Categorie Trends (retentie-management.com)
Is Het Nieuwe Werken voor iedereen?

Het leven zou beter zijn dankzij Het Nieuwe Werken. Een logische vraag zou dan zijn: waarom doet niet iedereen aan Het Nieuwe Werken? Zou dit te maken kunnen hebben dat Het Nieuwe Werken niet voor iedereen is?

Het Nieuwe Werken is zelfroosteren

Het Nieuwe Werken is niet alleen voor mensen die met een computer werken. Het Nieuwe Werken kan evengoed worden toegepast door bijvoorbeeld mensen in de zorg, zo las ik op het Nieuwe Werken Blog. Het criterium volgens Willem-Jan van Grondelle, auteur van de blog, is de mogelijkheid tot zelfroosteren. Oftewel je eigen uren/dagen indelen. Volgens mij is zelfroosteren hierbij een middel en niet de kernwaarde van Het Nieuwe Werken.

Het Nieuwe Werken voor iedereen?

Daarbij denk ik dat mensen die werken met het een computer het veel gemakkelijker hebben dan bijvoorbeeld mensen in de zorg. Het is namelijk eigen aan de zorgsector dat dokters en artsen er moeten zijn voor de zorgbehoevende. Een dokter kan niet (en wil waarschijnlijk ook niet) zeggen: “ik zie dat het bloed eruit gutst, maar ik had toch iets anders gepland. Sorry!”.

Het Nieuwe Werken en knelpuntberoepen

Een andere belangrijke reden waarom het invoeren van Het Nieuwe Werken in de zorgsector moeilijker is, met zelfroosteren het criterium, is vanwege het tekort aan dokters, artsen en ander zorgpersoneel. Het tekort aan deze mensen zorgt er voor dat anderen mensen minder flexibel kunnen omgaan met hun vrijheid. Dit kan voor vrijving zorgen als het altijd dezelfde personen zijn die hiervoor moeten opdraaien. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat iedereen behoefte heeft aan een goede worklife balans.

Regels van Het Nieuwe Werken

De regels van Het Nieuwe Werken gaan mijn inziens dus niet op voor elke sector of beroepscategorie. Tenminste niet met de bestaande regels, economische situatie en de huidige arbeidsmarkt. De vraag blijft echter los van de rol van HR: hoe kan Het Nieuwe Werken gemeengoed worden? En hoe kan iedereen profiteren van deze prachtige werkwijze?

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.