Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Medewerkers vasthouden de slag om schaars talent van Suzanne Dibble (boekreview)

Medewerkers vasthouden de slag om schaars talent van Suzanne Dibble is de vertaling van het Engelstalige boek Keeping your valuable employees: retention strategies for your organization’s most important resource. In dit boek vertelt Dibble hoe organisaties goede mensen aan boord krijgt en meer nog hoe zij hen kunnen behouden. Het bijzondere en tegelijkertijd trieste is dat dit boek na 10 jaar nog net zo’n realistisch beeld geeft van de huidige arbeidsmarkt.

Organisaties moeten nog steeds fel concurreren om waardevolle medewerkers. Succes staat of valt met het vermogen de juiste mensen te vinden en te houden. Dat betekent: zorgen dat medewerkers gelukkig, gemotiveerd en productief zijn. De zekerheid van een vaste baan is echter geen lokkertje meer. Medewerkers hebben tegenwoordig een ijzersterke onderhandelingspositie. Hoe kan het management hen vasthouden?

Medewerkers vasthouden de slag om schaars talent van Suzanne Dibble

Medewerkers vasthouden de slag om schaars talent van Suzanne Dibble

Waarom de situatie is zoals ze is

Het boek bestaat uit 6 niet even grote delen. Het eerste deel legt uit waarom de situatie is zoals ze nu is. Hiervoor beschrijft Dibble de Amerikaanse geschiedenis en hoe het einde van de traditionele arbeidsrelatie daar is gekomen. Dit impliceert meteen dat er ook sprake is van een nieuwe relatie en volgens Dibble heeft dat het karakter van een transactie. Deze transactie betekent voor Dibble dat organisaties moeten gaan beseffen waarom het personeel voor hun organisatie kiest. Of waarom niet. Om tot deze nieuwe realtie te komen moet de organisatie eerst nog bepalen wie zij zelf binnen de organisatie wensen te houden, wat de kosten zijn van verloop zijn en wie er verantwoordelijk wordt voor het beleid hieromtrent. De trouwe lezer heeft nu al door dat ik veel van Dibble haar ideeën heb overgenomen.

De basis van personeelsbinding: werving en selectie

In het tweede deel legt Dibble de basis van personeelsbinding uit.  Volgens Dibble begint het binden van personeel bij de functieomschrijving, bij de werving, bij de selectie en bij de introductie. In een andere verwoording komt het erop neer dat organisaties hun werving- en selectieproces op orde moeten hebben waarbij het socialisatieproces ook niet mag ontbreken. Hier wordt duidelijk dat er veel taken en/of rollen zijn weggelegd voor de HR professional.

Loyaliteit van medewerkers managen

Het derde deel vertelt hoe de loyaliteit van medewerkers kan worden gemanaged. Dibble vindt dat het binden van personeel een managementuitdaging is en daar geef ik haar honderd procent gelijk in. De buy-in van het management en de erkenning dat personeelsbinding de kern van de organisatie en de bedrijfsstrategie is, is hierbij belangrijk. Vervolgens bespreekt Dibble een aantal belangrijke deelgebieden die hun invloed op kennen op het binden van medewerkers. Deze zijn: financiën, ontwikkeling en loopbaanperspectief, werkklimaat, prestatiemanagement, werk, gezinsleven en flextijd. De laatste techniek die Dibble deelt om de loyaliteit van medewerkers te managen is het zogenaamde tegenaanbod doen om een goede medewerker die op het punt staat worden weggekocht. Aan deze technieken en processen wordt de meeste aandacht besteed in het boek. Niet geheel onlogisch.

De bouwstenen samenvoegen

Deel vier voegt de bouwstenen samen waardoor organisaties, volgens Dibble, in de mogelijkheid verkeert om Beste Werkgever te worden.

De mening van Lodi Planting

Medewerkers vasthouden de slag om schaars talent van Suzanne Dibble was één van de eerste boeken die ik terugvond in de lokale bibliotheek toen ik meer informatie opzocht over het binden en boeien van personeel. Om die reden alleen al verdient dit boek een speciaal plekje in de boekenkast, maar ook inhoudelijk vind ik het zeer sterk. Dit betekent niet dat ik het altijd met Dibble eens ben, maar dat ze wel inspirerend heeft gewerkt. Tot slot moet ik wel even zeggen dat ik het jammer vind dat de twee laatste delen redelijk onderbelicht zijn gebleven.

Wil je het boek medewerkers vasthouden de slag om schaars talent ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je medewerkers vasthouden de slag om schaars talent van Suzanne Dibble ook wilt lezen. De Engelstalige versie van dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affilate link) te klikken: Keeping Your Valuable Employees: Retention Strategies for Your Organization’s Most Important Resource.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.