Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Jan Denys spreekt over migratie op de arbeidsmarkt

Gisterenavond keek ik eindelijk weer eens een keer televisie. Zo botste ik op Jan Denys die sprak over de migratie op de arbeidsmarkt in het programma Terzake (filmpje: vanaf 16 minuten begint de topic).

Het filmpje laat twee succesvolle voorbeelden zien van gemigreerde arbeidskrachten. Het succes ligt niet alleen in het feit dat beiden een goed baan hebben gevonden in hun expertise en op hun niveau, maar ook in hun integratie. Ik ben zelf voorstander om buitenlandse werknemers naar België halen. Op deze manier kan België concurrentieel blijven ten opzichte van de wereldeconomie, kan het de welvaartsstaat behouden waarin wij leven en worden de knelpuntberoepen ingevuld. Met het oog op het grote gapende tekort aan arbeidskrachten zit er mijn inziens zelf weinig op.

Maar ook langs de andere kant is het een goede zaak. Mensen kunnen hun bizarre omstandigheden als oorlog en honger achter zich laten en zich op die manier in een nieuwe goede toekomst voorzien. Ik maak wel de kanttekening dat de integratie van deze mensen eveneens zeer belangrijk is en dat mes snijdt langs twee kanten.

Zowel België moet inspanningen leveren, om enerzijds de werkloze massa aan het werk te krijgen en anderzijds om de nieuwe Belgen welkom te heetten, als de nieuwe Belgen zelf. Dit betekent voor mij in geen geval dat autochtone mensen hun eigen cultuur niet mogen handhaven, maar voor mij betekent het wel, dat zij de Nederlandse of Franse taal moeten leren en moeite moeten doen om de Belgische cultuur aan te leren en te respecteren.

Hoe staan jullie tegenover buitenlandse inbreng van arbeidskrachten? Welke alternatieve mogelijkheden zien jullie om de vergrijzing en ontgroening tegen te gaan?

Lees ook de blog: diversiteit als uitdaging.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] feed voor updates over dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginDiversiteit is hot. Jan Denys sprak erover in Terzake. Het moet als uitdaging worden bezien. En ik bouw mijn retentiemanagement argumentatie onder andere […]

  2. Bedrijven met hoge diversiteit winstgevender : Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] the RSS feed for updates on this topic.Powered by WP Greet Box WordPress PluginDiversiteit is hot. Jan Denys sprak erover in Terzake. Het moet als uitdaging worden bezien. En ik bouw mijn retentiemanagement argumentatie onder andere […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.