Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Maslow in elke economische situatie?

We hebben de behoeftepiramide van Maslow in detail bekeken. Dan kunnen we ons nu de vraag stellen: is het nuttig voor organisaties om in een economisch minder gunstige tijd het strategisch retentiebeleid te verfijnen? En in welke mate spelen de behoeften in op een vrijwillig vertrek? Dit is het derde deel in de reeks over Abraham Maslow.

Maslow in tijden van economische crisis

Personeel  binden en boeien in tijden van economische crisis is dus niet eenvoudig en eenduidig. Organisaties hebben het dan moeilijk met rooskleurige cijfers voor te leggen en doen er alles aan om uit hun kosten te komen. In het uiterste geval gaat dit zelfs met ontslag tot gevolg. Niet ideaal in het kader van mensen te binden en boeien. Echter soms is dat de harde en noodzakelijke realiteit. Daarbovenop is de moeilijkheid van organisaties die in slechte papieren zitten veiligheid en zekerheid bieden. Laat staan dat mensen dan hun behoeften aan saamhorigheid, waardering en erkenning en zelfontplooiing kunnen voldoen. Met dit in het achterhoofd moeten organisaties, die een strategisch retentiebeleid hebben of op het punt willen stellen, in economische moeilijker tijden inspelen op de veiligheid en zekerheid die zij zoeken. Daar kunnen zij het verschil maken ten op zichten van hun concurrenten, maar laten we realistisch zijn: dat is een verdomd moeilijke zaak. Ook het nastreven van betrokken werknemers kan positief uitdraaien, maar ook dat is een verdomd moeilijke zaak.

Maslow in economische voorspoed

In economische voorspoed wordt het personeel voorzien in hun lichamelijke behoeften evenals hun behoeften aan veiligheid en zekerheid. De economie draait immers gunstig en de organisaties profiteren daarvan. Organisaties die hun retentiebeleid willen bijsturen zullen daarom moeten inspelen op de laatste drie behoeften van de mens zijnde: behoefte aan sociaal contact, behoefte aan waardering en erkenning en tot slot zelfontplooiing. Wanneer organisaties daar op weten in te spelen, zal het personeel veel minder geneigd zijn de organisatie te vrijwillig te verlaten. Er wordt dan immers aan al hun behoeften voldaan.

Hoe kijken jullie naar bovenstaande? Houden jullie binnen jullie organisatie rekening met de behoeftepiramide van Maslow? En heeft de economische crisis daar iets aan veranderd?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.