Ken je de directie, dan ken je de werkcultuur

Veel bedrijven zitten in hun maag met de kloof tussen directie en werkvloer. Feit is, dat er vaak helemaal geen kloof is, hooguit een drempel.

Uit onderzoek blijkt dat de directe invloed van de CEO op het Engagement van de werknemers veel groter is dan de invloed die de direct leidinggevende hier op heeft. De teamleider of afdelingschef is dagelijks betrokken bij de werknemers, terwijl de directeur vaak veel minder contact heeft met de werkvloer. Kortom de band tussen directie en werknemers is veel groter dan beide partijen vaak denken.

Sterke leider

Werknemers hebben behoefte aan leiders. Sterker nog, niets kan een werknemer meer motiveren en betrokken krijgen bij een organisatie zoals een sterke leider dat kan. Met een ‘sterke’ leider bedoelen we iemand die de koers bepaalt en deze ook daadwerkelijk voorleeft. De onlangs overleden Steve Jobs van Apple is een voorbeeld van sterk visionair leiderschap. Apple zakte in elkaar toen Steve Jobs vertrok en leefde pas weer echt op toen hij terugkwam. Beleidsplannen kunnen dan ook rechtstreeks de prullenbak in als ze niet volledig uitgelijnd zijn in het hart en brein van de CEO.

Beleidsplannen kunnen dan ook rechtstreeks de prullenbak in als ze niet volledig uitgelijnd zijn in het hart en brein van de CEO.

Wat is de boodschap?

Bij een grote zorgcombinatie wilden ze graag dat werknemers gezonder met hun lichaam omgingen. Werknemers werd korting gegeven op sportschool- abonnementen en er werd fors geïnvesteerd in tilliften. De boodschap naar de medewerkers toe: ‘Wij vinden jouw gezondheid belangrijk’. Maar doordat tegelijkertijd van hogerhand FTE’s geschrapt werden en er een hogere productie van de werkvloer werd geëist, maakten de meeste verplegers liever geen gebruik van de trage tilliften. De boodschap ‘jouw gezondheid vinden wij belangrijk’ werd overruled door de werkelijke visie van het bestuur ‘wij zijn vooral geïnteresseerd in een hogere productie’.

Maar zo is er ook de baas die het liefst alles zelf doet, 80 uur per week draait en klaagt dat haar werknemers zo weinig verantwoordelijkheid nemen. Of de directeur die enorm resultaatgericht is en klaagt dat zijn werknemers zo weinig innovatief zijn. Hoe zou dat toch komen?

Wat te doen?

CEO’s, besturen en directies zouden zich meer bewust moeten zijn van de directe invloed die hun visie heeft op de organisatie. Beleidsplannen en reorganisaties maken het meeste kans van slagen wanneer zij hun oorsprong vinden in het hart van de leider.

Sander Oldenkamp is eigenaar van 9:1 engagement en gespecialiseerd in employee engagement. ‘Employee engagement’ is een bedrijfskundige aanpak gericht op het verhogen van de betrokkenheid en bevlogenheid van werknemers. Lees meer op zijn website http://91engagement.wordpress.com/ en volg Sander op Twitter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.