Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
6 op 10 is niet blij met baas

de rol van de manager staat meermaals ter discussie

Er is de laatste tijd weer veel te doen rond de rol van de manager. In de literatuurstudie die ik in 2010 heb gedaan voor mijn thesis aan de Ehsal Management School kwam ik tot de conclusie dat de manager zowel de oplossing als het probleem kon zijn. Daarnaast bleek uit de blog tips om werknemers te binden en boeien dat er ook een grote rol voor de manager weggelegd evenals in de blog over het Paarse HRM.

De opmerking/vraag die ik daar kreeg van Luc Galoppin heb ik aan mijn Amerikaans vrienden gesteld op het Ning platform voor Employee Engagement. Hoewel de discussie daar nog loopt, zien zij voornamelijk de organisatie verantwoordelijk voor het retentiebeleid. Sterker nog de rol van de werknemer wordt daar volledig geminimaliseerd.

werknemers komen omwille van de organisatie en vertrekken omwille van de manager

Maar dat is niet het punt wat ik wilde maken is een (oud) artikel op Jobat: 6 op 10 is niet blij met baas.

  • 41 procent vindt dat de baas te weinig aandacht voor hen heeft
  • 34 procent voelt zich niet gesteund door zijn leidinggevende
  • 22 procent vindt dat de manager zich te veel met hen bemoeit

Wederom een onderzoekje dat ons inzicht geeft dat werknemers niet gelukkig zijn. Dit keer hebben de managers het weergedaan. Er is een spreekwoord dat luidt: werknemers komen omwille van de organisatie en vertrekken omwille van de manager.

wat is de ideale manager?

We zijn op zoek naar de ideale manager, maar de vraag is of deze bestaat?

Talloze boeken over leiderschap worden bestsellers, terwijl ceo’s van succesvolle multinationals vaak als ware sterren door het leven gaan. “Dat voert de druk op managers alleen maar op. Ze denken dat ze de grote roerganger moeten zijn die voor alles een oplossing heeft”, aldus Blomme.

Heeft de heer Blomme gelijk? Zijn managers overrated? Wordt er niet te veel van managers verwacht in drukke tijden? Moeten managers niet terug naar de basis van een goede manager zijn?

“Een goede leider schept de voorwaarden waaronder anderen hun werk kunnen doen en maakt zich afhankelijk van de medewerkers en hun vaardigheden”.

Wat vinden jullie? Hoe ziet jouw ideale manager eruit?

 

(ik heb mijn inspiratie hier gehaald)

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] WordPress PluginDe laatste tijd passeren er veel nieuwsberichten over ontevreden werknemers. Zo zou 6 op 10 werknemers ontevreden zijn met zijn eigen manager en daarnaast vertrekken veel werknemers na een conflict. Onderzoek […]

  2. Ontevreden werknemers zijn een hot item | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] on this topic.De laatste tijd passeren er veel nieuwsberichten over ontevreden werknemers. Zo zou 6 op 10 werknemers ontevreden zijn met zijn eigen manager en daarnaast vertrekken veel werknemers na een conflict. Onderzoek […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.