Categorie Trends (retentie-management.com)
Is een pensioenvrij leven het antwoord voor ouderen?

De demografische ontwikkelingen en de stijgende vitaliteit van oudere werknemers zorgen ervoor de we langer moeten doorwerken. Toch beweegt de arbeidsmarkt maar moeizaam mee met deze nieuwe realiteit.

Enerzijds vinden oudere werkzoekenden nog steeds moeilijk werk. Anderzijds zijn het vaak de oudere werknemers die in economisch moeilijkere tijden als eerste worden ontslagen. Alle maatregelen van de overheid ten spijt, want een organisatie dumpt oudere werknemer nog veel te snel.

Nieuw voorstel dat 65-plussers tegemoet komt

In een nieuw wetsvoorstel van Minister Kamp, dat in 2012 naar de Tweede Kamer wordt verstuurd, staat te lezen hoe de arbeidsparticipatie van 65-plussers gestimuleerd zou worden. Met voorstellen als het versoepelen van het verlengen een van tijdelijk contract, het niet meer 2 jaar lang uitbetalen aan een zieke 65-plussers en het verplicht aanbieden van een re-integratietraject aan deze zieke 65-plussers komt Kamp tegemoet aan organisaties die oudere werknemers nog wel willen, maar vaak financieel niet meer konden behouden. Het nieuwe voorstel komt dus het behoud van kennis en ervaring ten goede.

Blijf Bezig van Tempo-Team

Net als Minister Kamp pleit ook Tempo-Team met het thema ‘blijf bezig’ voor meer oudere werknemers op de werkvloer aan de hand van concrete cijfers en feiten. Nu blijkt immers dat veel vooroordelen over oudere werknemers organisaties weerhouden om hen een reële kans te bieden. Dat in tegenstelling tot organisaties die wel oudere werknemers in dienst hebben en daar meestal zeer positief over zijn.

Oudere werknemers zijn een must-have!

Organisaties blijken onterecht huiverig over de oudere werknemer zo blijkt uit de resultaten en de best practices van de speciale uitgave ‘Anders werken’.  Dit impliceert dat organisaties voortaan moeten verder kijken en de oudere werknemer niet meer automatisch ontslaan of op brugpensioen sturen. Dit betekent ook dat organisaties oudere werknemers weer moeten opleiden zelfs in een krappe arbeidsmarkt. Eigenlijk zou er volcontinu geïnvesteerd moeten worden in oudere werknemers want getrainde ouderen worden überhaupt minder vaak ontslagen.

Wat met een pensioenvrij leven?

Volgens Jef Staes zijn dit oplossingen die het probleem voorbij gaan. Want hoe verklaar je een hogere motivatie bij ouderen? Op het moment dat ik die blog schreef had ik boek “Ik was een schaap” van Jef Staes nog niet gelezen. In dat boek houdt Staes een pleidooi voor een pensioenvrij leven dat er kan komen vanwege passie en talent. Een passie en talent dat ook bij oudere werknemers nog steeds woedt. Als dit waarheid wordt, dan maakt het ook niet meer uit op welk ‘niveau’ de persoon in kwestie werkt of wil werken. In feite is dat dan ook een argument voor het demotie-verhaal van Bob Vermeir en Tanja Verheyen. Hoe kijken jullie hier naar?

Kritische noot: een oudere werknemer voor Tempo-Team is iemand van 40 jaar of ouder. Dit is een groot en schril contrast met de ‘pensioengerechtigde’ leeftijd van 65+ die de overheid hanteert. De vraag die ik me hierbij stel is: wanneer krijg je het label oudere werknemer?

 

(ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald. Lees ook de column van Jan Denys op Jobat en de blog van Frank Van Massenhove over dit onderwerp. Beiden zeer inspirerend.)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.