Categorie Trends (retentie-management.com)
Innovatie is de sleutel tot succes: wat is de juiste innovatiebalans?

China bevindt zich op economisch gebied (niet gekeken naar de bizarre werkomstandigheden) in een luxe positie op dit moment. In eerste plaats kunnen Chinese bedrijven de meest talentvolle studenten en werknemers kiezen om voor hen te komen werken. In China kent men namelijk geen schaarste van talent. Ten tweede wordt China niet alleen maar gezien als een low-cost en goedkoop productieland (waar veel Europese bedrijven gebruik van maken), maar kennen zij een grote opmars van nationale merken die in de top 100 van meest waardevolle merken staan.

Hoe kan China verder blijven groeien?

Om echter te concurreren met de echte top van deze lijst (denk aan Apple en Coca-Cola) zullen zij veel meer moeten inspelen op de wereldwijde marketing en een emotionele binding met hun producten nastreven. Daarbovenop moet China blijven innoveren zoals andere Aziatische grootmachten als Zuid-Korea (bijvoorbeeld met Samsung) en Japan (bijvoorbeeld in de automobiel- en technologiesector) dat doen. China staat namelijk niet bekend als innovatief land, maar innovatie is wel een belangrijke factor in hun verdere ontwikkeling ook ten tijden van economische malaise.

Innovatie is de sleutel tot verder succes

Bij niet-Chinezen verdwijnt steeds meer de perceptie dat China een goedkoop productieland is en dat heeft o.a. te maken met de ontwikkelingen die Chinese bedrijven doorvoeren. Neem bijvoorbeeld TEK Electrical dat in 1998 begon als fabriek voor huishoudartikelen, maar sinds 2006 is gespecialiseerd in het maken van huishoudelijke robots. Met dit laatste is het de gevestigde nummer 1 in China, Amerika, maar ook in Europa. Behalve de passie van de CEO (om te innoveren en een echte “brand” te creëren is het ook pure noodzakelijkheid.

Te veel innoveren is niet goed

Organisaties die niet innoveren gaan ten onder luidt het ondernemers spreekwoord. Maar elke maand (of jaar) een nieuw of verbeterd product of dienst op de markt brengen werkt ook averechts. Het uitwerken kost namelijk abehalve veel geld ook ongelofelijk veel overtuigingskracht en doorzettingsvermogen van de betreffende ondernemer. Maar zelfs wanneer geld en doorzettingsvermogen geen rol spelen, dan blijkt nog steeds niet elk idee een gouden te zijn.

Stilstand is achteruitgang

Het tegenovergestelde kan ook waar zijn en dat maakt het vinden van de juiste innovatiebalans moeilijk. Geen innovatie betekent immers stilstand en stilstand is achteruitgang. Wanneer organisaties niet innoveren dan blijven zij in hun comfortzone. Dat kan een lange tijd werken totdat er een concurrent op de proppen komt met een meer innovatief product of dienst. Innovatie is dus noodzakelijk, maar het moet in de juiste dosis zijn. De vraag is dan wat is de juiste innovatiebalans?

Is de lokale cultuur niet de echte sleutel tot succes?

Helaas ken ik het antwoord niet op de door mij gestelde vraag. Mijn vermoeden is ook dat er geen eenduidig antwoord bestaat dat over alle sectoren, markten en landen heen gaat. Er bestaat immers een grote diversiteit op velerlei vlakken (bijvoorbeeld de manier van zaken doen die door een cultuur wordt bepaald). De echte sleutel tot succes schuilt daarom wellicht in het kennen, aanspreken en gebruik maken van de lokale marktkennis.

Het schoentje knelt voor China

Op basis van deze gedachte is het belangrijk voor Chinese (maar evengoed voor Europese en Amerikaanse bedrijven die in het buitenland zaken willen doen) om de lokale markten te kennen en daarop in te spelen. Echter de Chinese bedrijven kennen hier dan een enorme achterstand ten opzichte van Westerse organisaties. De Chinese bedrijven die groot zijn in eigen land, zijn dat geworden op basis van producten en diensten gebaseerd op de Chinese cultuur, maar deze lijkt nu dus niet overdraagbaar en de vraag is of emotioneel bindende marketing hierbij gaat helpen?

 

Dit was een blog van Lodi Planting voor het onafhankelijke kennisplatform retentiemanagementWilt u automatisch op de hoogte blijven van de meest recente blogs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief en u ontvangt elke woensdag het complete overzicht. Ongeveer 1 keer per maand verschijnt er ook een thema-nieuwsbrief. Er bestaat ook een e-book: retentiemanagement – een ROI benadering dat u kunt kopen. Benieuwd wat ik zeg op Twitter of LinkedIn? Voeg me dan toe! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.