Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Meer dan kwart stapt op uit onvrede met baas

Uit Brits onderzoek blijkt dat Meer dan kwart stapt op uit onvrede met baas. Dit zijn schokkende percentages. Maar ik wil toch benadrukken dat het altijd om perceptie gaat. De manager kan in termen van retentiemanagement zowel het probleem als de oplossing zijn. De manager balanceert met andere woorden op een zeer dun kort als het gaat om binden en behouden van zijn/haar werknemers.

Het onderzoek geeft aan dat werknemers verwachten dat de manager toegankelijk moet zijn, duidelijk moet communiceren, ondersteuning moet bieden, een echte leider moet zijn en zijn/haar werknemers respecteren. Er wordt nogal wat verwacht van een manager en dit zijn dan nog maar slechts de redenen waarom werknemers weggaan. Tel daar zijn/haar takenpakket bij op en je hebt een driedubbele functie.

Dat is onbegonnen werk, maar volgens mij zijn dit allemaal problemen die met één term zijn op te lossen en dat is “empowerment“. Als een manager zijn werknemers de nodige vrijheid geeft aan zijn werknemers, zodat zij een eigen invulling kunnen en mogen geven aan hun verantwoordelijkheden, dan zullen de resultaten volgen. Natuurlijk moet de manager dan regelmatige gespreksmomenten inlassen om zicht te blijven houden op het proces. Dit maakt een manager per definitie nog niet toegankelijk of een goede communicator, maar het helpt wel. Tegelijkertijd betekent dit ook dat de manager zijn controle moet laten vieren en daar knelt vaak het schoentje. Slaagt de manager daar echter wel in, dan is hij mijn inziens al grotendeels geslaagd in een goede leider zijn. In elk geval respecteert hij zijn werknemers!

Ik beweer niet dat bovenstaande een sluitende methode is, maar voor kennisverlenende organisaties vind ik het wel een belangrijke piste om eens te proberen indien dat nog niet het geval is.

Nu ben ik wel benieuwd of er organisaties zijn die empowerment gebruiken als tool? En meer nog, welke organisatie in Nederland of België heeft ook al onderzoek gedaan naar mogelijke vertrekredenen van werknemers?

4 antwoorden
 1. Lodi Planting
  Lodi Planting zegt:

  @raket altijd leuk om te horen/lezen dat er lotgenoten zijn!

  Het is waar wat je zegt dat het niet eenvoudig is om een passende vragenlijst te bedenken. Misschien zit het hem in het woord bedenken? Er bestaan tal van vragenlijsten met goede kwalititatieve vragen die je zou kunnen toespitsen op jouw organisatie. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden!

  Soms kan het ook handig zijn om een “wiskundige” business analyst bij het proces van vragenlijsten te benaderen. Vanuit hun achtergrond zijn hun vaak goed in het opstellen van dergelijke lijsten. Natuurlijk weet ik niet wat jouw rol is binnen welke organisatie?

  Fijn te lezen dat je dat grote ambities hebt. Lijkt me leuk om er meer over te weten!

  Beantwoorden
 2. raket
  raket zegt:

  Ik ben op dit moment druk bezig met het onderzoek naar personeelsverloop binnen onze organisatie. Ik vind het moeilijk om een passende vragenlijst te bedenken die ik kan voorleggen aan de oud-medewerkers en ben ook benieuwd naar de respons. Vanuit de literatuur zie ik dat er diverse ingangen zijn waarop het verloop wordt bekeken. Ik wil in ieder geval trachten een aantal personeelsinstrumenten te ontwikkelen dan wel verbeteren om het verloop te reduceren.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] 2. emotioneel goed voelen. Uit het artikel blijkt namelijk dat 40% van de ondervraagde werknemers vind, dat de manager hier in te kort schiet. De manager geeft geen voldoening, feedback of erkenning en dat terwijl hij/zij hier de productiviteit en loyauteit van de werknemer rechtstreeks kan beïnvloeden. De manager speelt hier dus een grote rol. Lees ook: kwart werknemers stapt op uit onvrede met baas. […]

 2. What It Takes to Be a Great Employer : Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

  […] 2. emotioneel goed voelen. Uit het artikel blijkt namelijk dat 40% van de ondervraagde werknemers vind, dat de manager hier in te kort schiet. De manager geeft geen voldoening, feedback of erkenning en dat terwijl hij/zij hier de productiviteit en loyauteit van de werknemer rechtstreeks kan beïnvloeden. De manager speelt hier dus een grote rol. Lees ook: kwart werknemers stapt op uit onvrede met baas. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.