Interview met Sander Oldenkamp van 9:1 engagement

Wie is Sander Oldenkamp en wat doet Sander Oldenkamp?

Ik ben een Registeradviseur integraal gezondheidsmanagement die zich heeft gespecialiseerd in Employee Engagement. Gezondheidsmanagement richt zich op het fysieke en mentale welbevinden van de werknemer. Employee engagement gaat nog een laag dieper en houdt zich met name bezig met het versterken van zingeving en intrinsieke motivatie van werknemers.

Waar komt de naam 9:1 engagement vandaan?

Gallup Consultants onderzocht duizenden bedrijven en concludeerde: ‘In world-class organizations, the ratio of engaged to actively disengaged employees is 9.57:1.’ De doelstelling van 9:1 engagement is dan ook om samen met de klant deze verhouding engaged en non-engaged werknemers binnen de organisatie te bereiken.

Hoe lang ben je al bezig met 9:1 engagement? En wat deed je voorheen?

Officieel ben ik nu drie maanden op weg met mijn eigen onderneming. In werkelijkheid is het een lang proces geweest dat is begonnen tijdens mijn studie Integraal Gezondheidsmanagement.

Tot wie richt 9:1 engagement zich?

De klant kan zelf een pakket samenstellen van tools die 9:1  engagement aanbiedt. De Quickscan is dermate snel en goedkoop dat het voor MKB-bedrijven aantrekkelijk is om in te investeren. Recentelijk is employee engagement software toegevoegd dat juist voor grote bedrijven een interessante tool kan zijn.

Wat is een Employee Engagement Quickscan?

Deze scan ‘meet’ het engagement niveau van werknemers. De scan bestaat uit een korte vragenlijst die door alle werknemers ingevuld wordt en uit een serie interviews met werknemers. Deze gegevens worden verwerkt in een korte en bovenal praktische analyse waarmee de klant handvatten krijgt om de bevlogenheid en betrokkenheid van werknemers te verhogen.

Wat is personality poker?

Dit is een persoonlijkheidstest verborgen in een groepsactiviteit. Binnen een uur kent elke deelnemer zijn/haar primaire werkstijl en kan de werkstijl herkennen van collega’s.  Dit ‘spel’ verhoogt in sterke mate de interne communicatie en de innovatie- en veranderkracht  van organisaties. Personality Poker is ontworpen met medewerking van de universiteiten van Stanford en Columbia en geeft uitermate betrouwbare uitslagen omdat deelnemers door het spelelement minder bewust de persoonlijkheidstest sturen.

Wat bedoel je met job crafting?

Job crafting is een vaardigheid waarmee werknemers op realistische wijze leren hun functie bij te schaven. Door middel van een intensieve oefening herschept de werknemer zijn/haar eigen functie aan de hand van competenties, passies en doelstellingen. Het leert werknemers ook inzien dat zij zelf hun eigen functioneren en persoonlijke ontwikkeling in de hand kunnen nemen.

Op welke manieren geef jij advies?

Ik probeer de verleiding te weerstaan om als employee engagement consultant ‘advies’ te geven. De klant is in mijn ogen de expert. Het is mijn taak om met behulp van een aantal tools duidelijk te krijgen waar de ‘expert’ mee aan de slag kan. Als ik als buitenstaander de klant van kant en klare antwoorden voorzie, sta ik na een jaar weer op de stoep. Echt duurzaam beleid wordt pas ontworpen als de klant zelf antwoorden vindt.

Wat betekent het Human Value principe voor jou?

Human Value is een term die ik bedacht heb om aan te geven dat Human Resource als bedrijfskundige filosofie effectiever kan. Als je werknemers als ‘Resource’ ziet, loop je een grotere kans dat je minder aan de oppervlakte liggende waarde van werknemers laat liggen. Het rendement is het grootst wanneer je werknemers werkelijk waardeert (op waarde weet te schatten). Deze bedrijfskundige filosofische insteek noem ik ‘Human Value’.

Hoe belangrijk vind jij employee engagement? En hoe is dat zo gekomen? Wat drijft jou? En vanwaar komt jouw interesse in het binden en boeien van personeel?

Voor mij is employee engagement essentieel. Onderzoek wijst uit dat de meest succesvolle organisaties over goed leiderschap beschikken maar bovenal uitblinken in employee engagement. Waarom zou je als werkgever genoegen nemen met werknemers die exact doen wat je van ze verwacht als je werknemers kunt hebben die veel meer doen dan je van ze verwacht? Werknemers zijn het human capital van de organisatie en investeren in de bevlogenheid en betrokkenheid van werknemers zorgt ervoor dat dit kapitaal zichzelf vermeerdert.

Hoe ga je te werk bij een klant? Hoe verloopt een traject bij jou?

Ik bied de klant een vrijblijvende presentatie aan getiteld ‘Het Rendement van Employee Engagement’. Als hierna blijkt dat de klant gelooft in een investering in employee engagement bekijken we samen hoe een traject eruit gaat zien. Dat kan trapsgewijs door te beginnen met een Quickscan en vandaar uit te kijken of er nog meer tools die 9:1 engagement op de plank heeft liggen nodig zijn.

