Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Ik was een schaap van Jef Staes (boekreview)

Ik was een schaap van Jef Staes draait rond drie krachtige stellingen. Deze stellingen zijn: hoe kijk jij naar diplomavrij onderwijs, functievrij werken en pensioenvrij leven?

Ik was een schaap van Jef Staes

Ik was een schaap van Jef Staes

De traditionele organisatie van systemen als het onderwijs, het bedrijf en het pensioen staan onder druk en dat heeft alles te maken met de technologische informatierevolutie die momenteel plaatsvindt. Alle beschikbare informatie verandert namelijk ons doen en laten en zorgt voor nieuwe machtsrelaties, continue veranderingen en allerlei andere resultaten waar we impact nog niet van kennen. Dit zou iedereen grote zorgen moeten maken. Daarom dat Staes 3 stellingen (zie hierboven) heeft gedistilleerd die hij toelicht door middel van een pleidooi waarbij talent, passie en toegang tot informatie centraal staan.

Diplomavrij onderwijs

De boekdrukkunst heeft volgens Staes tot een groot onbedoeld gevolg geleid. Studenten worden geacht om boeken 1 op 1 te kunnen reproduceren, maar maakt hem of haar dan het meest talentvol of gepassioneerd? Daarnaast speelt het machtseffect een grote rol in het onderwijs. Diegene die het beste kan reproduceren krijgt de hoogste punten. Maar deze zullen nooit boven de 100% liggen, want hoe kan iemand nu meer weten dan het boek. Met de komst van het internet en de hoeveelheid beschikbare informatie is daar verandering in gekomen. Het kan nu immers perfect zijn dat jongeren veel meer weten over een bepaald onderwerp dan ouderen. Denk als voorbeeld maar het gebruik van sociale media als Linkedin, Twitter en Facebook. Een kritische noot die ik heb: hoe weet je op jonge leeftijd wat je talenten zijn? Wat je wilt doen en wat niet?

Dit gaat helemaal op wanneer dat onderwerp de passie is van iemand, want iemand die gepassioneerd is over iets (en dat kan/mag alles zijn) gaat uit zichzelf op zoek naar informatie en leert aldoende over dat onderwerp. Dit noemt Staes Smarting. Op termijn zal hem/haar dit talentvol in datgene maken waar hij/zij gepassioneerd over is. Dit is Staes zijn definitie van een 3D-Smart. Helaas is het onderwijs op dit moment niet zo ingericht dat je kan of mag studeren wat je het liefste wil. Wel de richting, maar niet de vakken.

Met het diplomavrij onderwijs stuurt Staes ons dus aan om eens kritisch na te denken over het onderwijssysteem en hoe dat nu is opgebouwd.

Functievrij werken

De zelfde manier van redeneren gaat eigenlijk op voor het functiegericht werken. In een organisatie bestaan er namelijk welomlijnde functies waarbinnen werknemers kunnen werken. Dankzij de loopbaanpaden weten de werknemers zelfs al perfect welke carrière ze tegemoet kunnen gaan. Dit systeem werkt totdat je er achterkomt dat je andere talenten en passies hebt dan hetgeen je hebt gestudeerd en je nu doet.

“If you put fences around people, you get sheep.”

Rolgericht werken zou het nieuwe denkkader moeten worden, want net als de boekdrukkunst en het diplomadenken aan de basis liggen van een falend onderwijssysteem, ligt de organisatie van werk in functies aan de basis van falende organisatieculturen. Dat is een schok en als HR-professional komt dit helemaal hard aan.

Gelukkig geeft Staes de HR-professional ook huiswerk mee aan de hand van 10 richtsnoeren. Ik maak nu de opsomming, maar in het boek staan ze één voor één toegelicht.

 1. sociale validatie
 2. tijdelijke loyauliteit
 3. kliffen worden duinen
 4. verstrengelde smarting
 5. diplomavrije diversiteit
 6. rolgerichte functieverkaveling
 7. de ladder ligt omver
 8. ontheiligde ICT
 9. kruisende generaties
 10. 3D onderwijs

Pensioenvrij leven

Als de samenleving bestaat uit diplomavrij onderwijs en functievrij werken, wat zou betekenen dat iedereen kan doen wat hij/zij het liefste wil, waarom zou men dan op pensioen willen gaan?

Mening van Lodi Planting

Ik was een schaap van Jef Staes is het derde boek van zijn hand. Eerder schreef Staes al “Mijn organisatie is een oerwoud” en “Mijn manager is een held”. Voor iemand die ‘tegen’ de boekdrukkunst is, heeft Jef Staes al veel boeken geschreven. Dit is natuurlijk erg flauw. Ik begrijp ook Staes zijn ideeën anders niet bij zijn doelpubliek aankomt. Vandaar ook de vele boekvoorstellingen van “Ik was een schaap”. Ik ben op donderdag 1 december ook naar één van zijn boekvoorstellingen geweest en vond het een beresterk verhaal. Zoals ik al eerder heb geschreven geloof ik heel erg hard in het verhaal wat Staes vertelt en doe ik mijn best om als een 3D-smart door het leven te gaan. Na het lezen van “Ik was een schaap” moet ik toegeven dat dit me aardig lukt.

Ben jij een 3D-smart of ben jij een schaap? Kom erachter en lees het boek! Ook als je wilt weten hoe je een 3D-smart kunt worden, want je bent niet alleen afhankelijk van het onderwijs, je werkgever of je pensioen. Je kunt nu in actie schieten en je schapenpak uitdoen. Staat het boek nog niet in je boekenkast? Bestel het boek dan via onderstaand contactformulier en het wordt naar je opgestuurd. Veel leesplezier!

Ps. Wil je zelf ook nog naar zijn boekvoorstelling hetzij face-to-face hetzij via livestreaming? Surf dan naar Jef Staes zijn website voor meer informatie.

6 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] > Don’t look for talent find people who do things. Leer hoe Google medewerkers aanneemt. Deze visie sluit ook mooi aan bij het gedachtengoed van o.a. Jef Staes in zijn boek ‘Ik was een schaap’. […]

 2. […] moest bij het verhaal van Jungjohann meteen denken aan het verhaal van Jef Staes en zijn pleidooi voor een diplomavrij onderwijs, een functievrij werk en een pensioenvrij leven. Net als Staes […]

 3. […] geldt dit voor klanten als eigen medewerkers. Ludiek hierbij is dat Jef Staes zijn boek ‘Ik was een schaap‘ wordt genoemd. Hij wordt wel Jan […]

 4. […] ander argument dat Willems aanhaalt, en wat nauw aansluit bij het verhaal van “Ik was een schaap”, is dat organisaties werknemers in het hokje van een functieomschrijving willen stoppen. Deze […]

 5. […] een idee dat ik origineel bij Semler vond en dat nu door onder andere Jef Staes gerecycleerd wordt. Ik blijf ook realist en ga er vanuit dat het vooral grote bedrijven zullen zijn […]

 6. […] is het een voorbode voor hetgeen er komen gaat en zullen organisaties, die mee willen wedijveren op de golven van de oceaan, zich moeten aanpassen. En ja, dat betekent dat zij ook een stap in de andere richting moeten […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.