Categorie Tips (retentie-management.com)

Het verschil tussen Employee Engagment en Happiness at Work #HRid13

Jessica Pryce-Jones had de loodzware taak om als laatste spreker, op de HR Innovation Day, het verschil uit te leggen tussen Employee Engagement en Happiness at Work (HaW). Pryce-Jones onderscheidt 3 soorten ‘happiness’, maar in ze kwam vooral uitleggen hoe organisaties Happiness at Work kunnen nastreven.

Jessica Pryce-Jones HR Innovation Day 2013

Van betrokkenheid naar bevlogenheid

Pryce-Jones vertelde ons dat de betrokkenheid (Employee Engagement) van medewerkers niet langer leidend mag zijn. Happiness at Work, wat ik vrij vertaal naar de bevlogenheid van medewerkers, zou dat wel moeten zijn. In die zin dat organisaties medewerkers moeten faciliteren om van betrokken naar bevlogen te groeien. Pryce-Jones stelt dat het begrip ‘happiness’ hierbij een belangrijke rol speelt.

Het 5 stappenmodel van Pryce-Jones

Na aanleiding van onderzoek aan gerenommeerde Britse universiteiten is Pryce-Jones tot het 5 stappenmodel van ‘happiness’ gekomen. Dit model laat organisaties toe om hun betrokken medewerkers bevlogen medewerkers te maken. De vijf stappen van het HaW-model zijn:

  1. Contribution
  2. Conviction
  3. Culture
  4. Committment
  5. Confidence

Enkel wanneer organisaties aandacht besteden aan elk van deze ‘stappen’, die kriskras door elkaar staan, kan het potentieel van een medewerker worden vrijgelaten. Wanneer organisaties dat niet doen dat helpen zij de medewerkers om minder gelukkig te zijn. Hieromheen hangen immers de begrippen: trots, vertrouwen en erkenning dat de context geeft aan de medewerker.

Betrokkenheid is een selffulfilling prophecy

Organisaties die onderzoek doen naar het engagement van medewerkers krijgen vaak de antwoorden die ze willen horen. Dat maakt volgens Pryce-Jones dat de betrokkenheid van medewerkers eigenlijk een selffulfilling prophecy is. Medewerkers redeneren immers dat hun organisatie wil horen dat ze geëngageerd zijn. Dit betekent dat zowel de medewerkers als de organisaties hun verantwoordelijkheid afschuiven. Zo kan het dus zijn dat het onderzoek goede positieve cijfers laat zien met betrekking tot het engagement, maar dat impliceert niet automatisch dat zij ook HaW zijn.

Happiness at Work is anders

Het engagement van medewerkers vertelt niet aan organisaties hoe zij het probleem kunnen oplossen. Happiness at Work doet dat wel. In die zin werkt het begrip ‘happiness’ anders. Gelukkig willen zijn kun je niet afschuiven naar iemand anders. Bij HaW is de werknemer de eigenaar en dat staat haaks op de managementgedraging van de leidinggevende o.a. bij een onderzoek naar het engagement. Dit neemt echter niet weg dat het wel een selffulfilling prophecy kan zijn, maar dan wel een positieve.

De juiste resources zijn cruciaal

Begin juni presenteerde HayGroup cijfers, tijdens het Employee Engagement Forum 2013,  over het niveau van Employee Engagement in België. HayGroup concludeerde daar dat organisaties het engagement van medewerkers kunnen stimuleren door hen de juiste tools te geven. Pryce-Jonas bevestigd deze conclusie van HayGroup met haar eigen onderzoek. Het ontbreken van de juiste resources en de stijgende verwachtingen leidt tot een burn-out bij medewerkers. Happiness at Work is hierbij het enige antwoord wat organisaties ook zelf kunnen aanpakken.

Mening van Lodi Planting

Als ik het verschil tussen Employee Engagement en HaW, na het verhaal van Pryce-Jones, moet samenvatten dan doe ik dat als volgt. Happiness at Work is Employee Engagement++. HaW ligt in het verlengde van betrokkenheid en zorgt echt voor die extra meters die bereikt moeten worden. Ik ben zeker voorstander van meer bevlogen personeel, maar de how-to’s in deze presentatie bleef mijn inziens achterwege.

Dit was een blog in de reeks van HR Innovation Day 2013. HR Innovation Day is een initiatief van HRcommunityVoor het volledige overzicht van deze dag, inclusief inhoudelijke reflecties van de andere sprekers, verwijs ik u naar het sfeerverslag. Hier heeft u de mogelijkheid om de andere voordrachten na te lezen. Laat ook zeker uw mening na!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft gelukkige medewerkers als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.