Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Medewerkerbeleving in Nederland 2011 (van Integron)

Integron is de autoriteit op het gebied van werkbeleving en arbeidsloyaliteit. Jaarlijk doet Integron onderzoek naar deze begrippen doorheen verschillende sectoren en zij publiceren hun bevindingen dan in het rapport: medewerkerbeleving in Nederland 2011.

Mijn belangrijkste bevindingen

drijfveren, betrokkenheid en loyaliteit

In 2011 is er sterk de nadruk gelegd op de tevredenheid,de verwachtingen en de relaties tussen tevredenheid, betrokkenheid en loyaliteit. De jobinhoud en de collegialiteit zijn volgens het onderzoek daarbij de belangrijkste factoren voor een hoge betrokkenheid.

“75% van de mensen die gedreven worden door de uitdaging in het werk zegt (zeer) betrokken te zijn bij het succes van de organisatie.”

Loyaal zijn aan de werkgever wordt beïnvloed door de tevredenheid van medewerkers. Tevreden werknemers blijven dus bij een organisatie.

Verwachtingen en tevredenheid

Het onderzoek gaat ook in op de verwachtingen en tevredenheid van medewerkers op de volgende kwaliteitsgebieden: werk, arbeidsomstandigen, veiligheid, samenwerken, communicatie, direct leidinggevende, directie en management, ondernemingsraad, perspectief en de arbeidsvoorwaarden en –regelingen. In totaal geeft 76% van de Nederlanders aan tevreden te zijn met de werkgever op bovenstaande punten.

Diversiteit en sectoren

Vrouwen zijn net als in 2010 meer tevreden dan mannen. Verder is het ook opvallend dat werknemers die de leeftijd van 60 zijn gepasseerd meer tevreden zijn dan hun jongere collega’s. Los hiervan blijken de werknemers uit de bouw het meest tevreden te zijn. Zorg en welzijn volgt op de voet. De professionele dienstverlening laat als enige van de onderzochte sectoren een daling van tevredenheid zien.

Behoeften

In Nederland leeft meer dan ooit de behoefte om van thuis uit te werken (of een andere locatie naar keuze). Dit is in meer dan 30% van de gevallen. Dit toont dus aan Het Nieuwe Werken echt aan een opmars bezig is. Verder heeft ongeveer de helft van werkend Nederland de ambitie om zichzelf verder te ontwikkelen in welke vorm dan ook.

Deel jij deze behoefte? Hoe staat het eigenlijk met jou beleving? Ben jij tevreden? Loyaal? En betrokken? Laat jouw comments hieronder na!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.