Managers; laat de dopamine vloeien!

Waardering is een belangrijk, maar vaak onderschat onderdeel in het creëren van gemotiveerde, bevlogen medewerkers. Dat is ontzettend jammer want bevlogen medewerkers zijn productiever, maken minder fouten, leveren betere klantenservice en lopen een stap harder voor hun team en bedrijf.

Het geven van waardering is zo krachtig omdat het één van de meest fundamentele menselijke behoeften raakt. Als mensen hebben we een sterk verlangen naar erkenning en waardering. In de behoeften hiërarchie (van Maslow) ligt het verlangen naar erkenning veel hoger dan de behoefte aan salaris als fysieke beloning.

Het geven van waardering is ook zo krachtig door het effect op het vrijkomen van dopamine. Dopamine is een stof in de hersenen dat een grote rol speelt bij het ervaren van plezier, blijdschap en welzijn.

De menselijke dopamine behoefte is ontzettend nuttig voor managers. Dopamine speelt namelijk in op het beloning- en motivatie circuit. Het wordt geproduceerd in de hersenen en stimuleert de onderdelen van de hersenen die beloningen verwerken en positieve emoties creëren, zoals blijdschap en vreugde. En nog interessanter: de behoefte aan dopamine is biologisch bepaald en de menselijke poging om het te krijgen is onvermijdelijk.

Bij het ontvangen van waardering komt dopamine vrij. Dopamine kun je op verschillende manieren vrij krijgen. De negatieve manieren zijn alcohol en drugs. Maar er is ook een aantal dat perfect is voor een werkomgeving. Zoals het ontvangen van waardering voor goed verricht werk. Daardoor komt er dopamine vrij in de hersenen wat een gevoel van trots en plezier creëert.

Die positieve emoties werken verslavend. De dopaminestoot bekrachtigt de kennis dat meer van dat gedrag meer waardering zal creëren; wat de motivatie opwekt om meer van dat gedrag te laten zien; wat weer zorgt voor waardering; dat weer resulteert in een volgende dopamineboost en zo verder. Dat is waarom positieve bevestiging zo goed werkt.

Geef regelmatig erkenning en waardering. De behoefte aan waardering en erkenning is een korte termijn behoefte. De dopamine boost die mensen daarvan krijgen duurt namelijk niet erg lang. Het moet steeds blootgesteld worden om die cirkel, van beloning en herhaling van gedrag, op te bouwen. Laat daarom je medewerkers regelmatig voelen dat je ze waardeert door een goede prestatie openlijk te waarderen, iemand te complimenteren voor zijn gedrag, door vertrouwen te geven of door naar hun mening te luisteren en er wat mee te doen enz. Waarderen kan op verschillende manieren, doe het wekelijks, probeer het dagelijks. Vergroot de betrokkenheid en motivatie van je werknemers; laat de dopamine rijkelijk vloeien!

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl/gratis. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-boekje: 6 sleutels voor het creëren van bevlogen medewerkers in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.