Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Moet je mensen ontslaan die hard werken?

Taco Oosterkamp, voor gekend als producitviteitsexpert, schreef een interessant artikel over hard werken, productiviteit en mensen ontslaan. Hij zegt dat je soms de hardste werkers het eerst moet ontslaan. Laat ons kijken hoe hij tot deze gedachte komt.

Nee, natuurlijk niet! Of toch?

Een logisch antwoord of toch op zijn minst je eerste reactie, op de vraag of je mensen moet ontslaan die hard werken zou nee moeten zijn. Maar Oosterkampt betoogt, in dit artikel, dat hard werken niets over je productiviteit zegt. Meer nog, hij zegt dat domme mensen die hard werken zelfs de grootste bedreiging voor je organisatie vormen.

Een Duits argument

Voor zijn argumentatie haalt Oosterkamp er een Duitse Von Hammerstein-Equord bij. Hij verdeelde zijn officieren onder in vier groepen: de slimme, de domme, de luie en de hard-werkende. De beste medewerkers waren diegene die slim en lui waren. Zij proberen met hun hersenen alles te optimaliseren, zodat zij zo min mogelijk moeten doen. Medewerkers die dom en lui zijn, vond hij geschikt voor routinewerk.

Vroeger versus 2015

Deze manier van redeneren is natuurlijk heel dubbel. Waar je vroeger directe impact had op het resultaat is dat anno 2015 lang niet altijd meer zo. De aard van het werk is veranderd. Mailen, nadenken of het schrijven van een artikel is ander werk, dan het hooi af doen wat Oosterkamp als voorbeeld gebruikt.

Focus op impact niet op effort

Als we dit vertalen naar termen van deze tijd, dan gaat het niet langer of harder werken maar juist over slimmer werken. Het is dus veel verstandiger om je voortaan op de impact in plaats van de effort te focussen. Het maakt hierbij niet uit of je een manager, een ondernemer of een freelancer bent.

Een nieuwe manier van managen

Dit betekent dat je voortaan ook op een andere manier zal moeten gaan managen. Het aantal uur dat iemand op kantoor doorbrengt is niet langer de juiste maatstaf. De output die een medewerker presteert (of moet presteren) wordt belangrijker. Om dit proces in goede banen te leiden heb je goede afspraken nodig.

Mening van Lodi Planting

Met deze informatie in het achterhoofd en kijkend naar het kwadrant van de Duitse baron zegt Oosterkamp dat je hardwerkende domme mensen moet ontslaan. Zij zouden een gevaar voor de organisatie vormen. Hoewel ik hier anders naar kijk, begrijp ik grotendeels wel wat Oosterkamp probeert te zeggen.

Zo omschrijf ik me regelmatig mezelf als lui. Op mijn persoonlijke website kun je zelfs lezen dat ik maar 4 uur per dag werk. Voor mij is dat lang genoeg om voldoende te verdienen, zodat ik de dingen kan doen die ik leuk vind. De reden dat ik hierin slaag heeft veel te maken met de manier waarop ik werk en dat is het waar het volgens Oosterkamp om draait.

In dat geval zou ik, op basis van het kwadrant, toch liever luie domme mensen ontslaan in plaats van hardwerkende domme mensen. Wie zou jij ontslaan en waarom?

2 antwoorden
 1. Ad de Beer
  Ad de Beer zegt:

  Interessante stellingen.
  Je hebt mensen die de hele dag geweldig druk zijn, maar die geen toegevoegde waarde leveren aan de organisatie. Bij een traditionele P-afdeling zie je ze vaak. Druk met formulieren en procedures rond zinloze rituelen. Ook binnen andere stafafdelingen kom je ze tegen en bij overheidsorganisaties zijn ze in de meerderheid.
  Dan heb je mensen die druk zijn, maar wel toegevoegde waarde leveren. Die zie je vaak op de werkvloer, aangejaagd door de tact-time of deadlines.
  Je hebt mensen die net genoeg doen om hun geld te verdienen. Sommigen stoppen daarna om zelf wat quality time te genieten, andere maken zich nuttig voor de maatschappij of de organisatie.
  Nu heb ik in de tijd dat ik aan crisismanagement en reorganisaties deed vaak voor het dilemma gestaan wie te ontslaan. Uiteraard eerst het MT, want die hadden me te laat ingeschakeld en hun primaire taak, zorgen dat de organisatie blijft bestaan, niet goed uitgevoerd. Maar daarna? Althans, als dat nog nodig was, want vaak zorgt nieuw management snel voor continuïteit.
  Wie wil je houden? Dan kies ik voor mensen met een hart voor de zaak. En die leveren altijd toegevoegde waarde.
  Dus waar op letten? Toegevoegde waarde en dat is een ruim begrip dat verder gaat dan de functie.

Reacties zijn gesloten.