Bij andere klanten kom ik een Personality Poker sessie doen en kan dit een op maat zijn voor meer.

 

Geloof jij in een strategisch retentiebeleid gericht op het binden en boeien van personeel? Zo ja, welke rol kan 9:1 engagement daarbij spelen?

Wanneer retentiebeleid niet in een context staat waarin de werknemer werkelijk op waarde wordt geschat, geloof ik dat het niet duurzaam is. 9:1 engagement houdt zich met name bezig om samen met werkgever en werknemer die context te creëren. Als die context er is, denk ik zeker dat strategisch retentiebeleid duurzaam ontwikkeld kan worden en het employee engagement versterkt.

Hoe kijk jij naar de toekomst? Welke tendensen zie jij?

De ontwikkeling die employee engagement als HR specialiteit doormaakt in  Noord-Amerika en India zal ook over gaan waaien naar Europa. Employee engagement is naast Het Nieuwe Werken de oplossing voor de vergrijzingsproblematiek waar veel Europese landen komende jaren mee gaan worstelen.

Houd je rekening met de komst van de hybride arbeidsmarkt? En zo ja, welke invloed heeft dat volgens jou op het binden en boeien van werknemers?

Nee, ik verwacht dat het organisaties in de toekomst beter lukt om werknemers aan boord te houden. De werknemer zal wel meer autonoom gaan worden en meer de ruimte krijgen om te ontwikkelen en werk in te richten naar eigen passies en competenties. Hierdoor vervaagd de behoefte om ZZP’er te worden.

Wie of wat heeft jou geïnspireerd met betrekking tot het binden en boeien van personeel? Gebruik je specifieke theorieën of modellen?

Om heel eerlijk te zijn komt mijn inspiratie vandaan uit minder positieve eigen ervaringen. Toen ik de arbeidsmarkt opvloeide wilde ik me graag volledig toewijden aan mijn baan en mijn werkgever. Maar deze toewijding druppelde tot eigen teleurstelling steeds meer weg. Ik zag dat de competenties  en potentie van collega’s ook niet maximaal en effectief ingezet werden. De werknemer werd aan de functie aangepast en niet andersom. Dit vond ik niet logisch.

Wat zijn jouw belangrijkste eigenschappen, talenten, vaardigheden, competenties om de projecten tot een goed einde te brengen?

Inspireren van de klant, relatie met de klant, analytisch vermogen en inventiviteit.

Wat zijn de kritische succesfactoren of een project goed of fout gaat?

Het is van eminent belang dat de beslissingsbevoegden binnen een organisatie geloven in employee engagement als middel om het rendement te verhogen (en niet alleen een HR-manager). Hier binnen is het cruciaal dat de CEO/directeur/bestuur van een organisatie visie en gevoel ontwikkelt wat betreft employee engagement. Als laatste onmisbare schakel wil ik wijzen op het belang van de communicatie rondom een project.

Wat is het beste boek / cursus / blog dat je in het kader van retentiemanagement hebt gelezen?

Drive van Daniel Pink en What Executives Really Need to Know About Employee Engagement van Accenture.

Op welke manier behalve je website prospecteer je naar nieuwe klanten? Merk je dat het thema binden en boeien steeds meer aan belang wint bij organisaties?

Dit ben ik zelf nog aan het ontwikkelen. Het valt me op dat bepaalde branches en met name de IT, erg bezig is met binden boeien van personeel.

Wil je meer informatie over Sander Oldenkamp surf dan naar zijn website 9:1 engagement. Sander blogt ook regelmatig voor deze website. Deze blogs vind je hier. Je kunt hem ook volgen op zijn Twitterprofiel.

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] het geldt ook andersom; het is niet alleen een tool van HR. In een interview zegt Sander Oldenkamp van 9:1 engagement het als volgt: ‘Het is van eminent belang dat de […]

  2. […] > Allerlei infographics over Employee Engagement. Met dank aan Sander Oldenkamp. Lees ook zijn interview op deze site. […]

  3. […] Employee engagement sleutelt aan hetgeen zich onder hun motorkap bevindt. Een mooi verhaal  van Sander Oldenkamp op […]

  4. […] > Met employee engagement pak je die 2 à 3 procent. Employee engagement is in Nederland (nog) vrij onbekend terrein. In Noord-Amerika en bij multinationals wordt hier wel al serieus beleid van gemaakt. Bedrijven die dus nu investeren in het ontwikkelen van highperforming teams, inzetten op duurzaam beleid op het verkrijgen en onderhouden van betrokken en bevlogen medewerkers pakken die paar procent voorsprong op de concurrent. Een goed artikel van Sander Oldenkamp. […]

  5. […] Verzuimbeleid broedplaats voor presentie-zombies. Een blog van Sander Oldenkamp. Hij schrijft: presenteïsme is een minder in het oogspringende vorm van absenteïsme. De Britse […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.