Categorie Trends (retentie-management.com)
Is flexibele schil de juiste benaming?

Gisteren schreef ik nog over de flexibele schil in een hybride arbeidsmarkt. Vandaag wil ik dit onderwerp nog iets verder uitdiepen, maar vanuit een ander perspectief. Als we het begrip flexibiliteit door de ogen van een organisatie bekijken dan zien we dat een flexibele organisatie meer loyaal personeel heeft. Dit zou dan vooral te maken met de worklife balans van het personeel. Hiermee wordt aangetoond dat de flexibele schil, of flexibiliteit, langs beide kanten voordelen heeft.

Is flexibele schil de juiste benaming?

Maar er gaan echter ook stemmen op die pleiten om de term flexibele schil uit het woordenboek van HR te schrappen. Hugo-Jan Ruts somt 4 argumenten op met telkens een korte interpretatie van mezelf.

Argument 1 tegen de flexibele schil

“1. De ‘schil’ maakt onderdeel uit van je organisatie: een schil zou suggereren dat het om mensen gaat die buiten de organisatie staan.“

Persoonlijk zie ik dat niet zo en dat is waar Ruts zich hard voor maakt. De “flexibele schil” maakt evengoed deel uit van de organisatie hetzij maar tijdelijk. Andere denkwijzen maar dezelfde conclusie.

Argument 2 tegen de flexibele schil

“2.  Flexibiliteit wordt van iedereen verwacht, niet alleen van de ‘schil’: flexibiliteit is tegenwoordig niet iets wat alleen van medewerkers in de (externe) flex schil verwacht wordt.”

Maar het gaat hier over een ander soort flexibiliteit. Ruts heeft gelijk dat iedereen flexibel moet zijn, maar met de flexibele schil gaat het om het inhuren van een bepaalde expertise die freelancers hebben. Personeel in loondienst kennen een andere vorm van flexibiliteit (denk maar aan de rol van worklife balans).

Argument 3 tegen de flexibele schil

“3. Interim wordt vaster, vast wordt losser: de tijd dat iemand òf koos voor een vast contract òf voor een interim carrière ligt achter ons.”

Ruts spreekt over de opkomst van hybride arbeidsrelaties waarbij er een mix tussen vaste contracten en opdrachten is ontstaan. Ik beaam Ruts in deze ontwikkeling, maar ook hier vind ik dat het geen argument is om de term flexibele schil te schrappen. Het maakt mijn inziens niet uit welk arbeidscontract iemand heeft, want het gaat hier over het inhuren van expertise die een freelancer heeft. Of deze freelancer dan vaker of regelmatig door dezelfde organisatie wordt ingehuurd zorgt alleen maar voor een bindende factor, maar maakt hem of haar geen deel van het vaste kernteam. Al kunnen organisaties maar beter voor zorgen voor een pool van talentvolle freelancers die zich kunnen identificeren met de organisatie.

Argument 4 tegen de flexibele schil

“4. Schil suggereert afval: Employer branding is niet alleen nodig voor medewerkers die je in vaste dienst wil nemen; ook voor interimmers. En die voelen zich weinig aangetrokken tot de term ‘flex schil’.“

Hier verlies ik Ruts volledig uit het oog. Ik begrijp de belangrijkheid van Employer Branding, maar waarom zou een interim-manager zich niet aangesproken voelen tot de term flexibele schil? Uiteindelijk maken zij toch geen deel uit van het vaste kernteam juist omdat zij worden ingehuurd voor hun expertise. Volgens mij heeft dit weer te maken met hoe er naar het begrip flexibiliteit wordt gekeken en willen interim-managers en andere freelancers nog veel minder werknemer worden genoemd. Of sla ik hier de plank volledig mis?

Kortom ik denk dat flexibiliteit en zijn afgeleiden vooral te maken hebben met perceptie. Dit is natuurlijk geen overkoepelende conclusie waar iedereen zich achter kan scharen, want hiermee stel ik alleen maar iets vast. Om die redenen zal de naam flexibele schil ook niet bij iedereen evengoed aankomen, zo blijkt ook uit Ruts zijn argumenten, maar mijn inziens zegt het wat het moet zeggen en doen. En dat is het waar het bij organisaties ook om gaat denk ik.

 

 

(ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald.)

3 antwoorden
 1. Hugo-Jan Ruts
  Hugo-Jan Ruts zegt:

  Waar het mij om gaat is dat de term ‘flexibele schil’ een negatieve connotatie heeft, terwijl de waarde van die ‘externen’ steeds groter wordt. Het gaat mij eerder om het gedrag van organisaties die er bij hoort, dan om de term zelf. De tijd dat je die externen als ‘tweede rangs’ medewerkers behandelt is mijn inziens voorbij. Het contract is anders, de manier waarop je met ze werkt of zou moeten werken is in essentie niet veel anders dan met eigen medewerkers.
  Je moet daarbij nog wel de nuance inbrengen in het verschillen tussen de niveaus waarop ‘zelfstandigen’ en andere flex-werkers werken. Zo zit een interim-manager (zie je vierde punt) gewoon in het kern-team van een organisatie, al is het tijdelijk.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dank je Hugo voor je reactie!

   Ik volg je wanneer je zegt dat je het gedrag van organisaties graag anders zou zien. Dat komt ook naar voren in de trend die ik voorspel voor 2012: http://www.zipconomy.nl/2011/12/de-interim-markt-in-2012-12-trends-volgens-12-experts/.

   De negatieve connotatie voel ik niet zoals jij. Wellicht omdat ik geen interim-manager ben of wellicht omdat ik interim-managers nu eenmaal als tijdelijke, als in flexibele, krachten zie ook al maken ze deel uit van het kernteam. Maar nu ik dit zo schrijf merk ik wel dat de term enigszins ongelukkig is gekozen.

   Hier zal het laatste nog niet over gezegd zijn denk ik!

   Beantwoorden
   • Hugo-Jan Ruts
    Hugo-Jan Ruts zegt:

    Gelukkig voel ik die negatieve houding ook niet zelf op dit moment in mijn opdrachten. Maar dat is wel wat met regelmaat hoor als ik praat met interim managers/professionals. Zie ook de (negatieve) media aandacht rond interimmers (zie ook wat Linde Gonggrijp daar over geschreven heeft http://www.zipconomy.nl/2011/11/de-overheid-moet-juist-meer-externen-inhuren/ ) plus de hele discussie die gaande is rond het mis/gebruik van (schijn)zelfstandigen voor het ontduiken van CAO-lonen in bijv de bouw en schoonmaak-sector.
    Er is zeker nog een boel over te zeggen, en dat gaan we ook zeker doen in 2012!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.