Interview met Marianne Schutten van Employee Dynamics

Waar komt de naam Employee Dynamics vandaan?

Leuke vraag! Employee Dynamics staat voor de dynamiek die werknemers aan een bedrijf geven. Werknemers met verschillende ideeën, meningen en emoties. Als  organisatie, als leidinggevende wil en moet je die dynamiek zo weten sturen dat het de prestaties en het succes van je bedrijf of team vergroot.

Hoe lang ben je al bezig met Employee Dynamics? Is dat dezelfde tijd dat je het binden en boeien van personeel belangrijk acht?

Ik werk al jaren met het thema binden en boeien van medewerkers. Ik ben vooral geïnteresseerd in wat precies werknemers bindt en boeit aan een organisatie, hoe je daar als organisatie wat mee kunt doen en wat het oplevert. Wat mij betreft zijn werknemers je belangrijkste (interne) klanten. Als je goed voor hen zorgt dan zorgen ze goed voor jouw (externe) klanten!

Tot wie richt Employee Dynamics zich?

Employee Dynamics richt zich voornamelijk op managers/ leidinggevenden.

Wat doet Employee Dynamics? Welke producten en of diensten biedt Employee Dynamics aan?

Employee Dynamics helpt managers een doorbraak te realiseren in de bevlogenheid en betrokkenheid van hun werknemers. Zodat ze met hun team succesvolle resultaten behalen en klanten hebben die fans worden. Om dit te bereiken geef ik powersessies aan managers, verzorg ik workshops en doe ik coachtrajecten.

Waarom zijn bevlogen werknemers zo belangrijk?

Ik geloof dat het sturen op bevlogen medewerkers een must is.Een bevlogen medewerker is productiever, zet een stapje extra voor het team, voelt zich verbonden met de organisatie en levert betere service aan klanten. Bevlogen medewerkers kunnen het verschil maken in het succes of falen van een team of een bedrijf. Verschillende onderzoeken, uitgevoerd onder grote groepen werknemers, in diverse bedrijven en landen, hebben uitgewezen dat er een positief verband is tussen de bevlogenheid van medewerkers en de prestaties van een onderneming (winst, productiviteit). Ik denk dat als je als manager niet stuurt op bevlogenheid, je echt talloze kansen laat liggen. Ook juist nu, in een zwak economisch klimaat, wil je alle zeilen bijzetten. Ik geloof dat het hebben van niet bevlogen en niet betrokken medewerkers klanten en omzet kost.

Hoe ga je te werk bij een klant? Hoe verloopt een traject bij jou?

Hoe een traject verloopt is afhankelijk van de vraag die een klant heeft. Dat is bij elke klant weer anders maar draait allemaal om hetzelfde thema: hoe creëer je bevlogen medewerkers. Op dit moment is er veel vraag naar de powersessies. Daarin leren managers in korte tijd krachtige technieken om te zorgen dat hun mensen meer voldoening halen uit hun werk. Zodat ze productiever zijn en met meer enthousiasme hun werk doen. Erg leuk om te doen. Verder geef ik regelmatig in-house workshops bij bedrijven over het sturen op bevlogenheid.

Wie is het gezicht achter Employee Dynamics?

Wat is/doet Marianne Schutten? Ik ben getrouwd en moeder van een heerlijke zoon. Naast mijn ondernemerschap reis ik veel en doe ik aan zeilen en hardlopen. Ik hou van een goed glas wijn, lekker eten koken met vrienden en van al het goede in het leven.

Hoe ziet een dag van Marianne Schutten eruit?

Het is moeilijk een typische doorsnee dag te beschrijven. Elke dag is heel verschillend. Ik zit bij klanten, geef lezingen, bezoek seminars of ontmoet collega’s. Als ik vanuit huis werk dan schrijf ik artikelen en ontwikkel in mijn diensten verder.

Hoe kijk jij naar de toekomst? Houd je rekening met de komst van de hybride arbeidsmarkt? En zo ja, welke invloed heeft dat volgens jou op het binden en boeien van werknemers?

Het binden en boeien van medewerkers is en blijft belangrijk voor bedrijven. Het wordt nog belangrijker vanwege de nieuwe generatie werknemers die de arbeidsmarkt betreedt. Het zijn medewerkers die hele andere eisen stellen aan hun werkgever. Ze zijn helemaal opgegroeid met nieuwe media, met snelheid, doen geen compromis aan plezier in het werk, en hebben een enorme behoefte aan groei en ontwikkeling. Wordt dat niet ingevuld bij een werkgever dan zijn ze weg. Een wereld dus waarin het sturen op bevlogenheid, het boeien en binden van medewerkers alleen nog maar belangrijker wordt. Als je als bedrijf stuurt op bevlogenheid dan heb je een hele sterke aantrekkingskracht op jonge, talentvolle werknemers. Niet sturen op bevlogenheid kost getalenteerd personeel.

Wie of wat heeft jou geïnspireerd met betrekking tot het binden en boeien van personeel? Gebruik je specifieke theorieën of modellen?

Allereerst heeft mijn persoonlijke werkervaring mij geïnspireerd tot het thema. Daar kan ik veel uit putten. Ook heb ik mij helemaal ondergedompeld in het thema.  Ik heb zo’n beetje alle boeken gelezen op over dit onderwerp, alles geleerd wat er te leren valt, veel trainingen en seminars gevolgd. Ik ben zelf erg gecharmeerd van Gallup. Ze doen goede research en hebben veel know-how.

Wat zijn jouw belangrijkste eigenschappen, talenten, vaardigheden, competenties om de projecten tot een goed einde te brengen?

Ik kan goed luisteren. Dat helpt me heel goed bij het bepalen wat het probleem van een klant precies is en wat hij uiteindelijk wil bereiken. Daardoor kan ik heel goed bepalen hoe ik een traject inzet en wat er nodig is om het tot een goed einde te brengen. Verder heb ik heel veel passie voor het onderwerp. Als ik met klanten werk dan voelt dat voor mij niet als werk. Ik doe het heel graag.

Wat zijn de kritische succesfactoren of een project goed of fout gaat?

Het begint echt met goed luisteren naar wat een klant precies wil bereiken door jou in te schakelen. Daarnaast duidelijke communicatie, korte lijnen en kwaliteit. Dat zijn voor mij echt kritische succesfactoren.

Wat is het beste boek / cursus / blog dat je in het kader van retentiemanagement hebt gelezen?

Er zijn veel hele goede boeken over dit onderwerk maar een van de boeken die ik pas heb gelezen is The Progress Principle van Teresa Amabile. Wat mij betreft echt het managementboek van 2011!

Op welke manier behalve je website prospecteer je naar nieuwe klanten? Merk je dat het thema binden en boeien steeds meer aan belang wint bij organisaties?

Ik bezoek veel bijeenkomsten, geef lezingen maar ook komen klanten bij mij omdat ze van mij gehoord hebben en interesse hebben in het onderwerp. Ik merk dat veel bedrijven zich echt wel realiseren dat dit een belangrijk onderwerp is maar worstelen vaak nog met de vraag; hoe doe je dat dan? Vaak wordt gedacht dat je veel geld moet spenderen om medewerkers aan je te binden. Het tegendeel is waar!

Kijk voor meer informatie over Marianne Schutten op de website Employee Dynamics en volg haar Twitterprofiel. Marianne blogt ook vaak op dit platform. Deze blogs vind je hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.