Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Jongeren zijn het minst betrokken bij hun werk

In de Nederlandstalige Metro van gisteren topte de kop van Jobtime als volgt: jongeren zijn het minst betrokken bij hun werk. Uit internationaal onderzoek, van GfK Custom Research, naar de relatie tussen werknemer en werkgever blijkt dat:

jonge arbeidskrachten voelen zich wereldwijd het minst betrokken bij hun werkgevers en klagen ook het meest over de werkdruk.

Met een gemiddelde betrokkenheidspercentage van 21% scoren de jongeren tussen de 18 en 30 jaar een stuk slechter dan de 60-plussers die een score van 61% kunnen voorleggen volgens de onderzoekers. Dit maakt dat ik het met 2 zaken moeilijk heb.

Moeilijkheid 1: een nogal ruime doelgroepafbakening

De afbakening van jonge werknemers vind ik persoonlijk nogal ruim. Er bestaan toch immens grote verschillen binnenin deze doelgroep? Ik denk dat een echt jonge werknemers (iemand die pas is afgestudeerd) in het algemeen nog onvoldoende arbeidsethos hebben ontwikkeld om te beseffen of zij al dan niet betrokken zijn.  Dit in tegenstelling tot werknemers die aantal jaar werkervaring hebben opgebouwd. Zij weten in het algemeen wat betrokkenheid inhoudt en bepalen aan de hand van hun definitie of zij dat zijn of niet. Niettemin zijn er een aantal schokkende en interessante quote’s die de onderzoekers van GfK Custom Research hebben bekendgemaakt:

61% van de jonge arbeidskrachten gelooft wel in carrièremogelijkheden maar deze liggen volgens hun binnen een ander bedrijf of ander land.

58% van de jonge arbeidskrachten is actief op zoek naar een nieuwe baan of wil toch binnen de 6 maanden gaan uitkijken naar een nieuwe baan.

41% van deze jongeren zijn bereid te emigreren.

Moeilijkheid 2: internationaal versus landelijk

Het tweede waar ik het moeilijk mee heb is dat het een internationaal onderzoek omvat. Hoe relevant is dit voor België? Hierdoor moeten we rekening houden dat de cijfers in België en/of Nederland minder dramatisch zullen zijn aangezien beide landen welvarender zijn dan bijvoorbeeld Hongarije en Tsjechië met 6% betrokkenheid. België werd in het artikel niet genoemd, maar ik vraag me af wat de cijfers voor België zijn? En Nederland? Ik vermoed dat deze percentages van betrokkenheid aanzienlijk hoger liggen.

De tijden zijn aan het veranderen

Als ik de vertaling maak naar België en Nederland vanuit mijn eigen beleving, dan zou ik niet vreemd vinden dat jongeren juist minder betrokkenheid tonen en/of daadwerkelijk zijn. Met de opkomst van allerlei nieuwe technologiën is de aandachtspanne van jongeren aardig afgenomen. Zij worden constant blootgesteld aan prikkels van buitenaf o.a. door de opkomst van sociale media.

Ook het emigratieaspect kan ergens wel plaatsen. Het wordt steeds makkelijker om de wereld over te reizen en er zijn ook steeds meer mensen die dat doen.

Waar vroeger de mensen voor een horizontale carrière kozen zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een perfecte worklife balans of een andere carrière. Hoe dan ook de horizontal carrière is terrein aan het verliezen.

Het gevoel van onbetrokkenheid heeft negatieve gevolgen

In elk geval slaat het artikel de spijker op de kop door de lezer te waarschuwen voor de negatieve gevolgen die het gevoel van onbetrokkenheid kunnen hebben. Ongeacht de leeftijd, overtuigingen en/of het land waarin men woont heeft onbetrokkenheid negatieve gevolgen.

Door de leeftijdsverschillen bij werknemers die zich verbonden voelen met het managementteam riskeren bedrijven op langere termijn steeds vaker groter personeelsverloop en managementproblemen geconfronteerd te worden.

De oplossing is “one size doesn’t fit us all” retentiemanagement

De oplossing ligt mijn inziens echter voor onze neus: een stragegisch retentiebeleid dat zich toespitst op het individu. Het individu moet nog meer centraal komen te staan in een organisatie. Organisaties moeten hun Human Capital weer leren waarderen. Op die manier zal men niet alleen Beste Werkgever worden, maar zal men ook de negatieve aspecten wegnemen, het enagement verhogen en het verloop tegengaan.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft betrokkenheid van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over betrokkenheid?[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] werknemers zeer belangrijk voor tal van redenen. Als opmerking hierbij blijkt uit onderzoek dat jongeren in tegenstelling tot oudere werknemers minder betrokken zijn. Durf jij een procentuele schatting te doen van het aantal geëngageerde […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.