Categorie Trends (retentie-management.com)
Kan de Chinese cultuur een emotioneel verkoopsargument worden?

In mijn vorige blog over China eindigde ik met een heleboel vragen met m.i. de belangrijkste: hoe kunnen we China van een antwoord voorzien? Ik ben geen economist noch voorspeller, maar zolang Europa in crisis is floreren Chinese bedrijven. In eerste plaats denk ik dat we stabiliteit moeten nastreven te beginnen bij de banken. Vervolgens denk ik dat we de Chinezen beter helpen, en de opportuniteiten die verschijnen grijpen, in plaats van de harde concurrentie aangaan. Ik zal dit laatste proberen duidelijk te maken aan de hand van een voorbeeld.

De crisis moet stoppen. Te beginnen bij de banken!

De banken worden immers (in)direct verantwoordelijk gehouden voor de huidige economische en financiële crisis. Nergens heeft de huidige economische malaise zichzelf zo gemanifesteerd als in de banksector. Bijvoorbeeld op de aantrekkelijkheid van een bank als werkgever. De instroom van talent werd in andere woorden bemoeilijkt en dat is logisch en jammer tegelijkertijd. Jammer in die zin dat de banken de nodige verantwoordelijkheid moeten kunnen opnemen om de situatie te stabiliseren die nodig is om weer economische groei te kunnen nastreven. Uiteraard moet het hele systeem worden aangepakt maar dat lijkt eerder een utopie!

De Chinese bank floreert ten koste van Europa

Hoewel bovenstaande situatie voor alle banken wereldwijd geldt zijn de Chinese banken redelijk ongeschonden gebleven. Dit blijkt uit de gepubliceerde lijst met 100 meest waardevolle merken volgens het onderzoeksbureau Millward Brown. De “Industrial and Commercial Bank of China” is werelds meest gewaardeerde bank op de dertiende plek. Maar ook “China Construction Bank”, “Agricultural Bank of China” en “Bank of China” staan in de top 100. Hoe komt het dat Europese en Amerikaanse uit de lijst zijn verdwenen en Chinese banken er in zijn blijven staan? Ligt dit, net als de andere Chinese bedrijven in de top 100, aan de overheidsmaatregelen? Of gelden hier nog andere oorzaken?

China groeit en Europa stagneert

Dat de Chinese bedrijven zoveel groei en aanwezigheid op de lijst vertonen ligt mijn inziens enerzijds aan de groeimarge die zij nog konden boeken. Anderzijds heeft dit ook met de olie en gassector te maken waarin China actief is. Deze sectoren zijn enorm belangrijk (niet alleen voor China) om (economisch) te kunnen groeien. Sinopec en PetroChina zijn twee bedrijven actief in deze sector en waarborgen de groei van China.

Voorbeeld van Chinees internationaal succes: Sinopec

Vooral Sinopec is opmerkend. Ze zijn niet alleen de hoogste nieuwkomer op de lijst van Millward Brown maar ook vanuit marketingtechnisch of Employer Branding’s wise hebben zij grote sprongen gemaakt. Sinopec is dus een Chinees bedrijf dat hun core business heeft kunnen combineren met internationale marketing (waarover gesproken in de vorige blog) zonder internationaal actief te zijn.

Sinopec kan hier, net als Guang Ming (zij hebben onlangs Weetabix gekocht), Geely (dat Volvo heeft gekocht) en Lenovo (dat de pc markt van IBM heeft overgekocht), als voorbeeld worden beschouwd hoe Chinese bedrijven langzaamaan de wereldmarkt veroveren. Want wat gaat er gebeuren van zodra Chinese organisaties daadwerkelijk internationaal gaan opereren?

China verovert de wereldmarkt: biedt ook kansen voor Europa

Het is slecht een kwestie van tijd dat bovenstaande op grotere schaal gaat gebeuren. Veel Chinese bedrijven hebben immers een goed opgebouwde reputatie in eigen land en zijn klaar voor een volgende stap. Dit betekent naast meer concurrentie ook veel positieve uitdagingen voor Europese landen als België en Nederland. Denk hierbij maar aan allerlei consultancy diensten en vertalingen op het gebied van cultuur en diversiteit!

De grootste mogelijkheid ligt waarschijnlijk bij het helpen uitbouwen van Chinese internationale merken (if you can’t beat them join them) Dit moet dan verder gaan dan “brand awareness” en productverbeteringen. Ik denk dan aan marketing op het gebied van emotie zoals o.a. Apple dat doet. Het is namelijk de emotionele connectie met een merk dat voor trouwheid (en uiteindelijk ook groei) van de gebruiker zorgt.

Wanneer geldt de totale hegemonie van China?

Chinese bedrijven zijn dus niet langer slechts low-cost en goedkoop maar hebben een eigen identiteit waarmee gebruikers zich identificeren. Hierbij speelt de Chinese cultuur een grote rol, maar de vraag is of dit hen ook gaat helpen buiten China? Kan de Chinese cultuur een emotioneel verkoopsargument worden? En wat betekent dit alles voor Europa?

 

Dit was een blog van Lodi Planting voor het onafhankelijke kennisplatform retentiemanagementWilt u automatisch op de hoogte blijven van de meest recente blogs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief en u ontvangt elke woensdag het complete overzicht. Ongeveer 1 keer per maand verschijnt er ook een thema-nieuwsbrief. Er bestaat ook een e-book: retentiemanagement – een ROI benadering dat u kunt kopen. Benieuwd wat ik zeg op Twitter of LinkedIn? Voeg me dan toe! 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vorige twee blogs over China – “Is China enkel low-cost en goedkoop?” en “Kan de Chinese cultuur een emotioneel verkoopsargument worden?” – heb ik de opkomst van Chinese organisaties proberen te schetsen. Hier heb ik telkens […]

  2. […] in China geschreven. In deze blogs  – “Is China enkel low-cost en goedkoop?” en “Kan de Chinese cultuur een emotioneel verkoopsargument worden?” – heb ik de opkomst van Chinese organisaties proberen te schetsen. Hier heb ik telkens […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.