Medewerkerstevredenheidsonderzoeken in Nederland

Medewerkerstevredenheidsonderzoeken in Nederland zijn een big thing. In Nederland zijn er daarom een aantal spelers die zich bezig houden met de onderzoek naar de tevredenheid van enkele medewerkers of al het personeel.

Met het oog op retentiemanagement en geëngageerde medewerkers zijn dergelijke onderzoeken belangrijk. Dat is de reden dat ik een overzicht wilde geven van organisaties en/of personen die medewerkerstevredenheidsonderzoeken uitvoeren in Nederland. Ik begin echter met het doel van tevredenheidonderzoeken van medewerkers.

Het doel van medewerkerstevredenheidsonderzoeken

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek, afgekort MTO, heeft tot doel de beleving van medewerkers te onderzoeken met betrekking tot hun werk. Op basis daarvan kunnen gericht maatregelen worden genomen om de tevredenheid te vergroten. Hetzelfde geldt voor de tevredenheid van klanten. Klanttevredenheidsonderzoeken worden trouwens ook door de meeste van onderstaande organisaties aangeboden.

Medewerkerstevredenheidsonderzoeken in Nederland

Zoals gezegd bestaan er in Nederland een aantal partijen die de organisaties helpen de tevredenheid van hun medewerkers te onderzoeken. Veel van onderstaande partijen helpen deze organisaties zelfs bij eventuele vervolg maatregelen. Voor de goede orde zeg ik alvast welke organisaties en personen besproken worden. De volgorde speelt wat mij betreft geen rol.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens Effectory

De opvallendste partij in dit kader is Effectory. Zij dragen enorm veel bij aan de discussie van tevreden personeel door onder andere het publiceren van whitepapers, blogs en onderzoeken. Verder houdt Guido Heezen van Effectory ook de dialoog op gang door regelmatig te spreken op congressen en seminaries die (in)direct met retentiemanagement te maken hebben. Lees ook het interview met Guido Heezen. Tot slot organiseert Effectory ook jaarlijks de Beste Werkgever awards.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens Business Wise 

Business Wise onder leiding van Eric Fleurbaay maakt tevredenheidsonderzoeken om o.a. personeelsverloop tegen te gaan. Hun onderzoeken gaan echter verder dan het tegengaan van personeelsverloop.  Thema’s als motivatie, tevredenheid en/of betrokkenheid, resultaatgerichtheid, prestatiegerichtheid, loyaliteit en veranderingsgerichtheid kunnen ook aan bod komen.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens Integron 

Integron is een grotere speler als het gaat om onderzoeken naar medewerkerstevredenheid. Integron organiseert regelmatig workshops, publiceren rapporten en zijn online zeer actief met het verspreiden van een positieve boodschap omtrent medewerkerstevredenheid. Daarnaast bieden zij eveneens de klantbeleving index aan.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens Linda Maas 

Linda Maas is eigenaar van het onderzoeksbureau Marketing Control waar zij onderzoek doet naar medewerkerstevredenheid. Linda kan als freelancer worden ingeschakeld.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens Evalua

Evalua levert onderzoeks- en expertdiensten ter ondersteuning van de zakelijke activiteiten van onze klanten op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Zij willen de arbeidsomstandigheden en de productiviteit, gezondheid en welzijn van werknemers bevorderen door middel van continue onderzoek. Niet direct tevredenheidsonderzoeken, maar deze liggen mijn inziens wel in het verlengde.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens Motivar 

Motivar biedt onderzoek, advies en training op het gebied van gemotiveerde werknemers. Ze beweren dat hun unieke model verder gaat dan een standaard tevredenheid- of motivatieonderzoek. Duidelijke taal van Motivar.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens de Work Ability Index

Work Ability Index is een tegenhanger van Evalua en is een vragenlijst die meet hoe werknemers lichamelijk en geestelijk in staat zijn hun werk te doen.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens MWM2

MWM2 biedt organisaties ook kwalitatieve tevredenheidsonderzoeken aan.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens RealTimeDX

RealTimeDX is wellicht het buitenbeentje (in de positieve zin van het woord) in deze rij. Zij bieden namelijk als enige realtime MTO onderzoeken aan.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek volgens GPTW

Great Place to Work helpt wereldwijd organisaties in hun ontwikkeling naar goed werkgeverschap. Het medewerkersonderzoek meet de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen de organisatie. Het is een waarden-gedreven onderzoek dat verder gaat dan een standaard medewerkerstevredenheidonderzoek. Via de Culture Audit geven zij tevens inzicht in de effectiviteit van het werkgeversbeleid op de medewerkersbeleving. Great Place to Work is ook bekend om hun erkenningstitels Great Place to Work Certified en Best Workplaces.

Staat uw organisatie hier niet tussen en hoort dat wel? Neem dan contact op met de redactieWilt u automatisch op de hoogte blijven van de meest recente blogs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief!

Bekijk het ook het complete overzicht met aanbieders in Nederland en België die rond retentiemanagement werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.