Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Is vrijwilligerswerk een aanvulling of een substituut?

Natuurlijk moet er bij de werving en het selecteren van de potentiële kandidaten worden gekeken naar hun talenten en passies. Iedereen moet tenslotte doen wat hij/zij het leukste vindt. Dit wil zeggen dat de core business van de functie/rol moet bestaan uit jouw interesses. Dit wil ook zeggen dat er soms vervelende of minder leuke taken bij komen kijken.

Tegelijkertijd kan het zo zijn dat je passies veranderen. Dat je core business van de functie/rol niet meer de voldoening geeft al bij je aanwerving bijvoorbeeld omdat je al drie jaar dezelfde functie/rol vervult.  Organisaties zouden daarom de nodige carrièrepaden en groeivoorzieningen moeten voorzien. Wat doe je dan met je passies en talenten?

Mijn punt is dat wanneer werknemers op het werk niet kunnen doen wat zij leuk vinden zij hun talenten en passies ergens anders gaan botvieren.  Dan gaat men op zoek naar alternatieven zowel binnen als buiten de organisatie.  Idealiter komt het niet zo ver dat de werknemer actief buiten de organisatie solliciteert, maar het kan ook betekenen dat de werknemer zijn heil in vrijwilligerswerk gaat zoeken omdat hij/zij daar zijn/haar passies en talenten in kwijt kan.

Ik heb al eerder geblogd over vrijwilligerswerk. Toen ging ik vooral tekeer tegen diegene die vrijwilligerswerk wilden omzetten en uitdrukken in Euro’s. Maar in deze blog wil ik om jullie mening vragen:

Is vrijwilligerswerk een degelijk alternatief voor de situatieverandering?

En/of is het vrijwilligerswerk een aanvulling op het bestaande beleid dat een organisatie voert? En zo ja, in welke mate moet een organisatie zich “bemoeien” met het vrijwilligerswerk van zijn/haar werknemers?

Ik ben benieuwd naar jullie inzichten! Dus voel je vrij om mening te geven in het commentaarveld.

1 antwoord
  1. Barbara VandenBulcke (@barabulcke)
    Barbara VandenBulcke (@barabulcke) zegt:

    Volgens mij kan vrijwilligerswerk inderdaad aanvullend zijn, extra voldoening geven en zelfs meer een springplank bieden aan werknemers om door de opgedane ervaring terecht te komen in een fulltime job die ze echt leuk vinden.. Het zou wel in het belang van de werkgever zijn om zich hiermee te bemoeien en werknemers te stimuleren om zich verder te ontplooien via vrijwilligerswerk…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.