Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Leiderschap is 5 sterren. Securex werkt met plezier (WMP)

‘Mensen zijn het belangrijkste kapitaal. Daarom staat ook hier individu centraal.’

Luc Deflem legt het uit. Securex is een mastodont met veel gratis whitepapers. Dus Deflem begint met de boodschap ga naar de website van Securex. Op een ludieke manier.

‘Wederzijds vertrouwen is de basis voor thuiswerken’

Vanuit de visie en waarden heeft Securex besloten om leiderschap aan te gaan pakken. Er zijn veel verschillende soorten leiderschap. Dus daar gaat Luc Deflem het over hebben.

Coaching is leiderschap

Coaching is een vorm van leiderschap en dit is volgens Deflem de meest interessante vorm van leiderschap. Hier wordt de beleving veranderd waardoor de argumenten gaan veranderen. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.

Open vragen stellen is hierbij een must. Dit verandert het proces en het doen en denken omdat de baas niet meer alles weet.

Er mag geen waardeoordeel aan worden gegeven. Ieder heeft zijn of haar waarheid. We zijn over leiderschap bezig!

En zo zijn er nog een aantal variabelen die belangrijk zijn bij coachen en dus ook leiderschap. Bijvoorbeeld gelijk hebben. Niemand of iedereen heeft gelijk.

De 5 sterren van Securex

Het model, de 5 sterren, dat Deflem gaat schetsen is een model. Dus geen absolute waarheid.

2. Je kunt anderen niet veranderen

Je kunt mensen niet veranderen. De tweede ster is dus ook de bosschoolfilosofie. Je kunt ze wel begeleiden in hun processen.

3. Resultaten produceren

Organisaties moeten gaan voor resultaten zodat ze o.a. de lonen kunnen betalen. Leiderschap moet dus leiden tot resultaten.

4. Lead by example

Walk thé talk komt weer aan bod. Leidinggevende moeten altijd het goede voorbeeld geven. Als je wil dan de werknemers gaan samenwerken, dan moeten de leidinggevende het juist voorbeeld geven. Maar pas op. Je moet altijd zeer bewust gaan handelen.

5. Er moet meerwaarde worden gecreëerd.

Organisaties moeten maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het verhaal moet verbinden en dat is ook een rol van leidinggevende.

1. De leider moet goed in zijn eigen vel zitten.

Neen dit is geen typefout of verkeerde volgorde. In feite maakt dit het verhaal rond. In die zin dat coachen van leidinggevende een zeer belangrijk gegeven is.

Peer-to-peer coaching

Valt het op dat het woord hiërarchie hier niet is genoemd. Werken met plezier maakt dat overbodig. Maar goed als coaching belangrijk is, dan moeten we zelfsturende teams creëren. Hierbij maakt Securex gebruik van peer-to-peer coaching. Dit vermindert onze (beperkende) overtuigingen. Het is tijd voor een nieuw paradigma! Langer werken met plezier is  dus de toekomst! 

[box type=”tick” style=”rounded”]Download de volledige en integrale presentatie.[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] het de beurt aan Luc Deflem van Securex. Een bevlogen leider en spreker die kwam vertellen over de 5 sterren van leiderschap. Hoe staat leiderschap in verhouding met werken met […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.