Categorie Trends (retentie-management.com)
Is Het Nieuwe Werken goed voor de gezondheid?

Onlangs beschreef ik in een blog de voor- en nadelen van flexibel werken waar ik eveneens kort de link met Het Nieuwe Werken had gelegd. De conclusies uit onderzoeken, en dus ook de meningen, waren verdeeld zoniet tegenstrijdig. Is flexibel werken / Het Nieuwe werken nu wel of niet goed voor de gezondheid?

Het Nieuwe Werken leidt tot minder stress

Hoewel Het Nieuwe Werken veel meer is dan flexibel werken zijn deze twee begrippen wel nauw met elkaar verbonden. Nu blijkt uit onderzoek van de University of Minnesota dat flexibel werken goed is voor de gezondheid en het welzijn van het personeel.

Dit mag dus worden aanzien als een ander voordeel van Het Nieuwe Werken. Vanuit dit opzicht kunnen organisaties maar beter Het Nieuwe Werken implementeren. Helemaal als zij weten dat het hebben van stress een veel voorkomende reden van vroegtijdig verloop is.

Het Nieuwe Werken leidt (niet) tot een hogere productiviteit

Uit de masterscriptie van Liesbeth Keulemans blijkt dat het nieuwe werken niet noodzakelijk tot een hogere productiviteit leidt. Dit is een conclusie die haaks op de aangenomen waarheid staat. Maar wanneer het personeel toegang heeft tot de juiste elektronische communicatiemiddelen kan er efficiënter worden gewerkt wat wel tot een hogere productiviteit leidt. Hierbij maakt het niet uit of je op de oude of de nieuwe manier werkt. In feite heeft dus iedereen baat bij de technologische vooruitgang die tot deze prachtige hulpmiddelen hebben geleid.

Het Nieuwe Werken leidt (niet) tot een hogere bevlogenheid

Uit dezelfde masterscriptie blijkt dat het inzetten van de juiste elektronische communicatiemiddelen ook leidt tot een hogere bevlogenheid en minder stress. Deze punten vind ik persoonlijk discutabel. Ik denk niet dat medewerkers meer bevlogen zullen zijn omdat zij bijvoorbeeld toegang tot Facebook  (is dat een juist elektronisch communicatiemiddel?) op het werk. Wel geloof ik het tegenovergestelde. Wanneer organisaties de toegang tot bijvoorbeeld Facebook blokkeren de bevlogenheid, en dus ook de motivatie, sterk zal afnemen. Dit geldt zeker bij de jongere generaties. Zij zouden zelfs een salarisstijging opgeven voor toegang tot sociale media.

4 redenen om sociale media toe te staan

Organisaties die te maken hebben met jong talent of daar op willen inspelen weten dus al zeker dat zij de toegang tot sociale media niet kunnen blokkeren. Doen ze dit toch dan zal de motivatie en bijgevolg de betrokkenheid dalen en is het dweilen met de kraan open. Maar uit het zelfde onderzoek, namelijk dat van Cisco, blijkt dat er 4 redenen zijn waarom organisaties sociale media altijd moeten toestaan op de werkplek.

1. Het verhoogt juist de productiviteit en innovativiteit.

2. Het verbieden van sociale media werkt niet.

3. Je kunt het als werkgever niet alleen gebruiken als het jou uitkomt.

4. Vertrouw je medewerkers.

Vooral deze laatste vind ik vanuit HR oogpunt een zwaar doorwegende factor. Vertrouwen geeft namelijk ook rust in het hoofd en dat voorkomt op haar beurt weer stress. Hoe kijken jullie naar de toegang tot sociale media? Staan jullie hier wantrouwig of juist positief tegenover? En is flexibel werken nu iets goeds of niet? Laat jullie reactie na in de comments!

 

(Ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.