronteerd met valkuilen en obstakels. Een vaak voorkomend struikelblok is een moeilijke communicatie tussen werkgever en een offshore team, vaak door linguïstische en culturele verschillen. Soms is de hedendaagse technologie meer vijand dan vriend, zeker voor wie geen nerdbloed door de aderen heeft stromen. Met e-mail alleen red je het alvast niet meer. In deze digital age beschikken we over een uitgebreide set van communicatietools, die de uitwisseling van informatie, opdrachten en feedback aanzienlijk kunnen verbeteren. Maar wat zijn de geschikte tools voor specifieke wensen en opdrachten en hoe gebruik je die? Hoe selecteer ik de gepaste IT-processen?

Gesmeerde boterham

In het verleden schrokken zulke vragen een KMO-zaakvoerder zodanig af dat men in een grote boog om het hele offshore-idee heen liep. De oplossing om succesvol een stabiel offshore team op te zetten en te beheren is nochtans eenvoudig. Je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. Het komt erop aan om zich bij de ontplooiing van offshore activiteiten goed laten te begeleiden door ervaren mensen met expertise terzake. Zij kunnen kwaliteit en continuïteit garanderen. Een gespecialiseerd bedrijf beschikt over een grote poule aan competente arbeidskrachten, die onmiddellijk inzetbaar zijn, en stelt samen met u het beste team samen. Na deze eerste stap worden – in overleg met de internationale medewerkers – geschikte werkprocessen uitgewerkt. Het is van vitaal belang om de juiste tools te selecteren voor een gestroomlijnde communicatie op afstand. Daarvoor moet je tegenwoordig haast wel rekenen op experten. Ten slotte geven deze specialisten trainingen in ‘virtual team management’. Wie zijn virtuele team goed wil aansturen om het optimaal te laten renderen, heeft daarvoor bovendien heel specifieke team management skills nodig. Omdat er gewerkt wordt met teams op afstand, betreffen die vaardigheden in het bijzonder ‘remote communication’. Een hele boterham, maar als hij voor u wordt gesmeerd, smaakt hij des te beter.

Offshore: dichterbij dan men denkt

Wie in 1990 internet had, was z’n tijd vooruit. Had je het in 2000 niet, liep je hopeloos achter. In 1995 was een gsm nog een hebbeding voor hippe yuppies. Vijf jaar later kon je niet meer zonder. Tijden veranderen en ze veranderen snel. Zo wordt ook internationale samenwerking in de toekomst óók voor de KMO steeds meer de norm, alleen al om het voordelig is. Offshoring biedt een evidente buitenkans. In een oogwenk kan men tegenwoordig een competent virtual team op poten laten zetten en naar wens aansturen. Efficiëntiewinst is het logische gevolg. Offshore teams zullen snel niet alleen deugd, maar ook nood zijn. Wie achterop hinkt, verliest de race. Wees een koploper.

Dit was een blog van Zeropoint.it – (februari 2016)

Over ZeroPoint.it

Bart-ZPAls vrijwilliger na de zware Kashmiraardbeving in 2005, kwamen de oprichters van Zeropoint er snel achter dat er een groot potentieel aan talent aanwezig is op de Pakistaanse arbeidsmarkt. Even later legden ze de link met het tekort aan hoogopgeleide mensen voor Europese bedrijven en ontstond Zeropoint, een bedrijf dat captive offshore centres opzet voor haar
klanten. In 2012 volgde de uitbreiding naar Sri Lanka.

3 antwoorden
 1. entrepu
  entrepu zegt:

  Ik woon en werk in een ‘outsourcing’ land bij uitstek, de Filippijnen. Outsourcen naar hier kan voor de Belgische/Nederlanse KMO een hoop geld besparen en het probleem van arbeidskrachten oplossen. Als je weet dat de ganse financiele boekhouding van FIAT hier gedaan wordt, dat ING sommige taken naar Manila uitbesteed weet je het wel zeker.

  Zelfs voor zeer kleine ondernemingen werkt outsourcing. Ikzelf, een voormalig credit risk manager doe het risicobeheer van een vriend, kredietmakelaar uit Antwerpen.
  Voordeel:
  – in Belgie kan hij mijn expertise niet betalen, ben ik te duur, belastingen etc….
  – in Belgie kan ik maar gelimiteerd bijverdienen (ben met pensioen)
  – maar! Wij zijn sneller dan alle anderen. Wij hebben een tijdsverschil van 7 uur…wanneer mijn vriend slaapt werk ik de voorstellen uit en 1 dag na het bezoek aan de klant sturen we een kompleet kredietvoorstel!

  • Bart Van Loon
   Bart Van Loon zegt:

   Bedankt voor je reactie! Mooi voorbeeld van outsourcing inderdaad.

   Merk wel dat er een verschil is tussen outsourcing (diensten van een ander bedrijf inschakelen) en offshoring (gebruik maken van talent uit het buitenland). Beide komen met een andere bundel aan voordelen en risico’s.

Reacties zijn gesloten.