Categorie Lectuur (retentie-management.com)
MBA in één dag van Ben Tiggelaar (boekreview)

Het boek MBA in één dag van Ben Tiggelaar heb ik zeer graag gelezen. In het boek laat Tiggelaar de meest actuele en invloedrijke managementdenkers aan bod komen. Of zoals hij het zelf zegt: [highlight]een frisse blik op de beste ideeën van de belangrijkste managementdenkers[/highlight]. Dit gegeven is een feit, maar laat u niet misleiden door de titel. U kan onmogelijk 8 meter boeken leren in één dag!

MBA in één dag Ben Tiggelaar (retentie-management.com)

De structuur van MBA in één dag

Tiggelaar heeft structuur aangebracht in deze ideeën door de managementdenkers op te delen in vier delen: leiderschap, organisatie, strategie en uitvoering. Dit verhoogt de leesbaarheid. Tegelijkertijd heeft Tiggelaar er een praktische dimensie aan de ideeën en theorieën toegevoegd zodat u daar als professional onmiddellijk mee aan de slag kunt.

1. De denkers over leiderschap

Het eerste deel is toegewijd aan leiderschap. De managementdenkers die in dit hoofdstuk naar voren komen zijn: Peter Drucker (wat je van een manager mag verwachten), Stephen Covey (gewoontes voor effectiever leiderschap), Robert Quinn (tegenstrijdige ideeën over leiderschap), Ken Blanchard (wat medewerkers echt nodig hebben) en vele andere inspirerende visies op leiderschap.

De 3 belangrijkste lessen voor de praktijk zijn: leiderschap kun je leren, de aanpak voor alles en iedereen bestaat niet en overwin jezelf en help anderen dat ook te doen.

2. De denkers over organisatie

Het tweede deel gaat over de organisatie. De managementdenkers die in dit hoofdstuk hun ideeën vertellen zijn: Henry Mintzberg (hoe bouw je een organisatie?), Tom Peters (excellent worden en blijven), Michael Hammer (waarom iedereen moet reengineeren), Marcus Buckingham (de kracht van de sterkepuntenaanpak) en vele andere inspirerende visies op organisatie.

De 3 belangrijkste lessen voor de praktijk zijn: organisatiestructuur reguleert het menselijke gedrag, klanten willen één proces dat om hen draait en denk vanuit de sterke punten van medewerkers.

3. De denkers over strategie

Het derde deel gaat over strategie. De belangrijkste managementdenkers die in dit hoofdstuk aan bod komen zijn: Michael Porter (kiezen om de concurrentie te verslaan), Philip Kotler (4 P’s waarmee je klanten verovert), Alexander Osterwalder (hoe je winnende modellen creëert) en vele andere inspirerende visies op strategie.

De 3 belangrijkste lessen voor de praktijk zijn: alleen de klant bepaalt of je strategie klopt, strategie draait om samenhang en hoe vast aan je plan en experimenteer.

4. De denkers over uitvoering

Het vierde en laatste deel gaat over de uitvoering. De belangrijkste theorieën en ideeën komen van: Jim Collins (van goede naar geweldige bedrijven), John Kotter (veranderen doe je in acht stappen), Kaplan & Norton (gebalanceerd van strategie naar praktijk), Eli Goldratt (hoe de zwakste schakel alles bepaalt) en vele andere inspirerende visies op uitvoering.

De 3 belangrijkste lessen voor de praktijk zijn:  uiteindelijk draait het om menselijk gedrag, richt je op de onderwerpen die echt tellen en vertaal langetermijnambities naar dagelijks werk.

Wat gaat u doen met de theorieën? Tiggelaar vertelt!

Op het einde raad Tiggelaar aan om iets met het boek te doen. Hij zegt dat op deze manier de ideeën en hun praktische toepassing beter blijven hangen. Deze recensie is een manier voor mij om alles beter te begrijpen. Tegelijkertijd heeft Tiggelaar me op de idee gebracht om alle managementdenkers en hun ideeën of theorieën (die aan bod zijn gekomen) toe te passen op het binden en boeien van personeel (retentiemanagement). Dit zal gaan leiden tot de MBA cursus toegepast op retentiemanagement.

[box type=”tick” style=”rounded”]Hoewel de cursus nog volop in ontwikkeling is kan u zich hier inschrijven.*[/box]

Mening van Lodi Planting

Voor iemand met een boekenkast vol managementboeken was MBA in één dag een fantastisch boek om te lezen. Veel theorieën kende ik vanuit mijn opleiding (postgraduaat in HRM), werkervaring (HR professional) of persoonlijke interesse. Een aantal andere theorieën of personen waren zelfs volledig nieuw voor mij. Het leuke vond ik dat ik ook nieuwe zaken in bekende concepten heb ontdekt. Ik vermoed dat hetzelfde voor u zal gelden als u ooit een MBA heeft gevolgd of het boek hebt gelezen.

Wilt u het boek MBA in één dag ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat u MBA in één dag van Ben Tiggelaar wilt lezen. Dit boek kunt bestellen op Managementboek.nl (let wel: zij leveren niet in België) door op de volgende link (affiliate link) te klikken: MBA in één dag van Ben Tiggelaar. U kunt ook het e-book bestellen via: MBA in één dag van Ben Tiggelaar (e-book).

Veel leesplezier!

 

* moest de link niet werken dan kan u zich inschrijven via deze URL: https://www.retentie-management.com/mba/.  

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] gesprekken die hij voerde, plus uiteraard de links naar de volledige interviews. Sinds ik het boek MBA in één dag van Ben Tiggelaar heb gelezen ben ik een beetje fan en werk ik aan een MBA toegespitst op het binden en boeien van […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.