Categorie Trends (retentie-management.com)
Moeten organisaties Het Nieuwe Werken omarmen?

Een algemene aanname waar ik me ook aan schuldig heb gemaakt is dat jongeren geboeid en gefascineerd zouden zijn door Het Nieuwe Werken. Ik schrijf een aanname omdat uit grootschalig onderzoek van Studentalent blijkt dat studenten en starters een traditionele werkomgeving verkiezen. In andere woorden zij hechten weinig waarde aan thuiswerken, een flexibile werkplek of werktijden. Het belangrijkste voor hun is sfeer, leuke collega’s en onwikkelingsmogelijkheden.

Welke weg moet een organisatie nu inslaan?

Deze drijfveren van de ondervraagde studenten en starters staan dus enigszins haaks op waar Het Nieuwe Werken (HNW) voor staat. Volgens de onderzoekers zullen organisaties het talent niet binnenhalen door de bricks en bytes van HNW in te zetten vanwege hun desinteresse in de core-filosofie van HNW. Met de nakende krapte op de arbeidsmarkt wordt het organisaties daarom niet gemakkelijk gemaakt om hierin een keuze te maken.

Wel of niet Het Nieuwe Werken?

Toch wordt HNW niet in zijn geheel afgeschoten, want er zijn interessante conclusies bijvoorbeeld als het gaat om het sollicitatiegedrag van de ondervraagden. Zij doen dit namelijk vooral online en verkiezen hierbij een e-mail met CV boven het invullen van een webformulier of een profiel op Linkedin (78%). Ook wordt de mogelijke organisatie in Google gecontroleerd en afgewogen door 92% van de ondervraagden. Dit vind ik typisch HNW-gedrag: gebruik maken van de bestaande technologiën om een beeld te vormen. HNW heeft mijn inziens verder weinig invloed op hetgeen ik eerder schreef hoe het werving- en selectieproces moet verlopen.

Een andere interessante conclusie is het gebruik van sociale media.

Bedrijven moeten sterk rekening houden met de kritische blik van studenten en starters. Zij worden immers lid van een bedrijfsnetwerk, omdat zij dat bedrijf ‘gewoon leuk’ vinden (57 procent).

Ook het gebruik maken van sociale media vind ik typisch HNW-gedrag. Hiermee bedoel ik dat HNW ongeveer tegelijkertijd is opgekomen met het actief gebruiken van sociale media. Het één heeft mijn inziens het andere versterkt. Dus ook hier wordt HNW niet direct afgeschoten.

Mijn mening

Allereerst denk ik dat deze resultaten HNW niet uitsluiten. Er kunnen en er zijn namelijk meerdere zaken belangrijk. Daarom denk ik dat de conclusies voortbouwen op de transititie die momenteel plaatsvindt. We zitten mijn inziens met een soort tussengeneratie waarvan de éné helft digital natives zijn en de andere helft digibeten. Ik herken het ook bij mij thuis waar ik alle nieuwe applicaties en gadgets omarm en mijn vriendin er niets van moet weten. Deze lijn kun je doortrekken naar het gemiddeld België of Nederland. Ik vermoed dus dat binnen 5 jaar Het Nieuwe Werken (wellicht onder een andere naam) volledig is geintegreerd en niemand nog anders zou wensen. Behalve dan diegene die het nu niet omarmen. Ook zullen er meer freelancers aan de slag zijn dan men nu concludeert uit het onderzoek (6%).

(Lees hier het artikel dat ik heb gelezen ter inspiratie: Niet Het Nieuwe Werken maar het ‘echte’ werken trekt starter.)

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] en netwerkstructuur moeten worden versterkt met faciliteiten. In feite wordt hier gepleit voor organisaties die Het Nieuwe Werken omarmen. Op een slimmere manier meer werken. Dit is perfect mogelijk dankzij de technologische vooruitgang. […]

  2. […] twee zaken die ik al eerder op deze site heb besproken, namelijk Beste Werkgever zijn of worden en moeten organisatie Het Nieuwe Werken omarmen. De vraag die in mijn hoofd echter blijft ronddwalen is echter hoe Het Nieuwe Werken zich nu echt […]

  3. Het Nieuwe Werken is populair bij Beste Werkgevers | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] twee zaken die ik al eerder op deze site heb besproken, namelijk Beste Werkgever zijn of worden en moeten organisatie Het Nieuwe Werken omarmen. De vraag die in mijn hoofd echter blijft ronddwalen is echter hoe Het Nieuwe Werken zich nu echt […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.